Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

led sa se aprinda lent

Vizitator diabolic_Alynb

Postări Recomandate

Vizitator diabolic_Alynb

vreau sa fac un circuit format din o o baterie de 12v un led si o rezistenta, treaba e simpla dar vreau ca atunci cand pun circuitu in functiune ledul sa se aprinda lent( in cam 1-2 secunde de la stins la aprins), iar apoi sa ramana aprins si nu stiu cum. M-ar putea ajuta cineva? cum se face? multmesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

7

• cirip

2

• MifTy

1

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

numai cu "o baterie de 12v un led si o rezistenta" nu cred c? merge... va trebui s? mai adaugi ceva în plus, de la un num?r de tranzistoare ?i ceva condensatoare plus rezisten?e, pân? la un microcontroller...

Link spre comentariu

ledul sa se aprinda lent( in cam 1-2 secunde de la stins la aprins), iar apoi sa ramana aprins si nu stiu cum.

Puteti incerca cu un condensator de valoare mai mare ,montat in paralel cu led-ul,valoarea,o determinati experimental(puteti incerca cu cca.3000uF).
Link spre comentariu

Solutia ar fi sa faci un oscilator care sa alimenteze led-ul in impulsuri.Era mai demult o schema intr-o carte care se chema mi se pare "Montaje electronice de vacanta" (I.C. Boghi?oiu). Cred ca era o aplicatie a binecunoscutului LM555.Ar trebui sa modifici componentele astfel incat frecventa impulsurilor sa fie mai mare (peste 25-100Hz) si sa ajustezi eventual timpul in care ajunge la starea aprins total.Cu putin noroc, ai putea sa gasesti pe net o schema asemanatoare cu 555.Eu o sa ma gandesc la o varianta si poate o postez mai tarziu. Acum nu mai detin acea carte. Se poata gasi pe la biblioteca.

Link spre comentariu

Salut,Incearca schema atasata. Din valoarea condensatorului reglezi intarzierea. Tensiunea de alimentare impartita la suma rezistentelor iti da curentul maxim prin led. R1 si R2 trebuie sa fie egale ca sa beneficiezi la maxim de intarzierea data de cond.Cirip

Link spre comentariu

cel mai simplu e cu un tranzistor cu un condesator de ~1uF(sau de alta valoare,se stabileste experimental) pus intre baza si emitor care sa comande ledul(pus in colector)desigur,ca baza tranzistoruluise conecteaza la sursa de tensiune printr-o rezistenta de 10-22kpararel cu condesatorul mai trebuie o alta rezistenta,care sa-l descarce(totusi nu de valoare prea mica,ca altfel nu se mai deschide tranzistorul cum trebuie). rezistenta aia sa fie de ~1-4k,dar pt teste poti folosi si un potentiometru

Link spre comentariu
Vizitator diabolic_Alynb

de fapt la mine sunt cam 7 leduri legate la fiecare o rezitenta de 1k, puse in bordul masini mele. am facut sa se stinga lent cu un condensator de 3000 uF dar acum vreu sa se si aprinda lent. o sa incerc din solutiile voastre. ms

Link spre comentariu
Vizitator diabolic_Alynb

am incercat cum a zis cirip dar cu un condesator de 3000u, efectul a fost ca doar se intarzia aprinderea ledului nu si aprinderea lui lenta. mai caut si alte solutii.

Link spre comentariu

incearca asta:

Posted Image

din RV1 reglezi cat de repede se aprinde,iar din RV2 cat de repede se stinge(vezi ca reglajele se influenteaza)

Q2 poate fi orice BD136/138/140 daca consumul bordului e <1A sau BD244 pt >1A(in cazul asta,modifici R3 la 470ohmi)

C1 il cresti,daca se aprinde si stinge prea repede

Link spre comentariu

am incercat cum a zis cirip dar cu un condesator de 3000u, efectul a fost ca doar se intarzia aprinderea ledului nu si aprinderea lui lenta. mai caut si alte solutii.

Aha! Atunci cred ca PWM scrie pe tine. Sa vedem ce face schema propusa de Dr.L, dar eu sunt sceptic.Cirip
Link spre comentariu
Vizitator diabolic_Alynb

functioneaza perfect schema lui Dr L., singura modificare a fost sa pun un condensator mai mare, de 2200 de uF. Schimba mult aspectul luminilor de la bord. Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator diabolic_Alynb

ar mai fi o problema, ledurile nu mai lumineaza la aceeasi intensitate, lumineaza foarte slab. posibil sa fie din cauza rezistentelor care are o putere mai mare(nu stiu ce putere au potentiometrele, restul au 0,25 si din cate stiu sunt cele mai "slabe")? Intensitatea la iesitre e la fel ca la intrarea in circuit.

Link spre comentariu

pana la urma montajul a mers ok la inceput si acum merge aiurea?tranzistorul BD se incalzeste? masoara sa vezi ce tensiune carde pe el,daca e >1v,masoara si tensiunea intre masa si baza bc-ului,vezi sa fie >0,6v--tot din potentiomtre o reglezidaca si tensiunea din baza bc-ulkui e >0,6v si ledurile lumineaza slab,vezi tensiunea intre basa si emitorul BD-ului,micosoreaza R3(dar nu sub 330 ohmi) pana ajunge la >0,6v

Link spre comentariu
Vizitator diabolic_Alynb

am incercat montajul pe masa, pe un led si o rezistenta si nu mi-am dat seama ca nu lumineaza puternica; cand am montat pe masina sa vazut diferente. Am masurat tensiunea la iesire si e 12.56v la fel ca cea de la baterie. problema e la intensitate, am la intrare 8A si la iesire 0.8 deci cred ca problema ar fii potentiometrele a caror putere nu o cunosc. caut la magazin unele de 0.25W si cred ca se va rezolva. dar in rest circuitul are efectul dorit

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări