Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme de incepator.....

Vizitator morpheus

Postări Recomandate

Vizitator morpheus

salutari tuturor utilizatorilor forumului,sunt destul de nou in ceea ce priveste electronica dar vreau sa invat :d.... prima problema de care m-am lovit este urmatoarea, mi am achizitionat un letcon de 40W si primul lucru pe care am vrut sa l fac a fost sa pun un comutator on/off ca sa alimentez un led sa ma obisnuiesc cu aparatul de lucru...dupa ce l am bagat in priza am observat ca varful letconului si a schimbat culoarea in timp ce se incalzea.... cand am incercat sa topesc fludor ca sa fac lipitura cu el la comutator durere mare nu mi statea nici macar un bob de fludor (professional solder asta scrie pe rola) pe varful letconului. Ce trebuie sa fac ca sa fac si eu niste lipituri ???Imi mai trebuie ceva ? Ps. multumesc celor care au rabdarea sa mi raspunda.... mie si celorlati novici

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

2

• cirip

1

• icar

1

• ratza

1

Top autori în acest subiect

foloseste sacazul, si curata varful cu burete special.sacazul nu costa mai mult de 3lei o cutiuta si buretele tot cam asa (buretele trebuie udat)sau cumperi un suport cu tot cu burete care nu costa mai mult de 10 lei.pune fludorul exact in zona unde lipesti, pe varful letconului se ia o cantitate foarte mica de fludor.si un sfat important ! citeste cat mai mult prin sectiunea asta, gaseti multe informatii utile .

Link spre comentariu

Salut morpheus si bun venit,Ca sa poti face lipituri cu un letcon nou, trebuie facute cateva chestii:-Un letcon nou trebuie format. Nu trebuie bagat in priza si lasat asa din prima ptr ca se oxideaza si nu mai prinde fludorul pe el. La prima incalzire, varful trebuie "umezit" cu aliaj de lipit inainte sa apara decolorarea. Ceea ce poti face acum este sa inmoi varful in sacaz si sa il freci cu un burete putin umezit, apoi sa pui fludor pe varf ca sa se "umezeasca" cu aliaj. Stratul ala de aliaj va ramane acolo si va proteja varful la oxidare.-Pe parcurs, se va intampla ca varful sa se murdareasca de oxizi si sa nu mai adere aliajul de lipit. In nici un caz sa nu dai cu smirghel sau cu pila, ca il distrugi. Curatarea se face prin stergerea varfului pe buretelul umezit si aplicarea unui strat nou de aliaj. In cazuri rebele, poti freca varful cu o bucatica de lemn. Operatia de curatare se face numai cu letconul cald.-Letconul de 40W bagat direct in priza ajunge la o temperatura mult prea mare ptr nevoile tale. Consecinta este ca daca inmoi varful in sacaz sau daca pui fludor pe varf, sacazul se evapora foarte repede, nu isi mai face treaba de decapant si lasa si un reziduu care jegoseste varful. Temperatura ridicata distruge repede varful si rezistenta. Aparitia frecventa a reziduurilor care nu se pot curata cu buretelul umed si care necesita frecarea cu lemn este un semn ca temperatura este prea mare. Eu folosesc un letcon de 35W pe care l-am alimentat printr-un dimmer de lumina. Reglez temperatura in asa fel incat sa fie la limita la care se topeste fludorul, fara ca sacazul sa se evapore imediat. Din cateva incercari vei ajunge la pozitia optima. Uneori lipesc mase mai mari de metal si maresc putin tensiunea din dimer, apoi revin la pozitia obisnuita.Spor!Cirip

Link spre comentariu
Vizitator morpheus

multumesc de sfaturi :)o sa incerc sa curat varful cu o bucatica de lemn si sa l bag in sacaz dupa care o sa incerc sa pun fludor pe el, o sa postez dc mi a iesit.inca 1 data multumesc pentru sfaturi

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator morpheus

salut, am incercat sa fac ce mi s a spus mai sus dar fara succes, ce am facut mi am achizitioat un alt letcon de 40w si am incercat cu un alt fludor sa fac o lipitura si a mers de minune :101 ....dupa care am incercat primu letcon pe care l am luat cu fludoru asta si se comporta la fel cum facea cu primul fludor... adica nu mergea de nicio culoare :41 oricum al 2 lea letcon merge de minune, deja am facut primele chestii :) si am vise marii

Link spre comentariu

Unele virfuri sunt facute din miez de cupru cu un strat de crom (daca mai tin bine minte) peste. Daca acest strat este facut din aliaj prost, nu prinde cositorul pe el. Am patit si eu asa si am revenit la virful clasic, din cupru. Se cam "roade", dar nu-i problema, il "reascut"!

Link spre comentariu
Vizitator morpheus

de lipit m am uitat pe youtube dupa cum se face o lipitura corect si am gasit muuuuulte clipuri, si dupa ce am scapat de problema cu letconul ala ... mi au iesit lipiturile :)

Link spre comentariu

azi a venit cineva la mine sa caute un varf pentru un letcon Pro'Skit, zicea ca nu prinde fludorul pe el - dupa o verificare am constata ca tubul varfului este din cupru dar varful este realizat dintrun metal feros argintat (sau ce depunere o avea) si daca acel strat se distruge varful devine inutilizabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări