Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DIY osciloscop cu tub B7S1

Vizitator AndyB78

Postări Recomandate

• Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kuki

6

• MifTy

5

• zal

5

• Stefan

3

Top autori în acest subiect

Salut....

Scuze ca poate intru peste topic-ul tau, dar cam as vrea sa fac si eu aceeasi chestie.....

Eu am un tub rusesc luat dintr-un osciloscop pe lampi, cat masina de spalat..... cam are 50 cm in lungime si la ecran are cam 12 cm diametru, deci e maricel...

Se numeste 13LO3I , si am gasit cate ceva pe net despre el... mai ales aici: http://www.danyk.wz.cz/13lo.html

Exact modelul asta e... mi-ar placea sa fac un osciloscop din el...

Cu ceva functii de baza, un singur canal.... Mi-a tradus cineva si specificatiile alea din ultima poza, cu tensiunile pentru anozi, tensiunea pentru filament, etc...

Cum ar fi cel mai bine sa fac? sa caut o schema de osciloscop generala si sa o adaptez, sau sa caut o schema speciala pentru asta?

Multumesc mult si astept sfaturile voastre.....

Link spre comentariu

Chiar nu stie nimeni pe net vreun proiect mai elaborat de osciloscop? Chiar m-as gandi sa proiectez eu si cablajul si tot, numai schema sa gasesc.....Merita sa caut prin tehniumurile mai vechi, poate gasesc acolo ceva?Multumesc.....

Link spre comentariu

Mi se pare ca am almanahul ala tehnium. Ceea ce intreb eu este daca gasesc scheme ceva mai elaborate, eventual cu circuite digitale sau microcontrolere, pentru ca as vrea sa il fac sa fie ceva calumea si sa ma pot baza pe el. Daca acel proiect contine si imagini pentru cablaje, cu atat mai bine...Totusi, daca nu gasesc ceva in genul ala, o sa iau o schema de prin tehnium, si cu ajutorul celor de aici, o sa o adaptez la tubul meu, si o sa ii fac eu cablajul in ceva .....

Link spre comentariu

@DREDD: Schema din almanahul Tehnium ?87 (pag.36-41) este intregral cu tuburi iar pentru cineva care nu a mai lucrat cu tuburi cred ca e prea complicat ( e suficient un tub). Tubul catodic de acolo este 8LO29I (sau DG7-12C) care este un tub destul de raspandit in schemele de osciloscoape pt amatori.

@AndyB78: Daca ai nevoie de datele de catalog pentru B7S1 le am scanate din ?Catalog Noi Tuburi Electronice si Tranzistoare? Editura Tehnica 1961

Am dat ieri intamplator peste acest subiect si mi-a amintit de tentativele mele de a construi un osciloscop de pe la sfarsitul anilor 90. Pana la urma proiectul a esuat datorita unor probleme pe care nu le-am putut depasi, probleme legate in special de tubul catodic, de realizarea unui ecran corespunzator si a unei carcase adecvate . Am inceput initial cu tubul rusesc LO247 pe care il primisem de la cineva impreuna cu sursa de alimentare si soclu. Era un proiect inceput prin anii ?80 dupa o schema din revista Radio. Acest tub in ciuda faptului ca era nou se comporta ciudat si am ajuns la concluzia ca e defect asa ca am trecut la 3KP1 (Tungsram). De data asta aveam 2 tuburi, unul cu luminifor verde si celalalt cu luminofor albastru, ambele noi. Sursa de alimentare a tubului am inlocuit-o cu invertor realizat dupa o schema din Tehnium, varianta editata de Serban Naicu (R.I.P). Era descris modul de realizare practica a unui osciloscop de 10MHz pe parcursul a cateva numere (1998-2000), osciloscopul fiind realizat practic de catre Serban Naicu. Nu am avut toate numerele niciodata dar pe mine ma interesa practic doar partea de alimentare a tubului care era parca tot 3KP1 sau ceva similar cu el. Am facut invertorul, cu transformator realizat de mine dar am ajuns la aceleasi probleme legate de focalizare (astigmatism) si deflexia nedorita a spotului de catre diverse surse din jurul tubului (electrice sau magnetice) in ciuda realizarii unor ecrane din diferite table de fier.

Din puctul meu de vedere problema cea mai mare consta in alimentarea si ecranarea corecta a tubului. Amplificatorele si baza de timp sunt relativ usor de facut si exista destul de multe scheme prin revistele romanesti sau pe internet. Problema care se pune este daca merita sa mai faci asa ceva in zilele noastre, cand gasesti osciloscoape industriale destul de accesibile ca pret. Cat despre a invata ceva din acesta experienta nu cred ar fi prea multe. Tuburile catodice sunt pe cale de disparitie, iar din experienta personala pot spune ca sunt mult mai dificil de utilizat decat pare la prima vedere.

Succes celor care vor aborda acesta provocare si felicitari celor care au reusit sa o duca la final.

Pentru cei ce vor sa se apuce de asa ceva mai am ceva piese de care am facut si eu rost relativ greu atunci. Condensatoare de 15nF la 3kV mai am destul de multe (aveti poza atasata). De asemenea am 2 tuburi 3KP1 aproape noi si invertorul pentru ele (constructie proprie).

Link spre comentariu
Vizitator AndyB78

...

Va multumesc pentru impartasirea acestei experiente. Avand in vedere ca e doar un hobby (si nu e mare lucru de capul meu ca electronist) incep sa ma intreb daca e de mine un asemenea proiect.Stie cineva o sursa de osciloscoape ieftine? Ca pentru "electronisti de Duminica"...PS: nu ma refer la un PowerSupply pentru osciloscop ci la un loc (sursa) in care se gasesc osciloscoape pentru hobbisti.
Link spre comentariu

Frumos tubul tau, m-au fascinat mult timp tuburile cu anodul spiralat. Am avut si eu la un moment dat un osciloscop care avea un tub asemanator, cam de aceeasi lungime ( era un tub RFT ) dar anodul nu era decat partial spiralat din ce imi mai aduc eu aminte. Am sa va arat si eu ceva care dupa parerea mea este foarte rar si probabil la noi in tara nu mai exista asa ceva. Este un tub Tektronix care facea parte dintr-un model de trasator de caracteristici pentru semiconductori realizat de firma de mai sus prin anii '70. Eu am intrat in posesia lui de la un inginer electronist care a lucrat la IPRS Baneasa multi ani. Tubul a fost piesa de rezerva pentru respectivul aparat si a ramas in magazie pana la scoaterea din uz a aparatului. Ideea lui a fost sa realizeze un osciloscop cu acest tub dar cand l-am cunoscut eu deja era aproape de sfarsitul vietii si de fapt a si murit la 2-3 ani dupa aceea. Din puctul meu de vedere osciloscoapele Tektronix sunt "the best". Am avut ocazia sa desfac unul ( pe al meu ) si pot spune ca sunt lucrate foarte bine.

Link spre comentariu

Am avut mai multe tuburi: 5LO, 8LO29I (cu asta am f?cut o s?r?cie dup? schema lui Oprescu, care chiar mergea pu?in) sau unele de 3'' de la Westinghause, din calculatoare vechi ?i unul asem?n?tor cu cel Philips, dintr-un osciloscop unguresc din 1963, pu?in mai mic. În leg?tur? cu ecranele, tabla de Fe obi?nuit? nu e suficient?, trebuie folosit permaloy, de asemenea, tot osciloscopul trebuie ecranat, nu numai tubul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări