Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o parere despre un microemitator

lorik199

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

6

• cirip

4

• yo9hrb

3

• NumLock

3

Top autori în acest subiect

1.TR 2 merge inlocuit cu 2n3904? daca nu, cu ce?
In general, nu. 2219 are curentul maxim de 800mA. 3904 are curentul maxim de 200mA. Totusi, in schema postata, e posibil sa mearga deoarece curentul prin T2 este de aprox. 35mA, iar puterea disipata este de vreo 300mW. Merge daca pui un mic radiator.

2. R 2 e un potentiometru din care se regleaza..................?
Deviatia de frecventa, respectiv nivelul pe care il vei auzi in receptor. Scrie in text, dar nu are cine sa citeasca.

3. C8 e un condensator variabil sau ce? de unde as putea face rost?
Da. Dintr-un radio vechi. De fapt nu e neaparat necesar. Se poate inlocui cu un condensator fix, iar frecventa de emisie se ajusteaza prin apropierea/departarea spirelor bobinei.

4. in loc de microfonul electret pot lega iesirea dintr-un mp3 player?
Da, dar trebuie redus nivelul audio corespunzator.

5. daca pun tranzistori mai puternici si maresc alimentarea as putea mari raza de bataie a emitatorului? si ce antena ar fi cea mai adecvata?
Cred ca mai corect ar fi "maresc raza pe care nu mai poate sa asculte nimeni posturile de radiodifuziune legale". Schema este extrem de simpla si instabila. O sa fuga frecventa si o sa te enervezi. Asta daca nu va avea si asta soarta clipiciului cu leduri ... :limb: Chiar! L-ai facut pana la urma? Antena poate fi o sirma de 0.5-1m.

stiu ca e un pic ilegal emiterea [...]
Nu, nu e "un pic" ilegal. E ilegal 100% :)

Spor!

Cirip

Link spre comentariu

multumesc de raspunsuri

Cred ca mai corect ar fi "maresc raza pe care nu mai poate sa asculte nimeni posturile de radiodifuziune legale". Schema este extrem de simpla si instabila. O sa fuga frecventa si o sa te enervezi. Asta daca nu va avea si asta soarta clipiciului cu leduri ... :limb: Chiar! L-ai facut pana la urma? Antena poate fi o sirma de 0.5-1m.

din putinele mele cunostinte in radioamatorism stiu ca fiecare post de radio are frecventa sa pe care emiteeu voi emite pe o frecventa destul de stabila care nu cred ca va afecta toate posturile de radiode clipici m-am lasat dar am facut ceva mai avansat cu un numarator 4017 + lm555 care mi-a iesit cu o mica problema(vezi rubrica incepatorilor -> lumina dinamica)
Link spre comentariu

din putinele mele cunostinte in radioamatorism stiu ca fiecare post de radio are frecventa sa pe care emiteeu voi emite pe o frecventa destul de stabila care nu cred ca va afecta toate posturile de radio

Da, dar sunt pilotate de oscilatoare cu rezonatori cu cristale de cuart. Iar aceste oscilatoare mai sunt si termostatate si termocompensate. Chiar si buclele PLL si alte sinteze de frecventa fac apel la o astfel dereferinta de timp/frecventa. Montajul tau va fugi in frecventa chiar si atunci cand vei sufla asupra lui.
Link spre comentariu

Fara sa mai punem la socoteala vreo armonica. Daca faci prin vreo minune un oscilator foarte stabil, dupa schema aia vei avea si niste armonici foarte stabile. Care nu vrei sa sti pe frecventa cui pica. Si baietii aia cu ochi albastri s-ar putea sa nu asculte cu vreun receptor chinezesc, surd prin definitie. Da o cautare pe net dupa piraterie radio ca sa sti la ce sa te astepti. Nu conteaza ce ai vrut sa emiti, d.p.d.v. legal tot aia e. Recomand un examen si ai deschise o gramada de frecvente unde nu te injura decat radioamatorii. Dar ei sunt obisnuiti cu cate o purtatoare, ca doar de aia se fac experimente.P.S. Si armonicele, de regula, pica tot in benzi de radioamatori. Ca sa nu incurci pe altcineva.

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Iar radioamatorii care te sperie cu legea, inflexibili in fata legii ca si cozile de matura... :daEi au dreptul, restul sa se abtina... :nas: Glumesc, glumesc, desigur...Un aparat care "bate" pana la a treia casa nu cred ca va atrage atentia poterei, e cazul micro-emitatoarelor alimentate de la bateria auto, care iti permit sa asculti I-podu' pe radioul din masina si care se vand "la liber", fara sa bage pana acuma pe nimeni in puscarie... banuiesc ca asta se urmareste si in cazul de fata... cel putin daca nu ti-o cauti cu lumanarea... :speriat

Link spre comentariu

Asa suntem noi, inflexibili.Cu 250mW, pe mine nu ma va deranja. Dar 250mW sunt cam de 25 de ori in afara legii. Ai idee unde ma aud cu 7W in ultrascurte (ce-i drept banda de 2m=144 MHz)? De la Ploiesti la Bucuresti, cu o antena nefericita (adica la etajul 2 din 4, atarnata de balcon). Antena nu este directiva, este un amarat de J-pole. Eu dau un sfat nu pentru ca m-ar deranja pe mine cei 250mW, zic si eu, ca opinia publica, sa nu-l prinda baietii veseli care se ocupa cu asa ceva. A, emitatoarele alea ca sa asculti MP3-uri la radioul masinii, au sub 10mW.

Link spre comentariu

Asa suntem noi, inflexibili.Cu 250mW, pe mine nu ma va deranja. Dar 250mW sunt cam de 25 de ori in afara legii. Ai idee unde ma aud cu 7W in ultrascurte (ce-i drept banda de 2m=144 MHz)? De la Ploiesti la Bucuresti, cu o antena nefericita (adica la etajul 2 din 4, atarnata de balcon). Antena nu este directiva, este un amarat de J-pole. Eu dau un sfat nu pentru ca m-ar deranja pe mine cei 250mW, zic si eu, ca opinia publica, sa nu-l prinda baietii veseli care se ocupa cu asa ceva. A, emitatoarele alea ca sa asculti MP3-uri la radioul masinii, au sub 10mW.

pai eu aveam nevoie mai mult pt masina asa edaca aveti o schema mai buna , mai stabila in acelasi timp si legala va rog sa postatisi ce inseamna acelea armonici?P.S: daca era ilegal acest transmitator de ce sa publicat intr-o revista de unde orice om cu cunostinte medii in electronica o putea realiza?
Link spre comentariu

Emitatorul publicat si altele asemanatoare se aseamana(hi, hi) prin faptul ca iti ofera la iesire o putere foarta mica, adica maxim 10mW. Depasirea ei este ilegala, asa cum ti-au explicat si ceilalti forumisti. Daca dai mai tare si pici peste un post de radio e foarte posibil sa primesti vizita a unor baieti cu ochi albastri, dar extrem de solizi. Ei iti vor ciocani deosebit de delicat la usa, sau vor intra prin ea ca sa obtina flagrantul...Daca iti pui jucaria pe o masina care se deplaseaza e si mai vesel, ca oti deranja mai multe posturi legale... Vizita lor e deosebit de placuta pt ca sunt niste scumpi.Cica in lege scrie ca amenda e echivalentul a peste 10 mii euro + dosar penal, adica o tichea pe viata...Cum traim in Ro e posibil sa il musamalizezi, dar asta te va co$$$$$$$ta iarasi. Si trebuie sa ai niste PILE mari, pt ca altfel te leaga pe tine ca sa dea exemplu, in timp ce rechinii mai mari..De aia revistele /cartile publica niste jucarii care cu puterea lor nu cum sa deranjeze...Parerea mea sincera e sa te duci la un magazin/hypermarket si sa iti cumperi o jucarioara de la 30 la 100 lei. Eu m-am plimbat cu asa ceva si daca nu aveam mai mult de 200m intre masini totul era super OK. Semnal stereo, auditie perfecta, distractie maxima...Si la cat costa zau ca nu merita, pt ca dau mai mult pe piese, cablaj, cutie, etc. Plus ca nu va avea aceiasi fata...Concluzia. Daca vrei sa te joci cu emitoarele da examen, te asigur ca nu e e foarte greu, fimiu l-a luat inainte sa implinesca 11 ani, si dupa aia o sa ai parte de distractie maxima si legala..

Link spre comentariu

Emitatorul publicat si altele asemanatoare se aseamana(hi, hi) prin faptul ca iti ofera la iesire o putere foarta mica, adica maxim 10mW. Depasirea ei este ilegala, asa cum ti-au explicat si ceilalti forumisti. Daca dai mai tare si pici peste un post de radio e foarte posibil sa primesti vizita a unor baieti cu ochi albastri, dar extrem de solizi. Ei iti vor ciocani deosebit de delicat la usa, sau vor intra prin ea ca sa obtina flagrantul...Daca iti pui jucaria pe o masina care se deplaseaza e si mai vesel, ca oti deranja mai multe posturi legale... Vizita lor e deosebit de placuta pt ca sunt niste scumpi.Cica in lege scrie ca amenda e echivalentul a peste 10 mii euro + dosar penal, adica o tichea pe viata...Cum traim in Ro e posibil sa il musamalizezi, dar asta te va co$$$$$$$ta iarasi. Si trebuie sa ai niste PILE mari, pt ca altfel te leaga pe tine ca sa dea exemplu, in timp ce rechinii mai mari..De aia revistele /cartile publica niste jucarii care cu puterea lor nu cum sa deranjeze...Parerea mea sincera e sa te duci la un magazin/hypermarket si sa iti cumperi o jucarioara de la 30 la 100 lei. Eu m-am plimbat cu asa ceva si daca nu aveam mai mult de 200m intre masini totul era super OK. Semnal stereo, auditie perfecta, distractie maxima...Si la cat costa zau ca nu merita, pt ca dau mai mult pe piese, cablaj, cutie, etc. Plus ca nu va avea aceiasi fata...Concluzia. Daca vrei sa te joci cu emitoarele da examen, te asigur ca nu e e foarte greu, fimiu l-a luat inainte sa implinesca 11 ani, si dupa aia o sa ai parte de distractie maxima si legala..

majoritate pieselor le aveam si vroiam sa fie facut de mineam gasit si cu 5 lei asa ca nu e problema de baniai mai multa satisfactie atunci cand acel lucru e facut de tine
Link spre comentariu
ai mai multa satisfactie atunci cand acel lucru e facut de tine
Ai dreptate si multi dintre noi au inceput la fel. Acuma, desi strict legal vorbind, este interzisa constructia, am mari indoieli ca vei reusi sa faci un emitator care sa faca ravagii. Ca sa emiti cu putere si sa te auzi departe, trebuie indeplinite o gramada de conditii.

Cred ca problema principala este ca, daca il faci, vei fi foarte nemultumit de performante. Un emitator din asta care nu e pilotat cu cuart sau cu o sinteza, trebuie facut pe cablaj rigid, componente cu terminale scurte, ecranat, tensiune stabilizata, ca sa nu fuga prea tare in frecventa. In realitate tot fuge, ca orice oscilator liber. Cred ca cel mai bine ar fi sa te autorizezi ca radioamator si vei putea experimenta dupa pofta inimii. Sa vezi atunci satisfactie cand vorbesti la cateva sute/mii de Km cu echipament facut.

daca aveti o schema mai buna , mai stabila in acelasi timp si legala va rog sa postati
Stabilitatea tine mai mult de tehnica de constructie decat de schema pr. zisa.

si ce inseamna acelea armonici?
Armonicele sunt oscilatii a caror frecventa este un multiplu intreg al frecventei fundamentale a semnalului. De exemplu, daca te uiti pe osciloscop la un semnal periodic care pare sinusoidal, orice abatere de la o sinusoida ideala, chiar daca abaterea nu este observabila cu ochiul liber (exista alte tehnici de observatie), implica faptul ca semnalul respectiv contine si armonice ale frecventei pe care o observi pe osciloscop. Un exemplu clasic este semnalul dreptunghiular.

Cirip

Link spre comentariu
ai mai multa satisfactie atunci cand acel lucru e facut de tine
Ai dreptate si multi dintre noi au inceput la fel. Acuma, desi strict legal vorbind, este interzisa constructia, am mari indoieli ca vei reusi sa faci un emitator care sa faca ravagii. Ca sa emiti cu putere si sa te auzi departe, trebuie indeplinite o gramada de conditii.

Cred ca problema principala este ca, daca il faci, vei fi foarte nemultumit de performante. Un emitator din asta care nu e pilotat cu cuart sau cu o sinteza, trebuie facut pe cablaj rigid, componente cu terminale scurte, ecranat, tensiune stabilizata, ca sa nu fuga prea tare in frecventa. In realitate tot fuge, ca orice oscilator liber. Cred ca cel mai bine ar fi sa te autorizezi ca radioamator si vei putea experimenta dupa pofta inimii. Sa vezi atunci satisfactie cand vorbesti la cateva sute/mii de Km cu echipament facut.

daca aveti o schema mai buna , mai stabila in acelasi timp si legala va rog sa postati
Stabilitatea tine mai mult de tehnica de constructie decat de schema pr. zisa.

si ce inseamna acelea armonici?
Armonicele sunt oscilatii a caror frecventa este un multiplu intreg al frecventei fundamentale a semnalului. De exemplu, daca te uiti pe osciloscop la un semnal periodic care pare sinusoidal, orice abatere de la o sinusoida ideala, chiar daca abaterea nu este observabila cu ochiul liber (exista alte tehnici de observatie), implica faptul ca semnalul respectiv contine si armonice ale frecventei pe care o observi pe osciloscop. Un exemplu clasic este semnalul dreptunghiular.

Cirip

totusi am gasit schema lui filipone pe forum si cred ca o voi realiza

am mai gasit si o schema de 1 w aprox a lui aleks

mai intai o voi realiza pe cea a lui filipone iar daca va da ceva rezultate o sa trec la ceva o idee mai complicat

P.S: unde ma pot autoriza ca radioamator?

postase un domn mai sus si a spus ca fiul sau la 10 ani a trecut testul

am 15 asa ca nu cred ca va fi o problema varsta

cunostintele mele cred ca vor fi o oarecare problema

Link spre comentariu

P.S: unde ma pot autoriza ca radioamator?postase un domn mai sus si a spus ca fiul sau la 10 ani a trecut testulam 15 asa ca nu cred ca va fi o problema varstacunostintele mele cred ca vor fi o oarecare problema

Cel mai simplu lucru este sa contactezi un radioclub din judet, care iti este la indemana.Adresele se gasesc aici: http://radioamator.ro/call-book/cbjud.php?j=NTiar radiocluburile au prima litera dupa cifra districtului "K" (ex. YO8KZW).In principiu poti solicita clasa a III-a restrans, caz in care nu dai examen la radiotehnica,ci doar regulamente, protectia muncii si proceduri de trafic, dar in acest caz vei putealucra doar de la statia de club sau de la un alt radioamator. Pentru clasa a III-a seadauga proba de radiotehnica si vei putea opera propria statie. Pentru a-ti face o ideedespre examen poti accesa si pagina: http://www.yo6kxp.org/infostudy/exam/exam7_yo.html#
Link spre comentariu

totusi am gasit schema lui filipone pe forum si cred ca o voi realiza

Hehe... Intreaba-l te rog pe Filipone (pe privat) de istoria schemei aleia ;)

am 15

Multi inainte si sa fii sanatos! Spor la constructii si la scoala. Nu neglija fizica si mate, daca vrei sa o iei pe calea sirmelor :)Sarbatori fericite!Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări