Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TUB VFD IVL1-8/13


Mikrosha

Postări Recomandate

Salutare. Am gasit recent o minunatie de tub VFD, numit ???1-8/13. Cautand pe internet n-am reusit sa gasesc niste date despre el. Totusi, tubul fiind transparent, si cu cateva incercari, i-am gasit pinii. Intrebarea mea ar fi care sunt tensiunile care trebuie aplicate? Am observat ca aceeasi luminozitate pot sa o obtin cu diverse tensiuni (filament la 3V si anodica 25V, cca 0,3mA/segment, sau filament 2V si anodica 80V, etc.). Filamentul incepe sa fie portocaliu pe la 3V, iar curentul maxim anodic este atins cu filamentul la 4V. Din cate-am vazut la alte VFD-uri, anodica trebuie sa fie de maxim 30V. Deci as opta pt 3V filament, 25V anodica, sau 50V anodica pentru alimentare multiplexata.Este corect? Ca nu vreau sa-i scurtez viata cu o alimentare gresita in montaj.Totusi, are cineva un datasheet la tubul asta? Sau stie cineva la ce tensiune ar trebui alimentat? Ce curent anodic ar fi normal pe segment?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    5

  • yo3ihg

    3

  • MiniTehnicus

    2

  • yo9hnf

    2

Top autori în acest subiect

probabil ca era folosit pe vremuri in calculatoarele alea cu 12cifre deci anodica mare nu prea are cum sa primeasca din moment ce alea mergeau cu baterii si nu aveau cine stie ce tehnologie in ele.....

Link spre comentariu

Adevarat, calculatoarele portabile aveau chopper. VFD-u meu a fost dintr-un calculator "de birou", l-am gasit in targ cu jumatate din "placa de baza". Are 4 fire care merg la un un modul de alimentare, pe care nu-l am: 2 la filament (Filamentul pe vremea aia se alimenta in curent alternativ pt o iluminare uniforma), unu de masa, si unu pt anodica, limitat de un Zener la 27V. Deci acum stiu ca anodica este de 27V. :da De-aici anozii si grilele sunt comandate prin driveri ?161??1?. Traseele care vin de la filament se duc direct la 2 dintre fire, deci nu am de unde sa stiu cat era tensiunea, totusi cred ca este in jur de 3-4V. Are cineva idee la cat trebuie alimentat filamentul?

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Mi-am facut timp cateva zile sa ma ocup de VFD-u asta. I-am facut partea de comanda. Partea de inalta tensiune (27V) se comanda cu tranzistori SMD (pe spate). Multiplexarea se face automat, de un numarator pe 4 biti + o memorie RAM de 16*8 biti (2 x ?531??9), pentru selectia segmentelor. Selectia digitilor se face cu un DMUX ?155??3. Magistrala de 4 biti de la numarator este legata de RAM si de DMUX prin niste rezistente de 4K7, asa incat adresa (digitul) poate fi "preluata" de niste driveri 3-state comandati din exterior. Atunci cand procesorul (extern) doreste sa schimbe valoarea care trebuie afisata, un semnal WE activeaza driverii HZ, si da RAM-ului comanda WR pentru a prelua byte-ul din exterior. Asta cel putin in teorie. Practic, se vede ca nu mi-am facut temele si am hazard :jytuiyu . Am facut niste teste, nu cu uP/uC, ci cu niste microswitchuri. Cand dau WE, se schimba nu doar o valoare, ci mai multe. Explicatia este ca RAM-ul ramane cu WE chiar dupa ce driverii reintra in HZ. Solutia ar fi ca extern sa vina WE separat pt RAM si driveri.

Asta-i o poza cu el abia pornit, cu tot RAMul resetat la zero. Nu ca-i frumos?

Posted Image

Link spre comentariu

super, si cand ma gandesc ca am facut Sisteme Digitale anul asta (MUX, DEMUX, si alte prostii, simulare in matlab) nu am inteles nimic din ele :ras: , bine ca am trecut :sparge:

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Mikrosha, vrei te rog sa postezi schema folosita de tine?Am gasit si eu prin targ un VFD cu digiti pe care am reusit sa-l aprind si la 12V anodic si 4V filament.Caut o schema de ceas care sa aibe decodificatoare BCD, pentru ca am gasit MMC4511 (CD4511, HCF4511) care stie sa scoata la iesire si 12-14V pentru VFD.

Link spre comentariu

http://i45.tinypic.com/nlr212.jpg

Cam asta-i schema asa cum am desenat-o la momentu' cand am facut placa (cred ca acum fix un an). Vad c-am uitat in primul rand rezistenta dintre anod/grila si masa. Asta ajuta la descarcarea rapida a sarcinii inmagazinate pe colector. Nu cred ca puteti face mare lucru cu ea, decat impreuna cu un procesor, ceva.

Spuneti-mi, ce-ati cumparat este cumva un display cu 3 1/2 digiti, cam de 4 cm latime, nou luat de la Cascadelor? Ca este un nene care aduce d-astea. Dezavantajul alora este ca au o singura grila, deci nu merg multiplexate.

Daca ar merge multiplexate, atunci orice schema de ceas ar putea fi adaptata la un VFD, inclusiv clasicul MMC351, sau cu microcontroller.

Spuneti-mi daca aveti vreo schema, si am sa ma gandesc cum se poate adapta la VFD.

Link spre comentariu

Multumesc ! Am inteles !Displayul este cu 9 digiti de 12mm inaltime, cu 9 grile, multimplexat. Este asemanator cu cel din calculatoarele romanesti ICE de birou.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

VFD-urile se pot comanda cu MMC4543 sau echivalente.Acest circuit este un driver de afisaj foarte versatil, poate comanda afisaje cu becuri, led anod comun, catod comun, VFD-uri.Tensiunea anodica la un VFD se invarte in jur de 24-26v, cam asta am gasit prin multe aparate video unde au fost folosite intensiv.Acum exista o gramada de integrate care se pot utiliza pentru realizarea unui convertor de tensiune pentru alimentarea VFD-ului la tensiunea anodica, chiar si cu 555, consumul este doar de cativa mA.Si pentru filament se poate aplica acelasi lucru.Pentru tensiunea de filament, daca nu se cunosc datele de catalog, trebuie sa lumineze putin rosiatic la intuneric, la lumina zilei sa nu se observe.Asa se pastreaza viata lunga pentru afisajul VFD.Daca filamentul lumineaza ca un bec, ca un bec o sa tina si afisajul.Daca alimentarea se realizeaza cu surse in comutatie, afisajul poate sa fie comandat cu TTL, MOS sau microcontrolere.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări