Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DIY osciloscop cu tub B7S1

Vizitator AndyB78

Postări Recomandate

Vizitator AndyB78

Cauta aparate radio sau tv vechi, in alea e ff posibil sa gasesti.

HEHE...chiar ma gandeam si eu sa verific...ca am un radio auto vechi (Predeal)...am verificat acum si chiar are in el 2 x 317 si 2 x 319...doar ca voiam sa-l tin de colectie dar am sa scot de acolo. Sper sa fie bun vreo unu din ele...Tot acolo trebuiau sa fie si 2x AC180KV (are schema pe spatele capacului) da vad ca au fost inlocuite cu BD-uri (ar fi mers poate pe post de T1 - T3). Dar o sa bag 323 si gata...Multumesc!
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kuki

6

• MifTy

5

• zal

5

• Stefan

3

Top autori în acest subiect

Vizitator straton

Inteleg ca sunteti galatean. Un telefon la 0237431215 , stabilim o intalnire si intrati in posesia unei documentatii amanuntite privind construirea unui osciloscop cu acest tub

Link spre comentariu
În leg?tur? cu ecranele, tabla de Fe obi?nuit? nu e suficient?, trebuie folosit permaloy

Da nu e suficienta tabla de fier galvanizat obisnuita .Dar un ecran pentru Tub Catodic eficient se poate realiza in structura sandvis din tabla de fier[tabla de fier trebuie neaparat decalita pentru a capata proprietati mai bune din punct de vedere magnetic(din acelasi motiv pentru care si miezurile la relee se fac din fier moale decalit,nu se magnetizeaza remanent).Practic trebuie o tabla care sa poata fi indoita usor si cu mana.] si tabla de cupru(in lipsa poate fi utilizat si aluminiu dar are proprietati mai slabe decat cuprul din pct de vedere a atenuarii radiatiilor electromagnetice si electrice)

Probabil o intrebare stupida dar de unde iau un bec cu neon? Presupun ca nu e vorba de un simplu tub cu neon...

becurile cu neon sunt cele care sunt si in creioanele de tensiune.Rolul lui e sa asigure o usoara stabilizare si limitare a curentului pe inalta tensiune.

Ceea ce numesti tu tub cu neon de fapt e tub fluorescent si gazele din el nu prea sunt Neon ,sunt cu totul alte gaza rare.

Poate gresesc eu dar din cate imi dau seama nu are baza de timp...adica exact ce-mi lipsea si la celalalt...ma rog la celalalt imi lipsea un tranzistor "tip drift sau difuzie...in general folosit pentru etajele schimbatoare de frecventa in gama undelor scurte sau ultrascurte...functioneaza in regim de descarcare lavinara cu alura de dinte de fierastrau" (citat din Caleidoscop Audio).

E vorba de un tranzistor TUJ (tranzistor unijonctiune)Se poate simula si cu 2 bipolare acel tranzistor in lipsa lui sau uitate pe schema sursei de Alfa si ai sa gasesti acolo un TUJ

Link spre comentariu

O schema abordabila (simpla, mai ales in partea de alimentare a tubului) este publicata in Tehnium 1,2,3/2001; din pacate nu am nr 3/2001 in care e baza de timp si amplificatorul X.

Link spre comentariu

din p?cate, schema pomenit? nu e un osciloscop, ci un caracterograf pentru tranzistoare...

Daca la postul de mai sus va referiti, aruncati o privire in poza atasata (in coltul insemnat).
Link spre comentariu

m?i s? fie!!!!po?i scana coperta, c? presimt c? ?tiu care e problema: au existat un timp 2 reviste "tehnium", una scoas? pe ?estachevici de ?erban Naicu, ?i alta de "vechea gard?".cea "veche" se numea "tehnium '70", ?i cealalt? simplu, "tehnium".io am nr.1 pe 2001, ?i se pare c? e versiunea lui Naicu, iar dumneata ai acela?i num?r, dar "tehnium '70"!!! :ras: am ?i un num?r 2/3 pe 2001 (hardcopy), "tehnium '70", unde serialul cu pricina se ?i încheie!!! ?i este scris? chiar de dr. ing. Andrei Ciontu.în num?rul lui Naicu se d?dea ce spuneam mai sus: un caracterograf pentru tranzistoare, cu tub de osciloscop. din p?cate, ?i ?la serial...

Link spre comentariu

Nu pot scana coperta pentru ca nu o am (m-am oprit din cumpararea revistelor Tehnium, ambele versiuni, la sfarsitul anului 1999). Pot scana, insa, restul materialului ce-l mai am de la miniosciloscop.Daca dumneavoastra aveti baza de timp si amplif X (dupa cum spuneam mai sus, nu le am) si nu e prea mare deranjul, va rog sa le postati.Later edit: mesaj pe pm

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Daca astepti pana luni...o sa fac eu o poza la o schema din cartea "RADIOFONIE pentru tineret".Este acolo prezentat un osciloscop (5MHz) la care se dau si cablajele imprimate ( pentru vremea aceea, ma refer la dimensiunile condensatorilor in special ). Tubul folosit in acel montaj este un DG7-32.http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/228386/PHILIPS/DG7-32.html

scuze, unde as putea gasi schema, mersi fain!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări