Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DIY osciloscop cu tub B7S1

Vizitator AndyB78

Postări Recomandate

schema din atasament doream sa o postez si eu dar chiar nu mai reuseam sa dau de ea .a incercat cineva sa foloseasca tabla de fier din tuburile catodice ? masca cu microperfotatii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kuki

6

• MifTy

5

• zal

5

• Stefan

3

Top autori în acest subiect

În leg?tur? cu ecranele, tabla de Fe obi?nuit? nu e suficient?, trebuie folosit permaloy

De unde s-ar putea procura acest permaloy?
permalloy-ul este unul din materialele folosite la realizarea tolelor de transformatoare tip clasic, adic? EI ?i manta... nu ?tiu dac? se folose?te ?i la toroidale...deci e destul de greu de g?sit...ecranul a fost unul din motivele pentru care nu m-am agitat prea tare s? cump?r un tub catodic... majoritatea îl vând f?r?, ?i dac? nu g?se?ti unul exact la fel, defect, dar cu ecranajul bun, ori nu se potrive?te mecanic, ori ecranarea nu e eficient?, ?i înnebune?ti reglând focalizarea...ecranele pentru tv, cu deflexie electromagnetic? ?i-au tr?it traiul, dar cele cu deflexie electrostatic? nu cred... mai ales c? au fost dintotdeauna folosite la vizualizat grafic semnale electrice, iar osciloscoapele digitale, la partea de afi?are cam sughit...nu întâmpl?tor ?i în prezent cele mai performante au tot un crt la afi?are!!!în schimb pentru aparate portabile sunt mai bune clelalte.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sint si osciloscoape digitale care nu "sughit"....Fenomenul e caracteristic celor mai ieftine si cu rata mica de prelucrare a informatiei, modele mai vechi si utilizate la procese cvasistatice,evident la un pret mai scazut...cele mai moderne concureaza cu succes cu cele cu tub catodic,cel putin cele din clasa medie.Fenomenul e oarecum analog cu competitia dintre camerele foto clasice si cele digitale.Osciloscoapele digitale mai evoluate au si facilitati inexistente la cele clasice-memorare, logger,transformari matematice,plus interfatarea cu un sistem de calcul...Fiecare e bun in felul lui...depinde ce ai nevoie sa faci cu ele!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator AndyB78

Cel mai simplu !

Referitor la schema data de Kuki chiar pe prima pagina din acest topic, am incercat sa o realizez dar nu mi-a iesit (nici macar un flicker) si sunt aproape sigur ca stiu de ce. Am masurat tensiunile si sunt cam asa:

- tensiunea pe katod si pe prima grila e cam de +200V (nu ar trebui sa fie o tensiune negativa pe Katod?)

- tensiunea pe grila 3 (unde o fi grila 2?) este de cam +225V (asta pare adecvata)

- tensiunea pe grila 4 este de circa +250v.

Am gasit aici datasheetul tubului: http://freenet-homepage.de/radiolabor/pdf/B7S1.pdf. Din ce am reusit sa traduc cu Google, tensiunea pe katod ar trebui sa fie de -25V pana la -75V iar cea pe Ug4 (accelerarea) ar trebui sa fie de 1-2KV.

Deci pana aici eu vad urmatoarele probleme:

- schema asta nu ar trebui sa se lege si la minusul sursei de 300V? ca altfel nu vad cum se poate obtine tensiunea catodica...pe schema nu apare vreo masa dar pare sa lipseasca ceva din ea;

- tensiunea de +300V pare insuficienta;

- neavand un traf de 4V in secundar pentru filament, am alimentat de la o sursa reglabila de curent continuu; nu cred dar...poate fi asta o problema?

Tensiunea de "+300V" am obtinut-o prin redresare si filtrarea unei tensiuni de circa 220V alternativ obtinuta la randul ei din legarea a doua transformatoare de retea secundar in secundar. Asta inseamna ca am obtinut +300V si 0V sau mai curand +150V si -150V? Redresarea am facut-o printr-o punte de 4 x 1N4007.

Multumesc anticipat pentru sugestii!

Cu o precizare din partea lui Teo (Kuki) cum ca se conecteaza minusul pe linia de jos a montajului am pus tubul in functiune si spre marea mea surpriza chiar a mers relativ ok (dupa ce am corectat o problema de montaj). Am aplicat si un 10V/50Hz...din pacate cam fugea pe ecran imaginea (am incercat mai multe condensatoare in paralel cu becul cu neon in speranta ca as putea prinde o imagine stabila insa nu am reusit sa o stabilizez de tot) dar altfel se vedea destul de bine (nu am un aparat foto care sa poata prinde o imagine dinamica in conditii rezonabile - as fi postat o poza).

Acum as vrea sa trec la una din schemele putin mai complexe insa am o nelamurire...acele scheme sunt pentru alte tuburi (probabil cu alte capacitati ale placutelor de deflexie samd)...ar putea merge pur si simplu sa folosesc acele scheme cu tubul meu?

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

O schema extraordinar de simpla care merita incercata este din cartea "Caleidoscop Audio" - George D. Oprescu.http://www.2shared.com/file/4629557/ebee47ce/complex.html

Asta incerc sa fac eu acum dar ma lovesc de lipsa tranzistoarelor respective. In explicatii am gasit asa...tranzistoare cu germaniu dupa cum urmeaza: T1 si T3 de audiofrecventa de putere mica de exemplu EFT 353 sau AC180 iar T2 tip drift sau difuzie (P401 - P416, OC160).Dupa o raita prin magazinele de specialitate din Galati nu am gasit decat EFT323 (care din cate am inteles sunt NPN, nu PNP) si oricum nici vorba de T2. Deci chiar nu stiu ce sa fac...Update: se pare ca am fost indus in eroare...incep sa cred ca 323 este totusi PNP. Deci mai ramane problema lui T2.
Link spre comentariu
Vizitator AndyB78
Poate gresesc eu dar din cate imi dau seama nu are baza de timp...adica exact ce-mi lipsea si la celalalt...ma rog la celalalt imi lipsea un tranzistor "tip drift sau difuzie...in general folosit pentru etajele schimbatoare de frecventa in gama undelor scurte sau ultrascurte...functioneaza in regim de descarcare lavinara cu alura de dinte de fierastrau" (citat din Caleidoscop Audio).Ma gandesc...oare nu ar merge si un tranzistor cu siliciu cu unele modificari de rezistente? Ca din ce am vazut cele cu Germaniu nu exista prin magazine...Stie cineva vreun echivalent? Sau unde anume in forum ar trebui sa postez intrebarea asta?
Link spre comentariu

Generator dinte de fierastrau poti face separat. Si in schema cu lampa de neon gasesti semnal dinte de fierastrau. Am dat linkul ca sa poti face ceva cu tranzistoare care se gasesc. Daca gasesti EFT317-319 alea sint echivalente cu seria ruseasca P4xx. Poti incerca si EFT de care ai dar nu o sa mearga asa sus in frecventa.

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

Si in schema cu lampa de neon gasesti semnal dinte de fierastrau.

Ca veni vorba...cam cum s-ar putea calcula frecventa becului cu neon? Exista vreo formula in functie de condensatorul in paralel cu el?

Poti incerca si EFT de care ai dar nu o sa mearga asa sus in frecventa.

Sa incerc cu EFT323 in loc de P4xx? Cu P4xx in Caleidoscop Audio scrie ca genereaza 100Khz. Cu EFT-ul cam cat ar duce?
Link spre comentariu

Frecventa de taiere la EFT 317 e de vreo 20 Mhz parca iar la EFT323 de vreo 3 Mhz, da tot ar trebui sa mearga la 100 khz. La lampa cu neon nu ai precizie la frecventa. Poti aproxima incarcarea condensatorului pina la 80 v cind se aprinde lampa si il descarca, dar descarcarea nu merge pina la zero, cred ca la 50-60 volti se opreste. Dar sint si alte scheme de dinte de ferastrau ...

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

Frecventa de taiere la EFT 317 e de vreo 20 Mhz parca iar la EFT323 de vreo 3 Mhz, da tot ar trebui sa mearga la 100 khz.

Atunci mai caut un pic 317 si daca nu gasesc incerc cu 323 si vedem ce iese...Multumesc frumos!
Link spre comentariu

Fii serios, nu poti sa mergi in targ si sa iti iei cate EFT317 doresti? Daca erai din bucuresti iti dadeam eu unul.Echivalent cu 317 se pare ca ar fi AF114 (din ce scrie pe net, compara datasheet-uri)

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

Fii serios, nu poti sa mergi in targ si sa iti iei cate EFT317 doresti?

In targ adica in talcioc? Ma duc in fiecare saptamana desi e in partea ailalta a orasului dar din pacate in talciocul din Galati nu se gasesc decat cateva...nici nu stiu cum sa le zic...crap-uri care dupa cum miros sigur sunt luate din gunoi si vandute cu cativa lei la taraba (am luat aparate video de exemplu cu 4 lei pana la maxim 15 lei pe un Panasonic aproape functional). Eu nu am vazut piese de cateva luni de cand ma duc pe acolo. Poate si pentru ca e frig...e la marginea orasului si bate vantu ca naiba. Poate cand o veni caldura sa vina mai multi "ofertanti"...Iar in cele 2 magazine de specialitate nu am gasit. In unul nici pomeneala de nimic cu Germaniu iar la Dioda am gasit doar 323.
Link spre comentariu

Cauta aparate radio sau tv vechi, in alea e ff posibil sa gasesti. Daca ai drum prin bucuresti odata spune-mi si ne vedem pe undeva sa-ti dau un 317. Mi-e teribil de sila sa merg la posta si de tot ceea ce implica posta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări