Vizitator cristim Postat Martie 31, 2005 Partajează Postat Martie 31, 2005 Salut !OFF TOPIC: Fiind vorba de primul meu post, imi cer scuze anticipat pentru eventualele tampenii pe care le voi face.ON TOPIC:acu vreo 5 ani mi-am cumparat de la rushi 2 difuzoare de alea mari (20 cm diam.) cu rama din fonta groasa shi cu cauciucul de care e prinsa membrana , curbat spre interior. Nu au un design prea comercial, da' shtiu ca rusii fac treba buna in domeniul audio.Tot atunci, am facut (dupa ureche) nishte incinte fara nici un soi de calcul. Colac peste pupaza am mai trantit si nishte gauri pentru bass reflex de forma dreptunghiulara (fara tub interior). Ce mai, se aude acceptabil, da' conceptul de "bass reflex" este complet strain de boxele mele.Ce vreu sa shtiu, va rog:1.Cum pot afla/calcula farametrii care caracterizeaza respectivele difuzoare;2. Mai pot salva ceva din respectivele incinte sau trebuie daramate shi facute noi cutii.3. Cum sa rezolv treaba cu bass-ul reflex?Multumesc anticipat Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 31, 2005 Partajează Postat Martie 31, 2005 depinde cat de aproape ai fost cu nimereala...dar poti salva din ele multe uite aici..acum ii explic cuiva cum sa masoare http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=4622 mai cauta pe forum ca scrie si in alte parti cum se face asta Link spre comentariu
Vizitator xti000 Postat Aprilie 3, 2005 Partajează Postat Aprilie 3, 2005 Mda, din pacate aparatul meu de masura, nu poate sa citeasca valori cu 3 zecimale in curent alternativ. Asha ca am folosit alt montaj: http://www.bcae1.com/spboxad3.htm diametrul difuzorului = 20 cm rezistenta interna difuzor= 3.5 ohm Problema esta ca-mi da niste parametri ciudati: fs=24 Hz f high=30 Hz f low=17 Hz Impedanta la rezonanta: 22.918 ohm Qts=0.522 Qes=0.627 Qms=3.118 Dupa asta am mixat oleaca partea ce calcule cu cea de aici: http://www.kbapps.com/audio/speakerdesi ... efault.htm ultima parte de calcule: pentru masa adaugata= 30g am refacut masuratorile si am obtinut shifted resonant frequency = 18 Hz Shi mi-a calculat ca Vas= 157.536 l (!!) acum, nu stiu cat de buni sunt parametrii obtinuti, dar facand un calcul pentru o incinta la lincul: http://lalena.com/audio/calculator/box/ am obtinut o boxa gigant: (246 l) :( Help ! PS: cristim sunt tot eu, dar mailul de activare a ajuns abia a doua zi, shi mi-am facut alt cont, pe alta adresa de mail. Am sa folosesc numai acest cont. Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Aprilie 3, 2005 Partajează Postat Aprilie 3, 2005 Foloseste asta http://www.audua.com Link spre comentariu
Vizitator xti000 Postat Aprilie 3, 2005 Partajează Postat Aprilie 3, 2005 m-am pierdut in softul ala :(LATER EDIT:Daca am o cutie, facuta, cu volumul: inaltime 65.5 cm x latime 26.5 cm x adancime 25 cm = 43393.75 cmc = ~43.4 litripot sa scot ceva bun, impreuna cu difuzorul respectiv?M-ash fi kinuit cu softul dat de Vasile, dar, sincer, nu am timp, lucrez 12 h pe zi si numai timp de descoperit noi softuri nu am.Daca ma ajuta cineva, raman profund indatorat 8) Multumesc ! Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 3, 2005 Partajează Postat Aprilie 3, 2005 e prea marecutie inchisa cu Q=0.707 58Lreflex : 80L @30Hz F3-30Hz si un castig la 3dB intre 35 si 60Hznu am stat prea mult sa calculez, dar uite ca se pot atinge rezultate bune si cu cutii micibtw ce dif e?, nu scrie nimic pe el? Link spre comentariu
Vizitator xti000 Postat Aprilie 3, 2005 Partajează Postat Aprilie 3, 2005 Absolut nimic, e dif rusesc, luat din bazar din IS, are diametrul de 20 cm, rama din fonta masiva si garnitura din cauciuc curbata spre interior Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 3, 2005 Partajează Postat Aprilie 3, 2005 fa niste grafice SPL-frecventa cu diferite cutii si vezi ce iti convine mai multparametrii astia arata bine, sa vedem numai ce cursa are.... Link spre comentariu
Vizitator xti000 Postat Aprilie 4, 2005 Partajează Postat Aprilie 4, 2005 fa niste grafice SPL-frecventa cu diferite cutii si vezi ce iti convine mai multparametrii astia arata bine, sa vedem numai ce cursa are....Grafice SPL?Scuze daca par cretin, da' electronica la mine este la nivel de low-hobby.un ajutor mai explicit m-ar aranja mai mult.Pls...PS: in domeniul incintelor sunt "virgin" ca sa zic asa. Singurele mele realizari in domeniul electronic sunt un stroboscop, un preamplificator de casetofon, o orga de lumini si vreo 10 soiuri de VU-metre cu led-uri(intr-o vreme eram bolnav dupa asa ceva). Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 4, 2005 Partajează Postat Aprilie 4, 2005 pai ziceam sa bagi datele alea intr-un program de simulare si vezi ce rezultate obtii (raspuns in frecventa, raspuns tranzitoriu)cu ce am calculat eu obtii un raspuns decent, dar sa stii ca nu prea am stat sa calculez, am pus numai acolo niste numere sa fie, deci probabil se poat obtine rezultate tot asa de bune cu cutii mai mici Link spre comentariu
Vizitator xti000 Postat Aprilie 4, 2005 Partajează Postat Aprilie 4, 2005 Si ce program de simulare ai folosit? Cel recomandat de Vasile? Daca e vorba de ala... :cry:cutia de care dispun are ~ 43.4 litri Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 4, 2005 Partajează Postat Aprilie 4, 2005 bass box, dar gasesti si pe net siteuri care iti calculeaza lungimea tubului in functie de volumul cutiei si frecventa care o vreisigur e buna si cutia aia, programe poti folosi WinIsd, bass box, speakerworkshop..etcam considerat ca din aia 43L raman numai 35L dupa ce pui tubul si alte chestii prin ea(fono absorbant, intarituri, diful)poi un tub de 7.5cm diametru si 22/18 cm lungime si o sa acordezi la 35/40Hzsau dca vrei port de tip slot(pus pe marginea cutiei) trebuie sa fie de 18X2,5cm si lung de 15cm pt 35HzAstea sunt doar niste variante, eu as sugera sa alegi tubul pe care il lungesti, scurtezi dupa cum cum sunaSi s-ar mai putea sa fie inca ceva..poarte parametrii dati de tine nu o sa corespunda cu realitatea daca difului nu i-ai facut incalzirea, i se mai schimba parametrii suspensiei dupa ce il folosesti un pic(pt difurile nou noute), poate ar trebui sa il lasi fara boxa sa sune cateva ore si apoi sa masori iar Link spre comentariu
Vizitator xti000 Postat Aprilie 4, 2005 Partajează Postat Aprilie 4, 2005 Este ceva ce nu intzeleg:Pentru proiectarea unei incinte nu ai nevoie de totzi parametrii aia de-i calculezi (Qts,Qes, Vas, fs...etc) ?Daca io deja am incinta facuta, lungimea shi diametrul portului (pt bass reflex) sunt conditionate numai de volumul incintei respective? parametrii de mai sus nu mai au nici o valoare?Asta am inteles eu de aici: am considerat ca din aia 43L raman numai 35L dupa ce pui tubul si alte chestii prin ea(fono absorbant, intarituri, diful) poi un tub de 7.5cm diametru si 22/18 cm lungime si o sa acordezi la 35/40Hz sau dca vrei port de tip slot(pus pe marginea cutiei) trebuie sa fie de 18X2,5cm si lung de 15cm pt 35Hz Astea sunt doar niste variante, eu as sugera sa alegi tubul pe care il lungesti, scurtezi dupa cum cum suna Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 4, 2005 Partajează Postat Aprilie 4, 2005 absolut nici una, cutia trebuie sa o acordezi la frecventa respectiva, diful nu are legatura(eventual mai scade din volumul intern)Ai nevoie de parametrii ca sa determini raspunsul in frecventa al difului intr-o anumita cutie.Mai e conditionat si de amplasarea portului, daca ai port construit dintr-un perete al incintei(pus pe margine (slot port)) incinta se acordeaza mai jos decat un port care il pui departe de pereti.Ar fi bine totusi sa amplasezi portul la cel putin 1 diametru distanta de pereti, panoul din spate sau alte lucruri ce mai ai tu prin boxa ca aerul sa poata circula linistit Link spre comentariu
Vizitator xti000 Postat Aprilie 4, 2005 Partajează Postat Aprilie 4, 2005 cam asha arata o boxa facuta de mine: http://tinypic.com/2kojgm Daca m-ai putea ajuta pls cu un volum pentru incinta de bass+ dimensiunile portului pentru 35 Hz, ai fi de treaba. Multumesc anticipat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum