Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o parere despre un microemitator

lorik199

Postări Recomandate

Personal m-as bucura sa o apuci pe calea radioamatorismului. Atentie, insa. Sunt niste reguli care trebuie respectate. In sensul in care, daca obtii autorizatia de radioamator nu inseamna ca poti emite cu... x wati in banda de 88-108. Sau ca in benzile de radioamatori poti pune muzici. In schimb poti avea o gramada de alte satisfactii. Mai ales daca vrei sa-ti construiesti aparatura. Sa nu ma intelegi gresit, nu-i desconsider pe cei cu aparatura industriala, dar ii apreciez foarte mult pe constructori. Asta este parerea mea personala.P.S. Vezi ca este un topic lipicios in care se pun amanunte despre examenele de radioamatori. Iar examenul, din cate am inteles, este grila. Grilele se gasesc spre consultare, nu-i bai. Numai sa vrei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

6

• cirip

4

• yo9hrb

3

• NumLock

3

Top autori în acest subiect

scuzati raspunsul intarziatam vazut "lipiciosul" dar nu cred ca as putea ajunge prin orasele acelea prea curand mai ales ca exameneles-au terminat momentanin unele masuri poate ai mai multe avantaje cu aparatura industriala dar daca vrea oricine ar putea face ceva mult mai complex si de multe ori mai ieftindaca o sa am posibilitatea o sa dau acel examen sa pot emite legal pe cateva frecvente

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Asa suntem noi, inflexibili.

Dar 250mW sunt cam de 25 de ori in afara legii. Emitatoarele alea ca sa asculti MP3-uri la radioul masinii, au sub 10mW.

Salut. Am ?i eu câteva întreb?ri. De exemplu la aceast? schem? de microemi??tor, cum se calculeaz? puterea RF , în func?e de ce componente? O alt? întrebare ar fi care este puterea maxim? ?i frecven?a unui emi??tor radio ce poate fi folosit f?r? a înc?lca legea (dac? nu e?ti radioamator)?

În cazul schemei de mai sus, ce rol au componentele R1, C3, R5, C5 ?

Link spre comentariu

Cu schema aia, sigur n-o sa ai probleme cu legea :rade: .Cu tranzistori 2N..., un amarat de oscilator, si ca alimentare o baterie 6F22, nu poti obtine nimic important sau periculos.Daca vorbim de un push-pull cu BLY90, cablaj Dralowid, o antena Theta, atunci e altceva... :aut:

Link spre comentariu

Puterea aparenta de emisie depinde de topologia radioemitatorului, de tipul componentelor, nu poti scoate 50 W dintr-un 2N2219, evident, un FM transmitter trebuie sa lucreze in clasa C, condensatorii sa reziste la unda reflectata, raportul dintre unda calatoare si cea inversa sa fie cat mai bun, emitatorul se monteaza "in antena", nu plimbi semnalul prin 25 metri de coaxial, bla, bla, bla...

daca faci macar unul de asta :

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/L/Y/8/BLY89C.shtml,

cu o antena lambda/4, cu un modulator bun, garantat vin tipii cu ochii albastrii... :freaza:

Eu zic sa te lasi, sau sa faci asta in satul Valea Adanca...nu in orase.

Link spre comentariu
cum se calculeaz? puterea RF , în func?e de ce componente?
Puterea de RF depinde de multe elemente, principalele ar fi: impedanta sarcinii, tensiunea de alimentare, puterea maxima a finalului, castigul finalului, puterea de excitatie. In cazul schemei tale, un singur tranzistor le face pe toate, iar impedanta sarcinii (antena) mama ceferistilor stie cat o fi. Nu e simplu de determinat cat scoate, dar probabil ca nu prea mult.

O alt? întrebare ar fi care este puterea maxim? ?i frecven?a unui emi??tor radio ce poate fi folosit f?r? a înc?lca legea (dac? nu e?ti radioamator)?
Nu stiu, dar cred ca ar trebui sa scrie in site la ANCI sau cum ii zice acum. E in legea comunicatiilor.

În cazul schemei de mai sus, ce rol au componentele R1, C3, R5, C5 ?
R1-asigura alimentarea fetului din microfonul condensator

C3-scurtcircuiteaza la masa baza tranzistorului de RF dpdv al radiofrecventei ca sa lucreze ca amplificator cu baza comuna

R5-polarizeaza tranzistorul si stabileste punctul de functionare

C5-asigura reactia pozitiva pantru aducerea in regim de oscilatie a tranzistorului Q2

Cirip

Link spre comentariu

lacatus_daniel

Raspunsul lui YO9HRB a fost

"Dar 250mW sunt cam de 25 de ori in afara legii. Emitatoarele alea ca sa asculti MP3-uri la radioul masinii, au sub 10mW..."

Iar dta intrebi "care cam ar fi care este puterea maxim? ....a unui emi??tor radio ce poate fi folosit f?r? a înc?lca legea (dac? nu e?ti radioamator)?

Sunt sigur ca eu sunt cam prost, pt ca dupa ce ca sunt singur la parinti, mai sunt si inginer pe deasupra. In prostia mea as fi impartit cei 250mW la 25.

DECI si in concluzie asta e puterea maxima legala. 100000MW

Si mai vor profesorii mariri de salariu cand ii trec pe toti ...

Apoi acesti abolventi o sa imi dea in cap ca sunt prost si nu am hartia ca a lor..

Link spre comentariu

lacatus_daniel

Raspunsul lui YO9HRB a fost

"Dar 250mW sunt cam de 25 de ori in afara legii. Emitatoarele alea ca sa asculti MP3-uri la radioul masinii, au sub 10mW..."

Iar dta intrebi "care cam ar fi care este puterea maxim? ....a unui emi??tor radio ce poate fi folosit f?r? a înc?lca legea (dac? nu e?ti radioamator)?

Sunt sigur ca eu sunt cam prost, pt ca dupa ce ca sunt singur la parinti, mai sunt si inginer pe deasupra. In prostia mea as fi impartit cei 250mW la 25.

DECI si in concluzie asta e puterea maxima legala. 100000MW

Si mai vor profesorii mariri de salariu cand ii trec pe toti ...

Apoi acesti abolventi o sa imi dea in cap ca sunt prost si nu am hartia ca a lor..

M-am gr?bit când am întrebat ?i când am v?zut nu am mai avut cum s? modific. Prima dat? am vrut s? întreb doar care e puterea acelui microemi??tor pentru c? v?zusem c? 250mW e prea mult, dar am uitat de paragraful citat. Po?i s? scrii de 100000 c? sunt prost, nu îmi pas? pentru c? nu e a?a. Apropo, notele pe care le iau sunt pe merit :aut: S?n?tate.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări