Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitiv de protectie la supratensiune


NICA

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor si la multi ani. As dori sa stiu parerea dvs. despre urmatorul lucru.In timp multe persoane mi-au cerut ajutorul legat de protejarea aparatelor electrocasnice la fenomenele de supratensiune si intrerupere ocazionala a furnizarii de energie electrica datorate exclusiv funizorului de energie (Electrica-in speta).Se cunoaste procedura greoaie de recuperare a daunei prin insasi greutatea demonstrarii culpei furnizorului.Oamenii s-au saturat de umilintele la care sunt supusi de catre birocratia furnizorului si vor sa se protejeze de cele de mai sus cum pot mai bine.Am gandit si realizat un dispozitiv care functioneaza in felul urmator:-la intreruperea ocazionala a tensiunii si revenirea acesteia instalatia casnica este recuplata dupa aprox.8-10 secunde.Prin aceasta se evita socul initial de supratensiune care apare la revenirea tensiunii.Dupa 8-10 sec. tensiunea are valoarea nominala sau pe aproape 230-220v.-daca la revenirea tensiunii aceasta are peste 240v,dispozitivul nu mai permite recuplarea nici dupa aceasta temporizare pana cand tensiunea are ~230v.Din nou se recupleaza doar dupa 8-10 secunde de cand avem 220-230v.-daca in timpul cand avem tensiune aceasta creste intamplator peste 250v dispozitivul decupleaza automat gospodaria nemaipermitand recuplarea automata decat cand avem 220-230v plus cele 8-10 secunde de intarziere.Am realizat artizanal aceste dispozitive si le-am montat dupa contor,intre contor si panoul de sigurante.Starile dispozitivului sunt semnalizate prin led-uri de doua culori astfel incat gospodarul stie permanent daca exista tensiune pe bransament sau nu si daca avem supratensiune.In timp si-au dovedit utilitatea si fiabilitatea actionand de multe ori,in aceste gospodarii ne mai existand electrocasnice deteriorate datorita supratensiunilor de pe retea pe cand la vecini au existat multe avarii si probleme cu Electrica.Aceste dispozitive nu protejeaza la traznet sau descarcari electrostatice,ele au fost construite doar pentru cele explicate mai sus.Elementul principal este un contactor de mare putere 100-160A (depinde de consumul gospodariei) a carui bobina este actionata de un bloc electronic . As dori sa aflu parerea dvs. despre acest dispozitiv si totodata remarcile critice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 140
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • alex mm

    10

  • Dr.L

    10

  • Stefan

    7

  • NICA

    6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

multi ar fi interesati(cred eu)...schema e bazata pe microcontroler?(a fost mai demult un subiect asemanator in revista conexclub-se numea voltmetru retea, parca,care folosea un microcontroler atmel,si care avea si posibilitate de deconectare a unui consumator la sub sau supratensiune)

Link spre comentariu

dispozitivul e intr-adevar folositor,mai ales in zonel predispuse la supatensiunischema se poate face fara probleme cu piese clasice,gen compwaratoate si ca temporizator,un 555tensiunea se poate masura cel mai usor in secundarul unui traf de retea(deoarece are raportul de trasformare fix)

Link spre comentariu

...... da e o treaba f.buna , si eu m-am gandit la o protectie de genul acesta , dar nu am finalizat-o :da daca vedem si o schema mai colaboram . In principiu pentru supratensiune simplu se rezolva cu doi varistori de 250V pusi dupa sigurantele automate pe faza si nul fata de impamantare .Daca se depaseste tensiunea intra in scurtcircuit si sar sigurantele , desigur ca e o metoda simpla si distructiva (varistorul sau ambii trebuind a fi schimbati ), pretul fiind simbolic de cativa Roni .Referitor la contactorul de 100A-160A ce sa zic , e o piesa scumpa care mai si bazaie uneori ,destul de mare ca volum , dar se pare ca ar fi solutia cea mai simpla . Mai am si alte idei si putem proiecta aici in topicul acesta un dispozitiv cu elemente moderne (contactor static ) cu comanda electronica :aplauze .La Multi Ani ! alex mm :101

Link spre comentariu

As dori sa aflu parerea dvs. despre acest dispozitiv si totodata remarcile critice.

Pina acum ai avut parte numai de laude. Hai ca vin eu cu critica...1. Timpul de 8 - 10s este mic pentru a proteja aparatele cu compresor (gen frigider, congelator, AC). Daca se produce o intrerupere scurta temporizarea de 10s e insuficienta ca in aceste aparate sa se produca egalizarea de presiune si compresorul sa poata porni normal. Ar trebui 30 - 40s altminteri te bazezi numai pe protectia incorporata in acele aparate. Majoritatea aparatelor AC au astfel de temporizare incorporata. La frigidere mai rar.2. Ar trebui adaugata si o protectie de tensiune minima. La scaderea tensiunii sub 195V sunt multe aparate care au de suferit.3. Contactorul nu trebuie sa fie mai mare decit siguranta de bransament. 32A ajunge la o gospodarie normala, in cazuri speciale se poate pune mai mult. Trebuie tinut seama ca un contactor de 32A daca rupe de doua trei ori pe luna un curent de 40A nu se distruge ci doar se uzeaza mai mult. Cum astfel de protectie nu intra in functie la fiecare 10 min nu se intimpla nimic.
Link spre comentariu

dispozitivul e intr-adevar folositor,mai ales in zonel predispuse la supatensiunischema se poate face fara probleme cu piese clasice,gen compwaratoate si ca temporizator,un 555tensiunea se poate masura cel mai usor in secundarul unui traf de retea(deoarece are raportul de trasformare fix)

ai ales varianta cea mai sinpla. :aplauze dar totusi cred ca trebuie realizata cu un microcontroler, pentru ca operatiile trebuie sa fie complexe, dupa cum a spus si NICA :

-la intreruperea ocazionala a tensiunii si revenirea acesteia instalatia casnica este recuplata dupa aprox.8-10 secunde.Prin aceasta se evita socul initial de supratensiune care apare la revenirea tensiunii.Dupa 8-10 sec. tensiunea are valoarea nominala sau pe aproape 230-220v.-daca la revenirea tensiunii aceasta are peste 240v,dispozitivul nu mai permite recuplarea nici dupa aceasta temporizare pana cand tensiunea are ~230v.Din nou se recupleaza doar dupa 8-10 secunde de cand avem 220-230v.-daca in timpul cand avem tensiune aceasta creste intamplator peste 250v dispozitivul decupleaza automat gospodaria nemaipermitand recuplarea automata decat cand avem 220-230v plus cele 8-10 secunde de intarziere.

- averizare acustica la sub tensiune (anumite aparate se opresc automat la sub tensiune si astfel cineva trebuie avertizat)- decuplarea retelei in cazul penelor de curent repetare intr-un interval de xx min (setat din jumperi) si cuplarea manuala (acum un an am avut 4 pene in interval de 30-60 min, in timpul asta eu scriam la un proiect si cand pica curentul pierdem tot ce scriam, si mereu zicem ca ii dau save - un astfel de dispozitiv ma punea pe ganduri daca sa mai pornesc calculatorul) si se mai pot adauga dar cred ca deja devine un dispoziti prea complex.dar pentru toate astea trebuie ca cineva sa scrie codul pentru MCU si sa il testam - cu siguranta sunt nevoie de multe teste si multa munca dar cred se va realiza un dispozitiv ectrem de util la un pret accesibilam auzit ca exista niste sigurante inteligente dar sunt greu de procurat si costul lor este prea mare.l.e: dupa ce am vazut postul lui d2134 :1. timpul e de preferat sa il seteze fiecare diy-er (sau sa fie scris in controler la cerere pentru cine cumpara disp. - asta in caz ca ajunge un dispozitiv folosit pe scara larga si cineva devine producator)2. foarte util si la sub tensiune :da 3 eu am siguranta generala de 50A, si prefer un contactor mai mare - deci iar depinde de la caz la caz.last edit : gata ? asta a fost tot proiectul ? si eu care ma gandem ca nu mai fac fata cu cititul.chiar nu reusim si noi sa facem nimic.hai sa incepem macar cu o schema bloc.
Link spre comentariu

Eu am o asemenea instalatie cu temporizare la 14 secunde.Este montat in carcasa unei siguante automate.Pt protectia calculatorului am primit un prelungitor cu acumulatoir si invertor in el.Cand cade reteaua ,prelungitorul imi asigura un curent pr CP.si semnalizeaza cu led caderea retelei.Nu are rost sa puneti contactor de 32 A e prea mare ,unul de 10 cu contactele in paralel e suficient.Nu complicati schema,cat mai simplu cu atat mai eficient ,Timpul de 15-25 sec e suficient. :da :101

Link spre comentariu

De mentionat:transformatorul de retea este bine a fi bobinat pt.19-20v~.din practica am vazut ca asa este.primarul sa fie putin supradimensionat pentru a nu se arde la o tensiune de retea mai mare.rezistenta "rx" se stabileste cu o decada si 6k8 poate lipsi in aceasta situatie.cu rx se stabileste valoarea tensiunii de retea la care montajul deconecteaza (va fi in jurul a 10 k).pentru a mari daca se doreste intervalul de temporizare se modificarez de 100k (pt 22ok~25 sec).releul 24v.condensatorul pt temporizare 100uF/16v tantal.rez de 10 ohmi de la masa redresorului se conecteaza la emitorul lui T1.in locul generatorului de curent constant (T6-T7) se poate monta un 723 si folosi referinta acestuia dar eu am preferat tranzistorii considerand ca sunt mai siguri.rezistenta de 47ohmi serie cu 0,1uf/1000v este pe contactele releului protectie antiscanteie.schema este simpla si daca se face cablajul la fel cum este desenata va functiona fara probleme.acum studiez miniaturizarea montajului,reducerea tensiunii de alimentare la 12v implicit a gabaritului condensatorilor din redresor si decuplarea la subtensiune asa cum a zis si "d2134".initial nu am crezut ca ar fi necesar dar asa este,nu ar strica...diodele din redresor sunt 1N4001 sau altele similare.cel mai important lucru este transformatorul caci in el vin toate socurile.nu-mi permit sa comentez avantajele sau dezavantajele protectiilor oferite de comert dar aceasta nu trebuie recuplata manual si nici fragila nu s-a dovedit a fi,merge de mult timp in locuri cu probleme.ca dezavantaj ar fi ca nu e miniaturizata,nu arata "profi",cum si-o face fiecare.spor la treaba si atentie la trafo !

Link spre comentariu

Mici observatii:1. Rezistenta de 10 ohmi este in scurt!2. Filtrajul suplimentar pe +/_ u741 nu are sens ( cel mult condensatorul de decuplare!).3. Pentru precizia de prag ceruta nu este nevoie de T7/T6 pentru tensiunea de referinta pentru comparator.4. La revenirea tensiunii apare o intarziere de 7-8"...5. Exista o integrare(intarziere, filtrare) prea mare pe circuitul de sesizare: 1000uF si 470uF...6. LED-ul verde ar putea indica tensiunea nefiltrata de la punte nu ceea "separata" ( temporizata) de dioda... 7. La o dimensionare corecta a circuitului tranasformatorul poate fi eliminat.P.S. Ar fi bine inregistrarea tensiunii de intrare si a tensiunii pe consumator cu un osciloscop cu memorie ca sa se vada forma tensiunilor si sa se aprecieze eficienta montajului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări