Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitiv de protectie la supratensiune

NICA

Postări Recomandate

Salutare, as avea si eu o intrebare: se poate realiza un mic circuit de monitorizare a tensiuniii din retea cu niste leduri?sa detaliez putin:daca tensiunea este sub 200V sa nu se aprinda nici un leddaca tensiunea este intre 200V si 210V sa se aprinda un led galbendaca tensiunea este intre 210V si 230V sa se aprinda un led verdedaca tensiunea este peste 230V sa se aprinda un led rosu.cum se calculeaza rezistenta ca sa nu se aprinda ledul daca tensiunea este mai mica de o anumita valoare la o intensitate de 10mA si o tensiune de 200 este necesara o rezistenta de 20k dar sa zicem daca scade la 195 nu ramane ledul aprins?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 140
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex mm

10

• Dr.L

10

• Stefan

7

• NICA

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

daca se pune un tr de la 220 la 12 V se poate? sau prin tr nu se reflecta la fel variatiile de tensiune?O schema mai simpla? Se poate aprinde un led sau bec daca tensiunea este mai mica de 200 si mai mare de 240V ceva cat mai simplu.de putin timp am observat variatii de tensiune adica de multe ori clipeste becul. sau dintr-o data lumineaza mai tare sau mai incet si ramane asa. as vrea sa vad cam in ce plaja variaza si daca este cazul sa fac si o reclamatie la electrica. am un voltmetru analogic de cc care merge pana la 250V cum pot masura cu el Vca?multumesc mult.numai

Link spre comentariu

Simplu, ii atasezi o punte redresoare care rezista la o tensiune de 400-1000V si un curent de pana la 1A, sau confectionezi una din patru diode 1n4007, caderea de tensiune pe punte pentru precizia ceruta nu e o problema.Ma refer la istrumentul indicator de cc.Cu un trafo coboritor la 12v nu.

Link spre comentariu

La traf coborator la 12 V cum se calculeaza rezistanta pt led, mai bine zis cu cat creste tensiunea in secundar la 10V in primar. daca in primar intra 230 in loc de 220 in secundar cu cat o sa creasca peste 12V?multumesc mult.Numai bine.

Link spre comentariu

(tensiunea de alimentare)-(tensiune LED) supra (curent LED)x(10la puterea -3) Oricum nu te ajuta, nici nu o sa prea observi diferenta la o variatie de 20-30V in primar adica la retea.La partea cu cat aia si aia, la accesorii pe calculator ai ....un calculator, faci raportul de transformare si cu cateva calcule ai aflat ce doresti.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator mymothman69

am citit cu interes toate mesajele si sunt curios daca aceasta protectie este eficienta in cazul descarcarii electrice (a unui fulger) pe reteaua aeriana pentru ca mie asta mi sa intamplat cu 2 ani in urma cand am pierdut multe aparate electrocasnice.

Vin cam tarziu cu lamuriri, dar poate sunt interesati si altii. Protectia care face subiectul acestui topic se refera exclusiv la cresteri, scaderi , fluctuatii si spike-uri de valoare mica pe reteaua de 220V. Supratensiunile produse de descarcari atmosferice au valori de ordinul kilovoltilor si se pot propaga pe mai multe cai:-reteaua electrica (in special daca stai la casa, mai putin probabil la bloc unde retelele sunt ingropate si posturile de transformare au descarcatoare);- retele exterioare de telefonie, cablu si internet.Recomand cu caldura urmatoarele, pentru acest gen de descarcari:- descarcatoare gen PRD pentru 220V care se monteaza in tablou pe sina, cu capacitati de la 6-40 kA, care includ eclatoare cu gaz si /sau varistoare (vezi pe site la alde Obo Betermann sau Schneider, care produc astfel de dispozitive si dau si instructiuni si scheme de montare;-descarcatoare coaxiale pentru cablu sau antena exterioara, inclusiv aia de satelit (astea sunt cu eclatoare cu gaz). Se gasesc si in varianta de montat in doze de perete-descarcatoare dedicate pentru linii telefonice si linii internet (astea au de obicei varistoare sau eclatoare capsulate care se lipesc pe cablaj).In completare, si cel mai usor de folosit, sunt prelungitoarele cu protectie la supratensiuni - evident, cele de firma, nu chinezisme luate din talcioc.Repet, dispozitivele de mai sus protejeaza numai impotriva supratensiunilor provocate de descarcari atmosferice - fulgere si trasnete. Pentru caderi de tensiuune , variatii, cresteri datorate unor defecte in retea (de ex. de la 220 la 400V), ai nevoie de un dispozitiv ca cel despre care se discuta mai sus, disjunctoare de firma (pentru supratensiuni recomand si bobine de declansare la supratensiune tip MSU- cu prag la 235V sau 275V- care se cupleaza mecanic cu disjunctorul general), stabilizatoare de tensiune feromagnetice sau cu reglaj mecanic, precum si binecunoscutul UPS.
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Buna ziua,Incerc sa realizez montajul pentru supratensiune realizat aici, programelul pentru microcontroller este prot.zip? In schita pic_V3 la conector alimentare + semnal masura sunt inversate 5 cu 7, adica citirea se face la terminalul 2 al pic-ului? Va multumesc.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Noroc ca alex mm a pus schema (macar varianta cu releu) pe tinypic si inca o avem: http://i42.tinypic.com/2vlpnwy.gif :da

Acum,vreau si eu sa realizez protectia asta (la care mai atasez niste comparatoare pentru un stabilizator :freaza: )

Cea mai mare nelamurire a mea este: cum variaza tensiunea de pe condesatorul din secundarul trafului (de unde se culege tensiunea masurata) fata de tensiunea de la retea?

Eu voi folosi un traf separat pentru masurare,restul montajului (si alte acareturi) fiind alimentate din alt traf.

Ma gandesc ca se mai poate inseria o rezistenta intre +ul punii si condensator,astfel putand regla temporizarea direct din aceasta rezistenta,rezistenta (echivalenta) de sarcina si condensator.

Totodata,cu cat creste mai repede tensiunea,cu atat temporizarea e mai mica (exponential).

O sa incerc niste calcule,poate aflu ceva. Cea mai mare problema mi-o pune forma de unda,ca avem cc pulsatoriu (sinus in modul) si nu cc...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

C1 de 100u/25V, aflat dupa punte, se incarca la varful tensiunii generata de secundarul trafului care este 12•1,41-1,3 (1,3 fiind caderea pe diodele puntii). Adica 15,7V care se obtin pentru 12Vca la secundar. 12Vca sunt rezultatul raportului de transformare si sunt proportionali variabili cu tensiunea retelei.Incarcarea acumulatorului este discutabila (un rezistor de 10 ohmi), dioda zener de 7,5V nu este foarte stabila termic (chiar si cu generatorul de curent constant), mai performanta ar fi una de 5V1.Nu e nevoie de 2 relee de 16 se poate unul de 40-50A, sunt relativ ieftine.La limita, releul se va comporta indecis (vibreaza la cuplare/decuplare). Pentru fiecare operational ar trebui doua praguri de cuplare/decuplare diferite pentru actionarea ferma a releului, altfel actionarea vibratorie distruge contactele si chiar si aparatul alimentat. Cele doua operationale actioneaza pentru a decupla alimentarea la atingerea unei valori maxime si minime. Daca se regleaza valoarea maxima la 240Vca, si pe retea se gasesc 250Vca, operationalul (verde) va decupla releul, dar daca tensiunea este 240Vca atunci comanda va fi indecisa si va duce la actionarea releului prin vibratii. Printr-un simplu rezistor intre iesirea operationalului si intrarea neinversoare, operationalul se transforma intr-un trigger si se poate obtine, de exemplu, o decuplare a releului la 240Vca si cuplare la 235Vca. Asta va face actionarea mai ferma, fara vibratii. La fel si pentru minima (rosu).Varistoarele se pot monta asa numai daca exista certitudinea pamantarii foarte bune. Altfel, ar ajunge unul singur intre bratele retelei.Cred ca ar trebui o dioda antiparalel pe bobina releului, autoinductia genereaza tensiuni mari.Pentru cazul ideal, citirea corecta a tensiunii ar trebui facuta separat de alimentarea releului (si a acumulatorului) printr-un alt traf sau direct de pe retea in care caz nu ar exista separare galvanica (nici nu ar fi necesar).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

deja de 4 zile la rajd au fost fluctuatii de la 180-290v ceea ce e fowrte periculos. va rog sa repostati schemele finale pt ca au disparut. vreau un dispozitiv simplu sigur si eficient care eventual sa il inglobez chiar langa consumatori. multumiri!

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Va salut..interesanta schema.....

Poate cineva sa piarda putin timp cu mine sa o explice un pic...?

http://i42.tinypic.com/2vlpnwy.gif

Prima intrebare.... vad ca se iau de la trifazic 1 faza , nulul si ...apare impamantarea...

Intre nul si impamanatare si intre faza si impamantare apar acele varistoare.... in primul rand unde gasim?

De asemenea ledurile cand se aprind?

Cele doua relee....sunt legate antiparalel? sau paralel?

ce fel de relele sunt?

Alte detalli se pot da?

Multumesc..

danny

PS..scuze pt prima varianta de text

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări