cristinel_bm Postat Ianuarie 3, 2009 Partajează Postat Ianuarie 3, 2009 As dori sa stiu daca as putea sa folosesc lampa PCL805 in audio. Am verificat specificatiile si spune ca are 3.5W ...Am mai cautat pe forum da nu am gasit ceva concludent.Multumesc. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Ianuarie 4, 2009 Partajează Postat Ianuarie 4, 2009 Citisem pana acu' ca finalele de linii sau cadre (PCL85/PL500, etc) suna naspa in audio. Dar destule scheme pe net si pe forumu' asta ne arata ca se poate, chiar cu rezultate remarcabile. (ex. Murray, sau Skaarj cu statia lui cu PL34 inlocuiti cu PL500). PCL85 are rezistenta interna mai mica decat lampa similara audio, PCL86 si din cauza asta merge la tensiuni mai mici, cu impedante de iesire mai mici.Eu facusem mai demult un amplificator de casti cu PCL86, ca repetor pe catod (schema de conceptie proprie), si vazand postul asta, am incercat sa-l adaptez pentru PCL805. Schimband 2 rezistente a iesit ceva remarcabil pentru un OTL, cu rezistenta in catodul pentodei de 500 omi pe casti de 64 omi, curent anodic pe finala de 25mA la anodica de 150V, urla clar si tare de-ti sar capacele. Curentul prin trioda este de 4mA, cu putere disipata 0,3W, deci in grafic. Pentru impedante mai mici la casti se poate scade rezistenta R5, avand grija sa nu se depaseasca puterea din catalog (8W). Schema merge bine si fara reactie. PCL85 are rezistenta interna mai mica decat PCL86 si din cauza asta merge la tensiuni mai mici, cu impedante de iesire mai mici. Mi s-a bushit potentiometru' de la sursa variabila, si n-am putut sa-l duc la tensiuni precise, dar pare ca merge la fel de bine si sub 100V. Schema am incercat-o adineauri, si astea-s niste concluzii scrise pe genunchi. Daca vreti niste date mai concrete intrebati. Sau experimentati, merita.Cat despre final de putere cu PCL85, gasisem mai de mult o schema PP, nu mai stiu saitu. Intreabati-l pe Gogu. Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Ianuarie 4, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2009 Multumesc pentru sfaturi. Dupa ce am scris postul am mai cautat impreuna cu prietenul ionut ...de fapt el a gasit un site... al unui neamt in care a facut un amplif PP cu lampile astea...dar intr-o varianta foarte simplista. Spunea ca are 6W pe iesire la 4ohmi impedanta. Eu am zis ca o sa incerc ceva PP dupa o schema de principiu pe care am mai folosit-o la un amplif cu 6P3S. Sa vedem ce a iesi. Oricum ...inainte de toate trebuie sa fac traful de alimentare. Nu sunt de specialitate dar am ceva notiuni.... Link spre comentariu
Mikrosha Postat Ianuarie 4, 2009 Partajează Postat Ianuarie 4, 2009 Simpla schema, intr-adevar. Prima trioda amplificator de tensiune, a doua defazor catodina, nu-mi place ca este fixed bias (+KAT). Dezavantajul este ca finalele trebuie bine echilibrate, altfel o semiperioada se amplifica mai mult decat cealalta, rezultand niste distorsiuni oribile. Mai rau, fiind finala de cadre, nu au fost facute sa fie echilibrate, deci s-ar putea sa gasiti destul de greu. Similar am incercat si eu un PP cu triode stabilizatoare 6?19? si e atat de dezechilibrat incat aproape merge-ntr-o singura lampa. Revenind: La pentoda lui PCL85 nu pot afla rez la anod, deci nu pot sa calculez transformatorul de iesire. Totusi, v-as recomanda, de incercari, sa folositi un transformator de retea de 220V cu 6-12V in secundar, care sa aiba priza mediana pe primar.Spor la construit! Sunt curios ce iese. Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Ianuarie 5, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Cred ca mai sus nu m-am facut prea bine inteles si de aceea vreau sa explic. Schema aceea intradevar are bias fix dar eu asta am gasit pe net. Nu o voi realiza pe aceasta....ci alta la care biasul este reglabil (un semireglabil si niste rezistente) si voi vedea daca iese ceva. Asadar defazorul va fi alcatuit din 2 triode cate una din fiecare lampa, plus.... in functie de sunet o sa vad daca mai pun cate o trioda pe canal pentru preamplificare. Va tin la curent cu ce am realizat. Link spre comentariu
ALEKS Postat Ianuarie 5, 2009 Partajează Postat Ianuarie 5, 2009 Doina ta este bucati, la mine pe masa de operatii. Merge, urla tare dar mie nu mi se pare cine stie ce sunetul, nu este "brown" si "gras", inchis. Electronica este terminata (piese din 1900 toamna, de la IPRS) cu mari sanse de a face scurturi mai ales pe la improvizatia cu condensatorii electrolitici de filtraj. Lipseste si spring-reverb-ul. In rest e foarte ok si sunt multumit de ea mai ales ca acum e in proces de reconditionare si va primi o schema Fender Blackface 1969 in ea. E de lucru nu gluma dar merge refacut un head bun in ea ceea ce si fac acum. Sa vad de unde gasesc un spring reverb... asta ar fi problema cea mare. skaarj daca stii te rog la origine ce erau cele 2 butoane neinscriptionate ce incadreaza butonul de master volume, te rog spune-mi si mie ca as dori sa pastrez functional intregul panou frontal. Doar ca voi pune o rectificare pe lampa. La multi ani, ALEKS Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Ianuarie 6, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2009 Mai jos pun schema adaptata de mine pentru PCL85/805. Schema este functionala si am ajuns la valorile astea ale pieselor prin incercari. eu zic ca se aude bine, are bass, dar nu ca aritma lui aleks , iar ca putere cred ca are vreo 4-5W (tot asa in comparatie cu aritma). Am vrut sa ii mai pun inainte o trioda ecc85 sau o trioda de la o alta lampa PCL85 (sa obtin o preamplificare mai mare) dar din motive necunoscute nu a functionat ci doar a scos un barait continuu destul de tare. Am renuntat.... Poate ma sfaturit voi ce as putea sa fac...sau asta este cam tot ceea ce se poate scoate de la o lampa. Multumesc Link spre comentariu
Mikrosha Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Bravos! Anodica mica, putere suficienta! Imi place, cred c-am sa-ncerc si eu Am vrut sa ii mai pun inainte o trioda ecc85 sau o trioda de la o alta lampa PCL85 (sa obtin o preamplificare mai mare) dar din motive necunoscute nu a functionat ci doar aExplic naspa, totusi sper sa se-nteleaga. Este aceeasi problema pe care ai avut-o cu GU-50, unde nu legasei grila la masa. Pentru ca lampa sa lucreze in clasa A, grila trebuie sa fie usor negativa fata de catod, cu o tensiune care este data in catalog, pentru "negativare automata". Asta se face printr-un rezistor in catod, in cazul tau 4K7. Intre grila si masa se pune o rezistenta de valoare mare, doar cat sa tina potentialul grilei la 0V. Adica nu grila are tensiune negativa, ci catodul are tensiune usor pozitiva, egala cu caderea de tensiune pe rez de negativare automata. Tu ai pus in continuarea rezistentei de 1M un condensator. In curent continuu, condensatorul este gol, deci practic grila este "in aer". Condensatorul pune componenta alternativa lla masa pentru trioda din dreapta, ceea ce este corect pentru acest tip de defazor. Motivul pentru care merge cand legi direct la o iesire audio este ca sursa audio scoate, de obicei, semnal (tensiune alternativa) fara offset (tensiune continua), asa ca offset-ul grilei este de nul. Insa cand mai pui o trioda de amplificare, anodul (de unde scoti semnalul amplificat) are offset de cateva zeci de volti. Chiar daca pui condensator, desenand schema de curent continuu in care condensatoarele sunt goluri, grila este "in aer", iar potentialul ei este incert. Si mai rau, depinde teoretic de rezistentele de scapari ale condensatoarelor de 10nF si al celui de cuplaj.Din acelas motiv nu ti-a mers amplificatorul cu GU-50, pe care l-ai rezolvat dupa sfatul amicului punand grila printr-un rezistor de 1M la masa, nelasand-o "in aer".Trimit atasat o modificare a schemei care-ti va permite sa mai pui un etaj preamplificator cu ECC85. Incearca si zi-mi daca o sa mearga.Daca n-ai inteles ceva din ce-am palavragit, zi-mi. Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Ianuarie 8, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Sa stii ca cu toate ca am observat ca grila celei de a doua triode nu ii legata la sursa de semnal...am incercat mai multe variante + cea spusa de tine. Am inteles ce vrei sa spui si am inlocuit (printre altele) si condensatorul acela de 100nano cu o rezistenta....ca sa fie legata grila la - dupa cum ai spus. Am mai lipit impreuna grilele triodelor....si multe alte incercari....Nu se mai aude baraitu....dar nu se aude nici muzica....sau foarte foarte slab.....cu toate date la maxim Link spre comentariu
iulker Postat Ianuarie 9, 2009 Partajează Postat Ianuarie 9, 2009 Am gasit asa ceva :[attachment=0]pcl805_pcl85_18gv8_singletube_audiophile_amplifier.jpg[/attachment] Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Ianuarie 9, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2009 Da...schema simpla, dar la numarul de piese o prefer pe a mea. Tot atatea piese, putere de 2 ori mai mare (si numarul de lampi 4...fata de 2). Intradevar trafurile mai greu de facut....dar nu imposibil. Daca eu am reusit ...oricine poate. Mi se pare putin cam mare tensinea aceea de 270V...dar cine stie... Eu sunt multumit de calitatea acestuia. Vreau sa ii fac o cutie frumoasa din lemn de larice si sa vedem...poate gasesc si un client... Link spre comentariu
danzup Postat Ianuarie 9, 2009 Partajează Postat Ianuarie 9, 2009 Uite asa trebuie sa faci ca sa mearga perfect amplificatorul tau : Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Ianuarie 9, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2009 cu parere de rau va spun ca nu functioneaza. Sunetul se aude mai incet...iar baraitul este imens.... Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Ianuarie 9, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2009 Se pare ca ..... dupa multe deliberari..... voi ramane la schema primordiala...defazor + amplificare de care sunt foarte multumit. Voi mai realiza carcasa.....si voi veni cu poze noi.Multumesc tuturor pentru ajutor. Link spre comentariu
cristinel_bm Postat Februarie 1, 2009 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2009 cam asta a iesit....urmeaza sa ii mai realizez capacul superior....in saptamana care urmeaza Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum