scormonel Postat Ianuarie 7, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Nu am folosit in nici o boxa filtru pentru ca nu am sarma si nici nu au atenuare corespunzatoare. Folosesc filtre active butterworth de ordinul 3 si amplificator pe fiecare difuzor. De regula ma ghidez dupa rezultatele publicate ale unor laboratoare de cercretari si seperarea o fac in jur de 800 Hz si 5 Khz cu mici variatii in functie si de raspunsul in frecventa al difuzoarelor ce le folosesc. Toate boxele ce le-am realizat pana acum au fost bassreflex si calculate cu Bassbox pro. Dintotdeauna rezonanta cutiei am ales-o sub rezonanta difuzorului de basi si jonglez cu volumul pentru un raspuns cat mai liniar la joase. La intrarea generala pun un filtru rumble (taie jos) la 15 Hz, cum am vazut in toate boxele active profesionale. La multi ani celor cu numele de Ion sau Ioana !. Link spre comentariu
adircf Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Poti pune niste poze cu sistemul tau ? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Modul in care ai ales frecventele de taiere e cam aiurea.Pentru a obtine cei 20 Hz ai nevoie de un woofer mare, gen 12", care cu siguranta nu va fi in stare sa reproduca 800 hz calumea, vei obtine o varza in nici un caz sunet pentru muzica clasica. Alegerea frecventei de rezonanta sub fs wooferului nu prea merge in toate cazurile pentru ca pe langa raspunsul in freceventa mai sunt si alte aspecte importante cum ar fi excursia difuzorului, group delay, volumul incintei etc.O taiere la 800 hz este in mijlocul vocii si in mod sigur nu vei pute sa obtii calitate pe voci spatializarea va fi proasta daca nu inexistenta. Cu siguranta vei prinde cone-breakup wooferului. Eu nu as recomanda pentru o auditie de calitate o taiere a wooferului peste 200 hz. Nu stiu ce medie gasesti care sa merga taiata intre 800 si 5 khz.Totusi ca o curiozitate personala din ce este format restul sistemului tau si ce alte difuzore vrei sa folosesti.Nu uita ca pentru o incinta de calitate nu numai raspunsul on axis este important adica ce dau majoritatea producatorilor.Iar bass box pro iti aplica dor niste formule globare nu tine cont de aspectul local al fenomenlor, de raspunsul in frecventa real al difului, de aspecte gen con-breakup, difractie pe baffle.Sunt multe aspecte care duc la la o boxa buna si de care trebuie sa tii cont. Ca o paranteza muzica clasica prezinta multe dificultati in a fi reprodusa bine si asta nu sta numai in cei 20 de hz pe care ii vrei tu. Banda critica este intre (50 hz si 10 khz). Sunt importante si celeate componete din sistem la fel si camera. Link spre comentariu
radue Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Difreactia pe baffle la 20 Hz nu prea ar fi o problema.scormonel, daca tot faci subwoofere adevarate, macar foloseste-l pe maxim 2 octave, nu pe 20-800 Hz, e prea exagerat.Inca asteptam niste titluri de piese, impreuna cu casa de discuri si anul in care au aparut pe piata. Link spre comentariu
scormonel Postat Ianuarie 8, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Modul in care ai ales frecventele de taiere e cam aiurea.Pentru a obtine cei 20 Hz ai nevoie de un woofer mare, gen 12" Un difuzor de 12` nu e mare ci micu?. O taiere la 800 hz este in mijlocul vocii si in mod sigur nu vei pute sa obtii calitate pe voci spatializarea va fi proasta daca nu inexistenta Citez:Ca limita de separare s-a determinat pe cale experimentala frecventa de 800 Hz, deoarece in acest caz distorsiunile de intermodulatie sunt minime. (Audio handbook preamplifiers_National Semiconductor Corporation). Nu stiu ce medie gasesti care sa merga taiata intre 800 si 5 khz. Orice difuzor de basi de diametru mic merge pana la cel putin 5 Khz linear. Trebuie doar sa aiba propriul compartiment sa nu fie "umflata" membrana de basi. Poti pune niste poze cu sistemul tau ?Nu am nimic construit. Intai sa cumpar difuzoarele. Link spre comentariu
radue Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Fi si tu un pic mai darnic la detalii.Macar da niste exemple de piese care le asculti si care au si chestii de 20 Hz in ele. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 @radune, da la 20Hz difractia nu e o problema, ma refeream ca e o problema pt mediile si inaltele lui.@ scormonelMare si mic sunt chestii relative. In cazul tau, un difuzor de 12'' care are pretentia de redea corect 800 Hz este foarte mare. Daca in schimb ziceai ca diful vrea sa redea intre 20 si 80 Hz(care totusi sunt 4 octave si cam asa ar trebui sa procedezi) atunci da, ai putea spune ce 12'' e micut.Legat de frecventa de 800Hz, ce s-a determinat pe cale experimentala? Tu nici nu ti-ai ales difuzorul, de unde stii ca la 800 Hz are cele mai mici distorsiuni de intermodulatie? Sau te referi la filtrul activ? Daca e asa, atunci distorsiunile date de acesta sunt nimic pe langa ce o sa faca difuzorul de bas cu muzica la frecventa aia.Legat de difuzorul de basi mic care merge liniar, iarasi nu prea ai nimerito. Sunt destul de putine difuzoare care au aceasta performanta. Nu te ghida numai dupa raspunsul in frecventa, uita-te unde este frecventa de rezonanta si cone break-up-ul pentru ca astea te limiteaza mult in alegerea frecventelor de taiere. Link spre comentariu
scormonel Postat Ianuarie 11, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2009 @ scormonelMare si mic sunt chestii relative. In cazul tau, un difuzor de 12'' care are pretentia de redea corect 800 Hz este foarte mare. Daca in schimb ziceai ca diful vrea sa redea intre 20 si 80 Hz(care totusi sunt 4 octave si cam asa ar trebui sa procedezi) atunci da, ai putea spune ce 12'' e micut. Difuzorul s-a dovedit refractar tendintelor de miniaturizare, suferind grave pierderi in ce priveste raspunsul la frecvente joase, randamentul si puterea preluata ori de cate ori se incearca reducerea dimensiunilor sale. Din aceasta cauza mi-am fixat ca limita in jos 12` sub care nu trec.Legat de frecventa de 800Hz, ce s-a determinat pe cale experimentala? Tu nici nu ti-ai ales difuzorul, de unde stii ca la 800 Hz are cele mai mici distorsiuni de intermodulatie? Sau te referi la filtrul activ? Daca e asa, atunci distorsiunile date de acesta sunt nimic pe langa ce o sa faca difuzorul de bas cu muzica la frecventa aia.National Semiconductor nu are in portofoliu difuzoare. Nicaieri in lucrarea la care am facut referire nu se vorbeste de modelul difuzoarelor.Legat de difuzorul de basi mic care merge liniar' date=' iarasi nu prea ai nimerito. Sunt destul de putine difuzoare care au aceasta performanta. Nu te ghida numai dupa raspunsul in frecventa, uita-te unde este frecventa de rezonanta si cone break-up-ul pentru ca astea te limiteaza mult in alegerea frecventelor de taiere.[/quote']Frecventa de rezonanta in acest caz nu are nici o importanta fiind lejer departata in jos de banda de lucru. Ce conteaza ca difuzorul are frecventa de rezonanta de 40, 50 sau 80 Hz daca eu il folosesc de la 800 in sus ?. Critic este cand frecventa redata se suprapune cu frecventa de rezonanta. Este o axioma in acustica precum ca un difuzor nu poate reda sub frecventa de rezonanta dar deasupra nu are nici cea mai mica problema. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Ianuarie 11, 2009 Partajează Postat Ianuarie 11, 2009 Difuzorul s-a dovedit refractar tendintelor de miniaturizare, suferind grave pierderi in ce priveste raspunsul la frecvente joase, randamentul si puterea preluata ori de cate ori se incearca reducerea dimensiunilor sale. Din aceasta cauza mi-am fixat ca limita in jos 12` sub care nu trec. Am eu impresia, sau tu nu prea te-ai prins despre ce se discuta aici? Sunt de acord ca pt frecvente (aberant) de joase iti trebuie un difuzor mai mare, DAR difuzorul asta mai mare de 12" nu poate reda corect pana la 800 Hz, ce e asa de greu de priceput? National Semiconductor nu are in portofoliu difuzoare. Nicaieri in lucrarea la care am facut referire nu se vorbeste de modelul difuzoarelor. Aici m-ai lasat fara cuvinte! Pai eu despre ce vorbem mai sus? Ca nu are legatura cu difuzoarele ci probabil cu filtre active sau alte chestii. Si cum frecventele de taiere ale unui filtru se calculeza in functie de difuzoare(sau nu stiai asta?), ceea ce sustii tu e aberant si hilar si demonstrezi ca nu prea stii in ce te arunci. Este o axioma in acustica precum ca un difuzor nu poate reda sub frecventa de rezonanta dar deasupra nu are nici cea mai mica problema. Zau asa? Cum sa nu poata reda sub frecventa de rezonanta, ateunuat ce-i drept. De asemenea ce te face sa crezi ca reda fara probleme peste? Tocmai aici e buba, si aici imi ragesc eu gura degeaba, problema e cu aia 5000 Hz ai tai. Singura solutia viabila ar fi cu un full-range aici, dar nici asta nu e buna, pentru ca si astea sufera de cone breakup, directivitate etc, iar alea foarte bune sunt si foarte scumpe si nu le mai pui langa un woofer >12" taiat la 800 Hz Sfatul meu este sa te mai documentezi, si sa iti sabilesti mai clar ceea ce vrei de la boxe si de la muzica. In primul rand nu se incepe de la sub-woofer, nu el e problema principala, este doar o completare, numai de aici imi dau seama ca nu prea ai experienta. Eu am incheiat discutia, daca vrea altcineva, poate sa te indrume, dar am sentimentul ca o sa cheltuiesti banii aiurea si o sa sune ca porcu. Link spre comentariu
radue Postat Ianuarie 11, 2009 Partajează Postat Ianuarie 11, 2009 Cred ca lui ii place sa asculte medii de la un difuzor de 15"... Trebuie sa exagerez ca sa ma fac inteles asa ca nu-mi sariti in cap! Link spre comentariu
adircf Postat Ianuarie 11, 2009 Partajează Postat Ianuarie 11, 2009 pana la urma s-a gasit dfuzor de bas pentru stimabilul user ? Link spre comentariu
cburlea Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 Vasile in lista de preturi nu este trecuta frecventa de rezonanta, ci frecventa maxima. Este munca de sisif sa caut pe net fiecare difuzor. Cine s-a chinuit sa intocmeasca lista, era bine sa treaca mai ales frecventa de rezonanta ce este un criteriu important in achizitionarea unui difuzor. Intr-un difuzor de basi, oricum nu dau cu mai mult de 150-500 Hz.Salutare! 20Hz este limita de jos a auzului!!! Sub 20 Hz vei SIMTI sunetele ca pe niste vibratii in piept! In plus poate fi nociv pentru organism (apropos de subwoofer pentru masina). E adevarat ca sunt persoane care aud si la 25 Hz. In orice caz un driver de bass cu o frecv de rez sub 30 Hz este un monstru de peste 300 mm in diametru, ori daca tu le folosesti pentru casa... resemneaza-te la diametre mai mici, evident cu pretul frecv rez de peste 30-40 Hz care, in opinia mea, este suficient petru hi-fi! Ar trebui sa te orientezi la un sistem echilibratnu la unul la care sa predomine bass-ul... trebuie sa fie o armonie!Spor la treaba si, de ce nu, la citit :daUite unde poti gasi niste difuri... macar sa te orientezi!Preview (pentru masina) http://www.maniac-sound.com/popup.php?. ... Fpopup.jpghttp://www.maniac-sound.com/index.php?t ... ome&open=1http://www.swanspeaker.com/drivers/index.asp Link spre comentariu
scormonel Postat Ianuarie 18, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2009 20Hz este limita de jos a auzului!!! In toate tratatele de acustica se specifica limita inferioara a auzului uman ca fiind 16 Hz. Unde ai citit tu de 20 Hz ?!?. Sub 20 Hz vei SIMTI sunetele ca pe niste vibratii in piept! In plus poate fi nociv pentru organism (apropos de subwoofer pentru masina) Cand intri intr-o discoteca si basii doar ii auzi, nu ii si simti, spui despre sonorizare ca este de cacao. Subwoofer-ele de masina sunt niste glume. Eu vorbesc de chestii serioase. O boxa pentru joase este de peste 300 litri. E adevarat ca sunt persoane care aud si la 25 Hz Auzul inegal intre persoane se intalneste la frecvente inalte. La joase este ca in comunism: toata lumea aude la fel. Tu stii ceva, dar le ai varza. In orice caz un driver de bass cu o frecv de rez sub 30 Hz este un monstru de peste 300 mm in diametru, ori daca tu le folosesti pentru casa... resemneaza-te la diametre mai mici, evident cu pretul frecv rez de peste 30-40 Hz care, in opinia mea, este suficient petru hi-fi! Mergi la ateneu si o sa simti la pasajele fortissimo cum duduie podeaua, scaunul si stomacul. Asa ceva vreau sa simt si acasa. Boxele ce le ascult au joasele de 15`.Ar trebui sa te orientezi la un sistem echilibratnu la unul la care sa predomine bass-ul... trebuie sa fie o armonie! Si urechea se cultiva. Daca asculti la boxe ce suna "butoi", te obisnuiesti si incepe sa-ti placa. O boxa buna nu accentueaza basii, ci ii reda fara atenuare, cum sunt in muzica executata de muzician si intentionata de compozitor. Un difuzor ce reda o frecventa atenuata cu 3 Db este o catastrofa. -3Db inseamna jumatate. La o boxa buna basul trebuie sa sune moale, plin si puternic. Du-te la Ateneu si asculta live un concert, apoi asculta acelasi concert acasa. Daca toba mare suna la fel, ai boxe bune daca nu, fa-ti altele mai mari. Nu degeaba publicul din salile de concert vine acolo. Ei afirma ca acasa nu poti simti asa ceva, fiindca muzica redata suna fals. Daca vroiam sa ascult muzica care sa sune cum bati o tigaie, cumparam boxe din oras nu ma mai chinuiam sa fac pe tamplarul. Dar cum gusturile nu se discuta, fiecare asculta ce vrea si cum vrea. Sa auzim de bine !. Link spre comentariu
Romica_t Postat Ianuarie 18, 2009 Partajează Postat Ianuarie 18, 2009 Inspira-te de aici. http://www.humblehomemadehifi.com/Serious-Sub.html Link spre comentariu
Vizitator GABYGABYYBAGYBAG Postat Ianuarie 18, 2009 Partajează Postat Ianuarie 18, 2009 poti sati cumperi difuzor de bass de 300w 8 ohm 12'' 50-200hz cam asa + un crossover si nuti mai trebuie mai nimik... un dif bun e de la 150 ron in suscarcasele pt basi au o deosebita importanta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum