NICA Postat Ianuarie 10, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2009 Forma este ce-a data de Electrica !!! Link spre comentariu
feri.visky Postat Ianuarie 11, 2009 Partajează Postat Ianuarie 11, 2009 Pe schema postata de Dvs. rezistenta de 10 Ohm este in scurt... (ambele capete a rezistentei se afla la borna minus!) minusul de la punte este legat la minusul de la tranzistorul BD... eu nu am schema de la cablaj... poate ca acolo este altfel!Sesizarea tensiunii de retea se face pe pinul 5 al lui 741, montat ca si comparator cu Uref de 6,8 volt stabilit de dioda Zener si generatorul de curent constant.Conexiunea directa ++ permite cuplarea cu temporizare a releului iar la disparitia tensiunii de retea, deconectarea rapida a releului.Sper ca am inteles bine functionarea, cel putin dupa schema prezentata...P.S. Cu un circuit 723 schema ar fi fost mai economicoasa. Link spre comentariu
Nita Mihai Cristian Postat Ianuarie 18, 2009 Partajează Postat Ianuarie 18, 2009 Buna ziua tuturor si la multi ani. As dori sa stiu parerea dvs. despre urmatorul lucru.In timp multe persoane mi-au cerut ajutorul legat de protejarea aparatelor electrocasnice la fenomenele de supratensiune si intrerupere ocazionala a furnizarii de energie electrica datorate exclusiv funizorului de energie (Electrica-in speta).Se cunoaste procedura greoaie de recuperare a daunei prin insasi greutatea demonstrarii culpei furnizorului.Oamenii s-au saturat de umilintele la care sunt supusi de catre birocratia furnizorului si vor sa se protejeze de cele de mai sus cum pot mai bine.Am gandit si realizat un dispozitiv care functioneaza in felul urmator:-la intreruperea ocazionala a tensiunii si revenirea acesteia instalatia casnica este recuplata dupa aprox.8-10 secunde.Prin aceasta se evita socul initial de supratensiune care apare la revenirea tensiunii.Dupa 8-10 sec. tensiunea are valoarea nominala sau pe aproape 230-220v.-daca la revenirea tensiunii aceasta are peste 240v,dispozitivul nu mai permite recuplarea nici dupa aceasta temporizare pana cand tensiunea are ~230v.Din nou se recupleaza doar dupa 8-10 secunde de cand avem 220-230v.-daca in timpul cand avem tensiune aceasta creste intamplator peste 250v dispozitivul decupleaza automat gospodaria nemaipermitand recuplarea automata decat cand avem 220-230v plus cele 8-10 secunde de intarziere.Am realizat artizanal aceste dispozitive si le-am montat dupa contor,intre contor si panoul de sigurante.Starile dispozitivului sunt semnalizate prin led-uri de doua culori astfel incat gospodarul stie permanent daca exista tensiune pe bransament sau nu si daca avem supratensiune.In timp si-au dovedit utilitatea si fiabilitatea actionand de multe ori,in aceste gospodarii ne mai existand electrocasnice deteriorate datorita supratensiunilor de pe retea pe cand la vecini au existat multe avarii si probleme cu Electrica.Aceste dispozitive nu protejeaza la traznet sau descarcari electrostatice,ele au fost construite doar pentru cele explicate mai sus.Elementul principal este un contactor de mare putere 100-160A (depinde de consumul gospodariei) a carui bobina este actionata de un bloc electronic . As dori sa aflu parerea dvs. despre acest dispozitiv si totodata remarcile critice.Salut. Am facut si eu asa ceva dar cu LM1458 prag sus 250V prag jos 185V si un LM555 temporizator 30s iesire pe relee conectate in serie cu bobina unui contactor de 40A.Toate bune si frumoase aparatul funct ireprosabil doar ca are o hiba si anume:la revenirea U retea releele inclusiv contactorul cupleaza pt o fractiune de secunda dupe care trece in temporizare si-s face treaba. Acum nu stiu ce neajunsuri ar putea avea aceasta conectare a U retea pt fractiunea aceea la cuplare in afara de zgomotul produs de contactor si perlarea prematura a contactelor tinand cont ca o cadere de tensiune nu survine foarte frecvent. Link spre comentariu
NICA Postat Ianuarie 19, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2009 Daca in acea fractiune de secunda nu se transmite un soc aparatelor carora trebuie asigurata protectia nu ar trebui sa fie nici o problema,altfel schimba temporizatorul . Link spre comentariu
alex mm Postat Ianuarie 20, 2009 Partajează Postat Ianuarie 20, 2009 .... sau incearca sa conectezi un condensator intre B-E in paralel pe rezistorul de 10K la tranzistorul care comanda releul REL2 ca sa faci o temporizare scurta de blocare a tranzistorului . Stabilesti experimental valoarea ...... .Se mai poate adauga un mic acumulator de 12V de amperaj mic 1.2Ah tampon si atunci poti sa faci si semnalizare lipsa tensiune si scapi si de regimul tranzitoriu ..... Link spre comentariu
feri.visky Postat Ianuarie 21, 2009 Partajează Postat Ianuarie 21, 2009 Schema ar functiona (bine) daca pinul 1 de la 555 ar fi legat la 0 V (-12 V) si pinul 7 ar avea destinatie... de fapt merge si fara pin 7 ca un monostabil... mai nepretentios. Link spre comentariu
Nita Mihai Cristian Postat Ianuarie 22, 2009 Partajează Postat Ianuarie 22, 2009 Da,cu respect aveti dreptate am uitat sa conectez in schema pinul 1 si electroliticul la borna minus Link spre comentariu
Vizitator eugen-alina Postat Ianuarie 23, 2009 Partajează Postat Ianuarie 23, 2009 am auzit ca ar exista un montaj care sa contina protectia la supratensiune electronic, combinat cu un trafo de separatie cu reglaj de flux magnetic care se preteaza si la supratensiuni atmosferice si la variatii de tensiune mari (eu sant la cat de retea de alimentare la marginea unei paduri),daca stiti ceva dati un semnal. Link spre comentariu
alex mm Postat Ianuarie 25, 2009 Partajează Postat Ianuarie 25, 2009 Nita M.C. am mai observat ceva la schema ta , ai reactiile la cei doi operationali pe borna + si nu - cum cred ca ar fi nornal sa fie , ce zici e stabil asa montajul? Link spre comentariu
alex mm Postat Ianuarie 25, 2009 Partajează Postat Ianuarie 25, 2009 ... Propun urmatoarea schema de principiu ,[attachment=0]PROT U RETEA.GIF[/attachment] va rog sa dati cu parerea ,sa o imbunatatim , daca e gresita , sa o corectam ca in final sa foloseasca la ceva , la cineva ....... numai bine alex mm . Link spre comentariu
Nita Mihai Cristian Postat Ianuarie 25, 2009 Partajează Postat Ianuarie 25, 2009 Salut.In afara cuplarii pt cateva milisecunde de care am vorbit mai sus schema functioneaza perfect si de ceva timp.Si chiar sa dovedit deosebit de utila tinand cont ca funct in comuna Voluntari unde chiar sunt probleme mari cu variatiile de tensiune.In ce priveste schema ta cu ( solid state relais ) prima data am gandit si eu la asa ceva dar la un consum mare trebe radiator destul de baban in rest nu stiu ai testato? Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 25, 2009 Partajează Postat Ianuarie 25, 2009 ... va rog sa dati cu parerea...Configuratia e eleganta, am remarcat cum ai rezolvat referinta de tensiune (curent constant prin zener cu coeficient de temperatura corespunzator), si modul de blocare al optotriacului.Nu stiu cum se va comporta pe sarcini puternic inductive, pe sarcini rezistive cred ca e ok. Link spre comentariu
alex mm Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 .... vad ca nu sunt multi interesati de aceasta schema , oricum o sa continuu sa experimentez sa vedem cum se va finaliza . Ca si sarcini inductive in casa puteri mai mari nu cred ca ar fi , doar hidrofor cu motor de 1,1kw restul fiind mai mici ....... Triacul pe post de contactor solid state (fara contacte ) are o protectie la Du/dt de tip RC iar comutatia se face sincronizat cu trecerea prin zero a tensiunii , asigurat de optocuplor MOC 3041-43 . alex mm . Link spre comentariu
bygy007 Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 Am gasit prin alta parte aceasta schema si vreau sa o realizez poate este cineva disponibil sa faca cablajul si o simulare de funcionare cu un soft . As dori sa o realizez , momentan ma chinui sa realizez pe hirtie un cablaj Link spre comentariu
feri.visky Postat Ianuarie 28, 2009 Partajează Postat Ianuarie 28, 2009 Schema prezentata de alex mm este interesanta. Dar...Dat fiind acel triac T6 al carui curent nominal este de (numai) 40 A si a sigurantei automate de 63 A (nu se admite in consumul casnic monofazat!) se va ajunge ca la primul scurtcircuit triacul sa clacheze...Semiconductoarele nu pot fi protejate cu disjunctoare ci numai cu sigurante fuzibile ultrarapide! Chiar daca nu exista comanda pe poarta in semiperioada cand apare curentul de scurtcircuit durata acestuia este suficient de mare ca triacul sa se distruga!Schemele lui Nita... si a lui bygy007 sunt similare doar ca elementul de executie este un releu... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum