Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

center-tap si punti de diode

srdjan

Postări Recomandate

salut...am o mica dilema daca ce vreau sa fac e o solutie buna sau se poate si mai bine...folosesc un center-tap de 2x12 100W zice el...desi masurat pe fiecare 1/2 imi da 14,6V (desi la priza am 205-210V) iar pe 1/1 imi da evident 29.2Vam facut o sursa de reglabila stabilizata cu lm723 (cirip ms de lamurirea cu simulatorul - deh...pe langa ca sunt incepator...mai nici nu vad padurea de copaci :rade: ) care scoate 2-37V si 2.5A... avand in vedere ca piesa e facuta in scopuri didactice [desi va zace restul vietii intr-un dulap sau prin ceva beci prin "academia de stiinte exacte aradeana"] m-am gandit sa-i pun si un ventilator DC12V (cca200mA parca i-am masurat desi nominal cere 150 - cred ca franeaza de sete de ulei) inseriat cu un led 5mm alb (20mA, 3V cred) ca sa stiu daca ventilatorul inchide circuitul sau daca circuitul de ventilatie e intreruptam la dispozitie 2 tipuri de punti redresoare FW de 3A si 4A si m-am gandit sa pun aia de 3A pe center-tap pentru ventilator, led, si ce alte prostiute o sa-mi vina in minte (poate un voltmetru/ampermetru) si puntea de 4A pentru circuitul sursei in sineo alta varianta ar fi evident sa alimentez chiar cu iesirea surseidilema: care varianta imi recomandati?a) pe de o parte daca merg cu puntile redresoare in paralel una pe 1/1 din traf si una pe 1/2 din traf va fura curent din traf... si are de unde... dar un neuron imi spune ca a vazut pe undeva scris mare ca nu e tocmai bine sa pui punti redresoare in parale...dar neuronu nu-mi spune si de ce...il trimit la odihna :aut: b) daca alimentez chestiile "conexe" din iesirea sursei fur din curentul ce-l duce sursa... mai incalzesc si tranzistorii ca sa-i racesc... si nu imi stiu daca stabilizat cand folosesti un motoras DC mai e la fel de stabilizat...PS: cam lung postu pentru ce am vrut sa spun... dar incerc sa informez cat mai complet sa nu fie prea multe intrebari ulterior10x pt rabadare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

• srdjan

2

• zal

1

• tranzistor

1

Top autori în acest subiect

1. Trafo are 2 secundare separate sau unite? (Center tap vrea s? însemne în englez? acea borna central?)2. Se pot pune mai multe pun?i pe acela?i secundar cu condi?ia s? respec?i conexiunile la ie?ire ca s? nu faci scurtcircuit. Po?i pune în paralel ?i 2 secundare prin pun?i, cu condi?ia ca tensiunile s? fie cît de cît apropiate ca voltaj (aceea?i condi?ie ca ?i la punerea în paralel a 2 trafo prin pun?i).

Link spre comentariu

2 secundare unite... asa am si facut cum spuneai dar practic din trafo am 2 circuite... unu pe un secundar si unu pe ambele secundare inseriate oricum puterea care o folosesc e mai mica decat poate duce trafo si nu ma astept la surprizeam vrut doar sa stiu daca ce alimentez ca si circuit conex e mai bine sa-l duc separat sau ca ochi al circuitulti principal al surseiLE: am incercat in sfarsit si eu sistemul de printat pcb cu imprimanta laser si calcator. a iesit super...dar ce ma fac ca nu reusesc sa sterg toneru de pe pcb cu acetona... frec de iese fum si tot degeaba... si hartia pana am dat-o jos dupa o ora de tinut in apa calda am frecat-o pana am facut besici... orice sugestie e binevenita... msca si indiciu daca ceva nu am facut bine:initial am incercat cu hartie lucioasa din revista...dar nu s-a depus bine tonerul pe pcb... apoi am incercat cu hartie xerox si am vazut ca a iesit perfect (cred ca nu-i place cosmopolitan :rade: ) dar dupa ce am dat jos hartia...peste track-urile cu toner inca se mai vede o pojghitza alba ca fibre de hartieMLE: cred ca chestia cu acetona si cu toneru era din cauza suprafetei de cupru... ca am pus pe un top de hartie placa cand am "calcat-o" si s-a imprimat si pe spate ceva text care a iesit usor cu acetona... baiul a aparut tot din cauza smirghelului pentru ca am smirgluit-o cand ca sa scot ce am imrpimat cu hartia din revista

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări