Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de corectoare de ton

niq_ro

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

I-mi cer scuze, dar au trecut mai bine de 10 ani de cind am facut acea schema si nu mai gasesc cablajul care l-am facut atunci, insa e foarte usor de realizat. Schema de mai sus am intercalat-o intre doua operationale, primul repetor iar al doilea in configuratie de amplificator neinversor pentru a amplifica pierderile de semnal prin filtru.

Link spre comentariu

la ce complicata e schema poti sa faci montajul in aer, dupa ce fixezi potentiometrele.. totusi, vrei mono sau stereo?rezistenta aia de 56 ohmi 1W e pentru cazul cand iesirea e de la un casetofon cu casti, walkman, mp3, pe iesirea de casti, altfel trebuie eliminataPS: intre timp am "pictat" pentru varianta mono, fara rezistenta de 56 ohmi si 1W si ultimul potentiometru, care e in plus, parerea mea...PS2: am pus is schema publicata de dl. G.D. Oprescu in cartea "Caleidoscop de electronica"

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Se poate adapta ceva din schema din primul post astfel incat sa influentez doar bass-ul? Am nevoie pt. o boxa portabila pt telefon...la volum mare degeaba reglez bass-ul la minim din EQ-ul telefonului ca tot baraie pe bass :cry:

Link spre comentariu

Modificarea nu e buna ! Vei auzi numai joase si...atit! Ca sa auzi si restul spectrului de frecvente audio, ar trebui adaugat un condensator inseriat cu o rezistenta intre IN si capatul cald al potentiometrului. Valorile vor trebui tatonate experimental.

Link spre comentariu

dap, zice bine remus. m-am uitat mai atent acuma, si ce ramane din schema initiala e doar un filtru trece jos.

o idee mai simpla ar fi sa folosesti un filtru trece-sus RC, ca in schema:

Posted Image

pt C=47nF si R=10K taie pe la 330Hz

pt C=100nF si R=10K taie pe la 160Hz

poti sa pastrezi valoarea rez. la 10K si sa tatonezi valoarea condensatorului intre 68 - 150nF.

Link spre comentariu
Vizitator raolb85

Buna.

Am realizat si eu montajul pt un corector de ton de la http://www.redcircuits.com/Page53.htm#Tone , exact asa cum este figurat, in varianta stereo si alimentat la 9V.

Am pus la intrare un semnal de la un cd-player si la iesire am bagat semnalul intr-un amplif si nu face nimic. Nu imi dau seama de ce?

Eu vreu sa-l folosesc asa si nu stiu daca merge poate asta este problema: cd-player sau comp - corector de ton - amplificator.

Link spre comentariu

vreu sa-l folosesc asa : cd-player sau comp - corector de ton - amplificator.

Este buna ordinea de interconectare ; schema e deosebit de simpla si functionala . Daca nu functioneaza, verifica daca ai desenat/realizat corect traseele de cablaj, daca ai respectat pozitionarea componentelor atunci cind le-ai lipit pe cablaj, daca nu ai montat invers circuitul integrat, daca ai alimentat corect montajul.
Link spre comentariu

dap, zice bine remus. m-am uitat mai atent acuma, si ce ramane din schema initiala e doar un filtru trece jos.

o idee mai simpla ar fi sa folosesti un filtru trece-sus RC, ca in schema:

Posted Image

pt C=47nF si R=10K taie pe la 330Hz

pt C=100nF si R=10K taie pe la 160Hz

poti sa pastrezi valoarea rez. la 10K si sa tatonezi valoarea condensatorului intre 68 - 150nF.

Daca inversez piesele intre ele(pun rezistenta sus in serie si condu in paralel) obtin cumva un filtru trece-jos RC?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări