Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Actionare relee

Postări Recomandate

Aveam releele astea de vreo 1 an la mine si nu stiam ce sa fac , vreau sa-mi umplu timpul liber care il am in momentul de fata facand ceva care pe viitor poate o sa-mi foloseasca la ceva:) imi plac foarte mult montajele cu relee , cred ca sunt obsedat de asa ceva :PVad ca partea de cablaj ramane asa fara modificari doar cu cele mentionate de voi ( valorile rezistentelor ) oricum nu e o avere un drum dupa componente:) inca n-am ajuns la faza achizitionarii componentelor din fericire:)Am sa incercs a fac un simplu montaj de "proba" dupa care restul de 10 , va tin informati:)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MariusTehnik

25

• miron1947

15

• em2006

14

• Dr.L

4

Top autori în acest subiect

Am sa incerc sa fac varianta asta de montaj , apropo ce componente trebuie inlocuite ca montajul sa functioneze pe 12v

Nu trebuie inlocuit sau schimbat nimic . Merge fara modificari la 12 V.
Link spre comentariu
In locul rezistentei de 800ohm ce as putea sa pun ca n-am gasit la mag la care am fost si chear nu vad rostul sa comand de pe net .
Chiar daca ai vrea sa comanzi pe net, tot nu ai gasi, pentru ca aceasta valoare nu se fabrica, nu e standardizata. Valoarea standardizata cea mai apropiata, in clasele de toleranta 5...20%, este 820 ohm. Dar de ce oare am lua ca referinta 800 ohm cata vreme releul are 720 ???

2 x 400 in serie...
Nici valoarea de 400 ohmi nu e standardizata, cea mai apropiata care se fabrica, in clasele de toleranta 5...20%, este 390 ohmi.

La montajul care-l faci nu sunt necesare rezistente de precizie.

Tabele cu Valorile standardizate, care se fabrica, in diferite clase de toleranta, gasesti de exemplu aici:

http://www.bertys.ro/codul_culorilor_rezistente.htm

Eu ti-am facut o recomandare, mai la inceput, imediat dupa ce ai masurat rezistenta releului dar se pare ca ai trecut-o cu vederea:

...poti folosi o rezistenta de 680-820 ohmi, depinde ce gasesti, sau eventual, 2 rezistente de 1K5 paralel. ...

Atentie si la puterea disipata...

Link spre comentariu

Eram mai grabit poate de aceea am trecut cu vederea chestile astea , si din graba am ajuns sa-mi iau alte rezistente cu alte valori si drumuri fara rost :)Acum astept sa-mi vin coletul sa ma pun pe treaba , am gasit toate componentele , bc107 mi-a dat putin bataie de cap ca e cam scump (1.4 ron) dar nu l-am agsit la conex parca dar gaseam 107B si nu stiam daca e echivalent Apropo un tabel sau un site cu tranzistori echivalenti stiti? sau care e procedura ; cum stiu care e tranzistorul echivalent ?

Link spre comentariu

Salutare , am facut montajul dar apare o problema (am folosit BC107B in loc la BC107 , iar in locul rezistentei de 800ohm am montat 2X1.5Kin paralel ) dar releul nu e alimentat)Am pus in locul led-ului rosu/verde un alt led de la o bricheta chinezeasca (alb) si atunci la apasarea butonului releul este alimentat Care sa fie problema?Am masurat si la led vine aproximativ 11.5v ceea ce e foarte mult

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări