Vizitator valirex Postat Decembrie 26, 2008 Partajează Postat Decembrie 26, 2008 salutari,am o nelamurire,cum se poate calcula frecventa de receptie fata de cea de emisie si invers in sistemul semiduplex cu repetor,avand pasul de 25 sau 12,5 khz.Ca exemplu se emite pe frecventa de 147.500 mhz si se receptioneaza pe 155.350.Exista o metoda de a afla frecventa de emisie in functie de cea de receptie si invers? ,mai ales ca nu intodeuna diferenta este egala.Asta e intrebarea mea,rog cine cunoaste date exacte sa comentam subiectul,mersi si sarbatori fericite la toata lumea! Link spre comentariu
yo3ihg Postat Decembrie 26, 2008 Partajează Postat Decembrie 26, 2008 de exemplu pt banda de 2m shiftul (diferenta intre frecventa de emisie si cea de receptie) este 0,6 MHz, pt 145,700 receptie, emisia se face pe 145,100 (standardul in romania este cu pasul de 12,5 KHz).in banda de 70cm (pas 25 KHz) shiftul este de 7,6 MHz.deci daca esti in aceeas banda diferenta este intotdeauna egala. Link spre comentariu
Vizitator valirex Postat Decembrie 26, 2008 Partajează Postat Decembrie 26, 2008 ceea ce spui tu suna a teorie,pentru ca in realitate nu sta cam asa.O sa dau aici si un exemplu clar si real: frecventa unei firme de taxi este la emisie 167.300 iar la receptie este 171.900.Daca calculam simplu 171,9-167,3 rezulta un shift de 4,6 mhz,deci nu cel standard de care spui de 0,6 mhz unde ar fi fost frecventa de receptie intr-adevar decalata cu 0,6 deci 171.300.Am mai intalnit in realitate si folosirea shiftului de 8.3 mhz,dar niciodata cel de 0.6. Consider interesant subiectul si daca mai ai detalii,sau poate gresesc eu ceva te rog sa ma corectezi,si sa fie o discutie libera,mersi. Link spre comentariu
yo3ihg Postat Decembrie 26, 2008 Partajează Postat Decembrie 26, 2008 s-ar putea sa ai dreptate, dar yo nu vorbesc despre frecventele de taxi, vorbesc de cele de radioamatori (144-146, 430-440 MHz)..probabil ca fiecare firma de taxi are un shift diferit, nu ma pricep, dar nu este o formula de calcul pt acest shift. Link spre comentariu
Vizitator valirex Postat Decembrie 27, 2008 Partajează Postat Decembrie 27, 2008 eu ma refeream la intreaga banda intre 136-174 mhz,nu doar la radioamatori,si ma intrebam daca acest shift este cumva standardizat sau il pune fiecare cum il taie capul,vroiam sa stiu daca exista vreun regulament cu privire la acest aspect,oricum multumesc pentru raspunsuri ca vad ca doar tu te-ai implicat in discutie pana acum,astept in continuare si alte pareri de la toata lumea,subiectul ramane deschis. Link spre comentariu
SirRoger Postat Decembrie 27, 2008 Partajează Postat Decembrie 27, 2008 Problema e relativ simpla. In primul rand, banda 137-174 este alocata mai multor servicii . In ceea ce priveste segmentul 144-146 Mhz, alocat radioamatorilor, vlad_dude ti-a dat un raspuns corect. Unul din motivele pentru care radioamatorii au adoptat aceste intervale, de 0,6Mhz in 2m si respectiv de 7,6 Mhz in 70cm, au fost implementate deoarece in constructia repetoarelor se utilizeaza filtre duplexoare si diplexoare care sunt produse in regim industrial pe aceste frecvente. Cat despre alte servicii, printre care si taxiurile, fiecare are alocate un nr. de canale pentru care plateste o taxa. Odata ce platesti o taxa, poti jongla cum vrei cu canalele respective: cu shift sau fara shift. Conditia este ca sa anunti ANC-ul in momentul alocarii frecventelor, cum le vei folosi . La cat costa inchirierea unei frecvente, ma indoiesc ca cineva ar inchiria 2 frecvente sa le folosesca in acelasi timp ( cu shift...). De obicei firmele de taxiuri, pe langa canalul de baza, mai au un canal de urgente cu ajutorul caruia se fac comunicari in cazul cand canalul de baza este aglomerat....Parerea mea... Link spre comentariu
Vizitator valirex Postat Decembrie 27, 2008 Partajează Postat Decembrie 27, 2008 salutari,ceea ce spui tu e adevarat in mare parte ,eu lucrez intr-un domeniu unde programez frecvente in diferite statii zilnic,si ce pot sa spun referitor la alocarea frecventei de la ANC este ca in autorizatia emisa de IGCTI este specificat atat frecventa de emisie cat si cea de receptie,deci shiftul este impus si nu este ales de utilizatorul frecventei,pana acum am intalnit shifturi diferite cum ar fi:10,7. 8,3. dar cel mai des folosit este 4,6 mhz,eu nelamurirea asta o aveam de ce nu este egal shiftul in toata banda,pana acum nu am aflat In ceea ce priveste firmele de taxi,sunt companii mai mari care au si 4 frecvente de baza si una de rezerva.Multumesc pentru pareri,subiectul ramane deschis Link spre comentariu
BodoRF Postat Decembrie 27, 2008 Partajează Postat Decembrie 27, 2008 Am intalnit un shift de 36Mhz la niste statii UNITRA ce lucrau pe la 300Mhz.Cu cat shiftul este mai mare cu atat filtrul duplexor lucreaza mai lejer. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Ianuarie 1, 2009 Partajează Postat Ianuarie 1, 2009 Firmele de taxi nu folosesc un shift de frecventa.Ele folosesc pur si simplu frecventele alocate de ANC.Bineinteles in functie de cereri si zona, se aloca unei firme de taxi frecventele libere, de aceea apar diferente la ecartul intre frecventa de emisie si cea de receptie.Pentru comunicatii comerciale, pe langa comunicatiile simple se mai foloseste sistemul trunking,care permite folosirea unui canal de mai multe servicii( firme ) diferite simultan fara sa se interfereze intre ele.In general utilizarea unui repetor implica folosirea unui shift de frecventa, deoarece trebuie sa receptioneze pe o frecventa si simultan sa emita pe alta.Iar cu cat diferenta intre cele 2 frecvente este mai mare cu atat mai usor se pot realiza filtre duplexoare care permit folosirea repetorului cu o singura antena atat la receptie cat si la emisie.Pentru banda de 144-146Mhz shift de 0,6Mhz a fost ales deoarece este ecartul cel mai mic realizabil pentru fitrele duplexoare si se incadreaza si in largimea de banda de 2mhz.Daca banda de frecventa este mai mare atunci de pot folosi shift-uri mai mari cum este cazul cu banda de 430-440mhz, unde se foloseste 7,6mhz. Link spre comentariu
Vizitator valirex Postat Ianuarie 1, 2009 Partajează Postat Ianuarie 1, 2009 Firmele de taxi sau alte servicii care nu folosesc shift inseamna ca nu folosesc repetor si atunci ei nu comunica in sistemul semiduplex ci in sistemul simplex,dar asta se intampla in orasele mici unde cu o putere relativ mica se poate acoperi intreaga zona nefiind nevoie de repetor,dar in bucuresti sunt rare cazurile in care firmele folosesc frecvente simplex,95% din ele folosesc repetor si automat implica un shift.In ceea ce priveste sistemul trunking ai dreptate sunt si firme care impart aceeasi frecventa dar folosesc coduri ctcss,dcs pentru personalizarea ei,dar si asta la firmele mici unde nu e trafic radio mare.Dar intr-un oras mare si pentru siguranta si eficienta in comunicare se folosesc obligat repetoare si automat shift fie el mai mare sau mai mic.La multi ani tuturor! Link spre comentariu
Vizitator aitzgergh Postat Aprilie 22, 2009 Partajează Postat Aprilie 22, 2009 Banda de frecventa, sa zicem VHF, 136-174, dupa cum se spunea mai sus, este impartita intre mai multe servicii.Satelit, amator, comercial, guvernamental.Concomitent, organul de coordonare (ANRCTI/ANC/IGCTI) stabileste cum se repartizeaza propriu-zis frecventele.Aceasta repartizare nu se face hai hui ci in conformitate cu o serie de acorduri internationale si reglementari emise de ITU (International Telecomm. union) care asigura o exploatare corecta a spectrului radio.Aceste reglementari (interne, de data asta) spun ca, de exemplu, frecventa de 172,200 MHz se gaseste intr-un segment de frecvente (canale) cu alocare comerciala, in care latimea canalului este de 12,5kHz cu destinatie repetor. Frecventa este de downlink, adica de iesire a repetorului iar frecventa de uplink este de 167,600 MHz (ecart 4,6 MHz).Asadar, ecartul de frecventa nu este tocmai "standardizat" ci adaptat in functie de banda de frecventa si de utilizare.Bunaoara, desi in zona de frecvente comerciale, putem intalni in VHF ecart de 700kHz!In UHF, ecartul pentru frecventele alocate in scop comercial este de 10MHz (inclusiv la CDMA-ZAPP).In telefonia GSM, ecartul este de 45 MHz, par egzamplu... Link spre comentariu
Vizitator MARIUSEON Postat Aprilie 23, 2009 Partajează Postat Aprilie 23, 2009 ceea ce spui tu suna a teorie,pentru ca in realitate nu sta cam asa.O sa dau aici si un exemplu clar si real: frecventa unei firme de taxi este la emisie 167.300 iar la receptie este 171.900.Daca calculam simplu 171,9-167,3 rezulta un shift de 4,6 mhz,deci nu cel standard de care spui de 0,6 mhz unde ar fi fost frecventa de receptie intr-adevar decalata cu 0,6 deci 171.300.Am mai intalnit in realitate si folosirea shiftului de 8.3 mhz,dar niciodata cel de 0.6. Consider interesant subiectul si daca mai ai detalii,sau poate gresesc eu ceva te rog sa ma corectezi,si sa fie o discutie libera,mersi.0,6 e la radioamatori , stat e 4,6 de aia cei de la taxi au 4,6 ca deja au aceleasi statii . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum