Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 OK. Spor. Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Iertata-mi fie curiozitatea, dar cum veti face reglajul pragurilor la acest montaj? Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Nu fiti descurajati de aparenta lipsa de reactie, problema e interesanta pentru multi, dar: unii nu s-ar baga sa faca ei interventii "acolo" (in lipsa unei pregatiri si experiente suficiente, e o decizie FOARTE inteleapta!); altii considera ca e prea scump sau complicat, cu speranta ca vor "scapa" de belea (rationamentele sunt destul de variate: daca avem aparate vechi, fie le consideram mai robuste, fie ca eventuala defectare va fi "ocazia" de a le inlocui; daca avem deja aparate mai noi, consideram ca sunt deja "perfectionate" cu protectii (chestie cel mai adesea falsa!)....). Cei care au realizat deja asa ceva si sunt satisfacuti (ar fi utile mai multe detalii, de cate ori s-a declansat, cum a fost perceput fenomenul de ceilalti "beneficiari", etc.), cei care au realizat dar nu au fost satisfacuti (au abandonat, sau au incercat remedieri, ce deficiente au gasit, ce solutii au aplicat), toate aceste informatii ne-ar ajuta pe noi toti sa nu repetam greselile deja facute (unii se jeneaza, dar cel mai multe si mai bine se invata tocmai din greseli, si comunicarea face ca acestea sa poata fi ale altora!! Si nu le MULTUMIM niciodata indeajuns celor care ne ajuta impartasind experienta lor!!!) Spor si realizari pline de satisfactie! Intradevar, descurajanta lipsa de reactie. Momentan se pare ca numai unul participa efectiv (Mythica), restul, spectatori. Hai ca se poate! Link spre comentariu
Vizitator Dolphy Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 http://www.comtec-int.ro/index.php?page=categories&master_category=58&category=94&id=401Buna ziua,Nu vreau sa deranjez discutia. Am citit aproape toate posturile. Nu am cunostiinte atat de avansate ca ale dvs. Am o intrebare: Ce diferenta este intre un DPSM-MN (sau alt dispozitiv din comert care ofera protectie la supratensiune care se gaseste la aprox 150ron) si schemele/dispozitivele dvs?Ma intereseaza subiectul deoarece zugravesc si inca mai pot umbla la instalatia electrica.Electricianul m-a sfatuit ca nu isi merita investitia in aceste aparate deoarece eu stau la bloc si instalatia e defectuasa oricum. A zis ca cerinta mea de a imi efectua multe circuite independente (7de prize+2iluminat) este satisfacatoare ca, calitate in functionare. Acelasi sfat l-am avut si de la vanzatorii din magazinele specializate.Bafta in realizarea dispozitivelor! Link spre comentariu
Ashky Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Hai sa-mi dau si eu cu parerea. Nu mi se pare deloc economica si nici comoda folosirea unui contactor, eu as recomanda folosirea unui intrerupator diferential la care se poate lega orice dispozitiv de protectie.Singurul dezavantaj este ca trebuie rearmat manual.Protectia aia de la comtec de ex nu functioneaza singura, la un diferential se leaga.Asa se impusca 2 iepuri deodata, protectie la electrocutare si protectie la supratensiune. Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 1. @Paco - eu ma bag, am primit ceva explicatii de la Mythica, dar sunt paralel la software. chiar acum testam in simulator proiectul lui Mythica si doream sa vad daca ii pot aduce imbunatatiri hardware2. @Dolphy daca un electrician si un vanzator au spus ca nu merita o investitie in astfel de dispozitive atucci si eu zic sa faci ca ei mai ales daca "stau la bloc si instalatia e defectuasa oricum"3. @Ashky sistemul este pe cat se poate de modular, nu este un produs comercial (sau cel putin unul ca mine nu isi doreste sa fie comercial) si deci se poate madifica oricum doreste utilizatorul, oricum buna idee cu siguranta diferentiala, plus ca acum ma gandesc sa integrez sistemul intr-o siguranta diferentiala turceasca (desigur ca ii scot tot continutul "camicaze" - produsele astea turcesti sunt chiar periculoase ). Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Salut Dolphy! Electricianul tau ma face sa rad. In primul rand dispozitivele acestea pe care ne chinium noi sa le facem nu au treaba cu instalatia electrica in sine. Au treaba cu sarcinile (aparatura electronica si electrocasnica) care sunt puse pe aceasta instalatie electrica. Asta una la mana. Doi la mana, aceste dispozitive protejeaza aparatura nu numai la supratensiune, ci si la subtensiune care si aceasta face foarte rau aparaturii mai sensibile si nu in ultimul rand si pt. variatii bruste ale tensiunii (caderi si reveniri de foarte scurta durata, de ordinul milisecundelor sau zecilor de milisecunde), care au efecte distructive in majoritatea cazurilor. Aceasta ultima problema mi se pare chiar cea mai rea dintre toate si cea mai des intalnita. Asa ca lasa-i in pace si pe vanzatori, ca sunt doar vanzatori. In schimb ideea cu mai multe circuite independente e buna, prin prisma faptului ca la o avarie nu-ti afecteaza decat ramura respectiva, dar atat. In schimb o siguranta diferentiala sau chiar mai multe (prize+lumina) este binevenita si chiar indicata.Aceasta sau aceste sigurante diferentiale daca sunt de buna calitate (nu turcisme), pot sa-ti salveze viata in caz ca atingi accidental faza cu mana sau cu alta parte a corpului.Eu o vad chair ca pe o necesitate. Daca electricianul nu ti-a pus asa ceva, spune-i sa-ti puna, acum ca tot esti in lucru. Si inca un aspect important, aceste dispozitive de protectie pe care incercam noi sa le realizam, sunt automate, ceea ce nici un contactor sau siguranta nu face.Si o aprobare din partea mea pt. Ashky. Ai dreptate in legatura cu contactorul. Nu se justifica decat in cazul unei gospodarii mai mari. De exemplu la o vila, unde exista un consum electric mai mare. Acolo omul mai are o pompa, o cositoare electrica, mai stiu eu ce scule ajutatoare pt. asi desfasura o activitate de om gospodar ("care este" ), vorba stim noi cui. Dar la bloc parerea mea este ca nu e nevoie de contactor. Niste relee de 30A sunt suficiente. Si oricum aceste montaje de protectie, la nevoie pot comanda si contactoare. Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Bravo stefan_ro. Mult succes. Nici eu nu ma bag pe partea de programare, dar cu ce pot sa ajut o sa ajut.Numai bine ! Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Paco am o intrebare referitoare la C2, ai incercat cu o rezistenta in paralel pe el ? parca nu imi vine sa renunt la el Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Stefan, condensatorul se descarca prin rezistenta din divizor dar nu suficient de repede si astfel impiedica un timp de raspuns bun din partea pic-ului. Noi am renuntat la ideea asta si am facut partea de masura pe 220V dupa o punte. Tot cu un divizor rezistiv si atat. Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Noi am incercat cu un condensator mic, de 2,2 micro si tot nu am fost multumiti. Asa ca 100 de micro... nush, cum e in schema lui mythica. Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Aveti in atasament schema (partea de putere) dispozitivului. Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Si aici aveti schema PIC-ului. Cu mentiunea ca pic-ul folosit de noi a fost 16F876A Link spre comentariu
Vizitator Dolphy Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Multumesc penru raspuns paco si stefan_ro. M-am hotarat sa refac toata instalatia electrica din apartament dupa ce mi s-a ars calculatorul si se vedeau traseele electrice prin pe lavabila decolorata datorita supraincalzirii intec-ului. Cand am refacut instalatia nu am avut destui bani si pentru diferentiale si am pus bipolare normale. Cu banii care i-am avut atunci am reusit sa negociez urmatoarele circuite trasee in tevi de plastic: prize: 1.baie (diferential Schneider); 2.mas de spalat; 3.bucatarie; 4.dormitor; 5.sufragerie; 6,7.aer conditionat; iluminat: 2 circuite (toate bipolare ieftine - Compaq) gandindu-ma ca ulterior daca e nevoie tabloul se poate upgrada cu echipamente de calitate). De curand am vorbit cu electricianul pe tema aceasta, dar dupa cum am spus a zis ca e inutil sa pun protectie suplimentara deoarece vecinii mei care au aparatura stricata ar face sa sara sigurantele foarte des. A mai mentionat ca ii este foarte greu sa schimbe tabloul cu unul mai mare deoarece pe sub el sunt 9tevi (25 de fire in total) si nu mai poate sa le prelungeasca daca le schimba pozitia. Singurul lucru care imi trece prin cap e sa renunt la sonerie si siguranta ei(sa cumpar una independenta) si atunci se face loc (2locase) in tabloul de 12locase. Problema e ca daca pun generala+protectie supratensiune=3locase si cred ca pierd si independenta circuitelor punand generala. O alta solutie ar fi sa schimb disjunctoarele de la circuitele bucatarie si sufragerie cu diferentiale, dar nu rezolv problema sub/supratensiunii. Se merita pana la urma sa investesc in dispozitive de protectie (sub/supratensiune sau descarcatoare) daca stau la bloc? Stefan_ro a scris ca nu. Paco mi-a sugerat sa pun diferentiale. Nimeni nu a pomenit protectie la sub/supratensiune.Daca deranjez aici si doriti sa imi raspundeti puteti scrie aici: viewtopic.php?f=68&t=48964&p=426697#p426697 (aici este un subiect deschis de mine)Daca imi permiteti legat de dispozitivul care doriti sa il realizati dvs cred ca ar fi binevenit sa ii prevedeti totusi o alimentare continua de la un acumulator in secundele in care el debranseaza de la reteaua electrica pentru a nu se reseta sau inchide aparatura din casa.Multumesc pt raspunsuri. Happy halloween! Voi urmari cu interes evolutia dispozitivului Link spre comentariu
Vizitator Paco Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Dolphy, diferentiala de la baie e bine venita, dar sa fie cu un curent de 30ma nu mai mare, ca altfel degeaba e. Si aici ma refer strict la protectia Dvs. ca persoana, sau a celorlalti din casa. Pt. masina de spalat e buna si de 300ma, dar asta nu va scapa pe Dvs. de belele. Recomandarea mea este sa puneti o diferentiala de 300ma pe generala si de 30ma pe unde mai puteti sau mai aveti loc. Corpul omensc nu suporta curenti de scurgere mai mari de 30ma. Si si astia sunt multi in unele cazuri. Acum in legatura cu dispozitivul, pai asta e si rolul lui, sa debranseze aparatura din casa. Dar asta numai pe perioada avariei care poate fi mica sau mare, depinde de caz + cele 30 de secunde de gandire pe care le are, in care verifica daca tensiunea este in limitele normale. Nici nu stiti ce "bine" le face la compresoare (frigider. aer conditionat) acele caderi si reveniri bruste ale tensiunii. Revenire care de multe ori este cu mult peste 220-230V. Se pare ca nu ati citit suficient de atent ce am scris mai sus ("Salut Dolphy! Electricianul tau ma face sa rad. In primul rand dispozitivele acestea pe care ne chinium noi sa le facem nu au treaba cu instalatia electrica in sine. Au treaba cu sarcinile (aparatura electronica si electrocasnica) care sunt puse pe aceasta instalatie electrica. Asta una la mana. Doi la mana, aceste dispozitive protejeaza aparatura nu numai la supratensiune, ci si la subtensiune care si aceasta face foarte rau aparaturii mai sensibile si nu in ultimul rand si pt. variatii bruste ale tensiunii (caderi si reveniri de foarte scurta durata, de ordinul milisecundelor sau zecilor de milisecunde), care au efecte distructive in majoritatea cazurilor. Aceasta ultima problema mi se pare chiar cea mai rea dintre toate si cea mai des intalnita."). Daca grija pt. electrocasnicele Dvs. este neinsemnata, atunci nu aveti nevoie de un astfel de dispozitiv si va rezumati numai la acele sigurante. Bafta! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum