Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce se ung potentiometrele la mixer?

Vizitator ovilio_f

Postări Recomandate

Vizitator ovilio_f

Vreau sa stiu cu ce se ung potentiometrele liniare de la un mixer? Doua potentiometre au fost curatate cu spray de contacte, iar acum au o cursa sacadata. Daca ma uit la celelalte, acestea sunt unse cu un fel de vaselina sau ulei si au o cursa fina si mai greoaie. Am analizat problema si m-am gandit sa ung doar partile de contact dintre culisor(buton) si corpul potentiometrului. Cu ce sa le ung? Sau, oare cu ce au fost unse?Un alt aspect este faptul ca la potentiometrele netratate uleiul respectiv exista si pe partea cu grafit, lucru care nu cred ca ar trebui sa il fac si eu.Am gasit tot felul de solutii: vaselita mecanisme fine, vaselina siliconica, vaselita grafitata, ulei masina de cusut, ulei mecanisme fine si altele. Sa trec la vaselina sau ulei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adicontakt

3

• papelyno

2

• cioarga

2

• andrew_nitu

2

Top autori în acest subiect

Vizitator ovilio_f

Multumesc pentru interes.Dupa 3 zile de cautari am ajuns la concluzia ca nu se da cu nimic pe pista de grafit (cu toate ca la celelalte potentiometre, am observat ca s-a folosit un fel de spray care s-a pulverizat si pe pista. Este un ulei lipicios care a inceput sa adune praf.)Acum pun in balanta vaselina siliconica si uleiul pt mecanisme fine. Am sa incerc sa ung doar canalele pe care culiseaza butonul.Dar mai astept pareri, poate stie cineva ce se foloseste in industria respectiva, cat mai aproape de uleiul care s-a folosit original.

Link spre comentariu

Multumesc pentru interes.Dupa 3 zile de cautari am ajuns la concluzia ca nu se da cu nimic pe pista de grafit (cu toate ca la celelalte potentiometre, am observat ca s-a folosit un fel de spray care s-a pulverizat si pe pista. Este un ulei lipicios care a inceput sa adune praf.)Acum pun in balanta vaselina siliconica si uleiul pt mecanisme fine. Am sa incerc sa ung doar canalele pe care culiseaza butonul.Dar mai astept pareri, poate stie cineva ce se foloseste in industria respectiva, cat mai aproape de uleiul care s-a folosit original.

O metoda mai putin ortodoxa e sa folosesti motorina folosind o seringa de plastic cu ac fin dar.......numai daca ai epuizat toate celelalte metode ,de multe ori face miracole ,si ma refer la stratul rezistiv pt un timp merge ca uns fara a mai face zgomot la manevrare.......
Link spre comentariu
Vizitator ovilio_f

Am tot facut incercari dar nimic nu se potriveste. Motorina nu pun pt ca banda este buna, nu "fasaie". Am desfacut un potentiometru rotativ si am vazut ca in interior, pe axul butonului exista acea vaselina lipicioasa, care ii confera o cursa greoaie si lina. Ce vaselina este aceea? Precizez ca este lipicioasa, are o consistenta cleioasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări