Vizitator adrian87 Postat Decembrie 28, 2008 Partajează Postat Decembrie 28, 2008 Salutare!Incerc sa realizez un ceas digital, folosind PIC16F628A, insa intampin probleme privind utilizarea portului A. Ceea ce am facut, este ca am atasat un afisor cu 7 segmente la portul a. Segmentul conectat la pin-ul RA4 al nu se aprinde niciodata. Am facut verificari repetate privind corectitudinea codului. Daca folosesc multimetrul sa verific tensiunea pe acel pin, intotdeauna imi arata 0V. A doua problema apare la segmentul conectat la pin-ul RA6, care sta aprins continuu, indiferent de cifra care trebuie afisata. Insa intensitatea luminii e mai slaba decat a celorlalte segmente. Am citit tensiunea si pe acest pin, si e de aprox. 2.4V. Am facut verificarile astea pe 2 pic-uri diferite. Exact la fel. In TRISA am scris 0x00, iar in CMCON 0x07. Alte setari referitoare la comportamentul portului a nu am gasit. Aveti idee cu ce gresesc?Multumesc anticipat Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Decembrie 28, 2008 Partajează Postat Decembrie 28, 2008 tu sigur ai o problema de configurare. ce tip de oscilator folosesti?pinul RA5/MCLR/VPP cum este legat la tine?daca ai scris programul in asm ai :BSF STATUS, RP0 ;Select Bank1poate nu selectezi bancul bine si pentru CMCON.uita-te la cele de mai jos pentru RA6:14.2.7 CLKOUTThe PIC16F627A/628A/648A can be configured toprovide a clock out signal by programming the configurationword. The oscillator frequency, divided by 4 canbe used for test purposes or to synchronize other logic.OPTION Registerbit 5 T0CS: TMR0 Clock Source Select bit1 = Transition on RA4/T0CKI pin0 = Internal instruction cycle clock (CLKOUT)REGISTER 14-1: CONFIGURATION WORDbit 4, 1-0: FOSC2:FOSC0: Oscillator Selection bits(4)111 = RC oscillator: CLKOUT function on RA6/OSC2/CLKOUT pin, Resistor and Capacitor on RA7/OSC1/CLKIN110 = RC oscillator: I/O function on RA6/OSC2/CLKOUT pin, Resistor and Capacitor on RA7/OSC1/CLKIN101 = INTOSC oscillator: CLKOUT function on RA6/OSC2/CLKOUT pin, I/O function on RA7/OSC1/CLKIN100 = INTOSC oscillator: I/O function on RA6/OSC2/CLKOUT pin, I/O function on RA7/OSC1/CLKIN011 = EC: I/O function on RA6/OSC2/CLKOUT pin, CLKIN on RA7/OSC1/CLKIN010 = HS oscillator: High speed crystal/resonator on RA6/OSC2/CLKOUT and RA7/OSC1/CLKIN001 = XT oscillator: Crystal/resonator on RA6/OSC2/CLKOUT and RA7/OSC1/CLKIN000 = LP oscillator: Low power crystal on RA6/OSC2/CLKOUT and RA7/OSC1/CLKIN3: CLKOUT is available in RC and INTOSC Oscillator mode. Link spre comentariu
Vizitator adrian87 Postat Decembrie 29, 2008 Partajează Postat Decembrie 29, 2008 Mersi pentru indicatii....problema am rezolvat-o pe jumatate. In ceea ce priveste pin-ul RA6, eu configuram gresit pic-ul la scrierea programului. Selectam CLKOUT function on RA6/OSC2/CLKOUT pin, I/O function on RA7/OSC1/CLKIN, in loc de I/O function on RA6/OSC2/CLKOUT pin, I/O function on RA7/OSC1/CLKIN. Selectarea bancurilor o fac corect. Adica nu mi-a scapat faptul ca TRISA se afla in bancul 1, iar CMCON, in bancul 0.Ca oscilator, folosesc un cristal cu cuartz de 32 KHz pentru modulul Timer1, iar pentru executia instructiunilor din pic folosesc oscilatorul intern. Ias pin-ul RA5 nu il mai conectez la alimentare, iar atunci cand programez pic-ul deselectez MCLRE.Cu RA4 nu am dat de capat inca. Tot nu se aprinde Am incercat sa BCF OPTION_REG, T0CS dar fara nici un rezultat. Inca continui sa incerc.... Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 29, 2008 Partajează Postat Decembrie 29, 2008 Aveti idee cu ce gresesc?Da. Scrie clar in foaia de catalog ca "RA4 is a Schmitt Trigger input and an open drain output." Asta inseamna ca daca nu ii pui rezistenta de pulap, n-o sa ajunga in Vcc niciodata. Open drain stie doar sa traga in jos, adica in zero. Ca sa il vezi in 1, trebuie sa pui o rezistenta spre Vcc. Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum