Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de corectoare de ton

niq_ro

Postări Recomandate

Nu se foloseste BC109 pt ca au factor de amplificare mai mare decat 107 si automat zgomot de fond mai mare al intregului montaj. Deci il contrazic pe dl.REMUS68, normal ca poti folosi orice tranzistor, ca au acelas rol... dar altfel sunt calullele din pct de vedere al PSF-ului si al amplificarii.Dupa mine v-as spune sa folositi ce este in schema, ca sa va dea si acele tensiuni p-acolo, (masursabile).Atat pot sa va spun deocamdata.

Link spre comentariu

Dl paul14, odata cu scumbarea valorii potentiometrelor de 100K, se modifica automat intreaga corectie baxendal, probabil vi se pare ca se aude mai incet, dar defapt nu se aude vreo frecventa, sau vreo amplitudine de frecventa. Nu stiu exact ce ati realizat dunosavoatra acolo si cu ce ati comparat. In principiu componentele baxendalului nu se modifica.

Link spre comentariu
:rade: Asta aud prima oara in ultimii, aproape 30 de ani ! Acel corector (din Elektor) l-am facut prima data in 1981, cu BC239C (nu erau romanesti). Un aparat simplu de testare a zgomotului tranzistoarelor, a fost publicat de regretatul G.D Oprescu in urma cu 30 de ani; schema e accesibila oricarui doritor care vrea sa testeze si sa sorteze tranzistoare (inclusiv cu germaniu) in ceea ce priveste zgomotul. Apoi mai este inca ceva : TOATE BC-urile sint realizate in clase de amplificare, reprezentate prin terminatia literala care urmeaza tipului tranzistorului. Asa ca, de exemplu, un BC107B are beta mai mare ca un BC109A ! Asta e doar un simplu exemplu care arata ca afirmatiile facute de babic2005 sint TOTAL eronate. Si in ceea ce priveste zgomotul, dar mai ales factorul de amplificare. De curiozitate, oricine are un catalog de tranzistoare (se poate si dupa un datasheet) va vedea ca un BC107 are F/f=10db, iar BC109 are F/f=4db ! Oare ce o fi F/f ?In ceea ce priveste corectorul tip Baxendall, exista o formula , simpla de altfel, in care "apare" si valoarea potentiometrului. Ea influenteaza, impreuna cu valoarea rezistentelor montate la capetele sale si a celorlalte elemente de circuit, atit frecventa de lucru cit si expansiunea/atenuarea respectivului corector. De fapt sint patru formule cu ajutorul carora se calculeaza punctele de inflexiune ale graficului corectorului Baxendall (cu doua frecvente de lucru). Si mai exista citeva formule, cu ajutorul carora aflam expansiunea, respectiv atenuarea realizata de respectivul corector. Modificind valoarea unui potentiometru, de exemplu, putem mentine aceleasi caracteristici ale filtrului respectiv, modificind in consecinta, valorile altor componente (rezistente, condensatori).
Link spre comentariu

Remus te rog, ai putea sa postezi acele formule? Mie imi place cum se aude si cu potentiometrii de 50k si banuiesc ca asta conteaza, dar vreau sa vad ce trebuie sa modific la partea de inalte pentru a le atenua cu cativa decibeli. Multumesc !

Link spre comentariu
:da Cu cea mai mare placere ! Personal, chiar daca am utilizat potentiometru de 50K pentru joase, la inalte am folosit potentiometru de 100K - trebuie sa respecti si a doua inegalitate de la NOTA - daca se respecta inegalitatea, poti utiliza si potentiometru de 50K la inalte, fara nici o problema.
Link spre comentariu

am facut montajul cu lm 1036 din arhiva 1 si merge bine, dar am o problema cu el si anume: cand dau din volum, aproximativ 30-40% din miscarea de rotatie, de la minim, a potentiometrului de volum nu se intampla nimic, apoi merge normal. e din potentiometru? ma gandesc ca nu e liniar, ci logaritmic, e adevarat? celelalte potentiometre merg normal, adica se simte cand rotesc de ele. in concluzie e bun cablajul.bafta

Link spre comentariu

Dintr-o eroare la transcrierea desenului, valoarea FHB de la formula, reprezinta frecventa FLH dupa grafic - punctul de inflexiune de unde incepe sa se produca accentuarea/dezaccentuarea inaltelor.

Link spre comentariu

Nu ai cautat destul de bine :ciuda: Dimensiunea cablajului 10cmx5cm.

Am niste nelamuriri . 1. De ce in schema electrica apar niste piese iar in imaginea cu piesele pe cablaj nu apar aceleasi piese?2. Ce piese folosesc?? Cele din schema electrica sau din imaginea cu "partea plantata"3. In schema apar 14 condensatori iar in cablaj 15 :nas:
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Cozy

Salutare nu vreau sa radeti de mn dar sunt un incepator!Am facut rost zilele asta de un corector de ton!Dar nu stiu exact cum sa-l montez un prieten imi spune ca inainte de aplificare...Adica Am asa intrarea din pc sau un mp3 cv... o pun la intrarea in corector apoi la iesirea care iese din corector pun intrarea ampificatorului si apoi la iesire pun niste boxe...Un altul mi-a spus ca se pune aplificatorul apoi la iesirea din amplificator pun intrarea la corecor si apoi pe iesiri pun boxe (ceea ce nu cred).as vrea sa ma lamureasca cineva.. va rog!Nu am incercat nici o varianta din teama de a nu strica corectorul..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări