Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de corectoare de ton

niq_ro

Postări Recomandate

Intervin si eu cu niste precizari care sper sa fie utile. In corectoarele de ton Baxandall cu retea pasiva se utilizeaza potentiometre cu caracteristica logaritmica iar in cele cu corectia in bucla de reactie negativa sau in corectoarele cu integrate specializate potentiometre cu variatie liniara a caracteristicii. Aceasta pentru ca la actionarea lor sa se auda o modificare progresiv liniara a timbrului sonor. Atentie totusi la notare! Potentiometrele de tip mai vechi recuperate din aparate scoase din uz (produse europene, rusia sau japonia) au precizat dupa valoarea rezistentei "lin" sau "A" pentru cele liniare si "log" sau "B" pentru cele logaritmice (de exemplu 10Klin=10KA, respectiv 10Klog=10KB). Produsele noi (majoritatea china) au o notatie diferita (de exemplu 10Klin=B10K, respectiv 10Klog=A10K) litera fiind scrisa inaintea valorii rezistentei si cu semnificatie inversata! La reglajul volumului se utilizeaza potentiometre cu caracteristica logaritmica; daca se utilizeaza liniare reglajul de volum se face dificil pentru ca la o usoara rotire de la minim a potentiometrului nivelul va creste brusc iar in continuare se va modifica nesemnificativ.

Link spre comentariu
:speriat Marinica, de ce crezi ca e necesar sa introduci un corector de ton in lantul acustic mentionat de tine ? Si apoi in schema propusa, P2 si P3 nu realizeaza ceea ce e scris acolo: amindoua (sint identice) atunci cind au cursorul potentiometrului la mijloc realizeaza o curba de transfer (aproape)liniara; cind cursorul e in extrema cu rezistenta la masa va favoriza inaltele iar in cealalta pozitie extrema va taia inaltele si va favoriza joasele.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

La ampliful pe care il construiesc acum as vrea sa folosesc un corector de ton si preamplificator care sa se alimenteze la +/- 12V. Ce corector de ton recomandati? Multumesc.

Link spre comentariu

Pai pentru puterea maxima are nevoie 300-500 mV.

Preamfpliful nu stiu ce sa zic...banuiesc ca in functie de ce sursa de muzica s-ar folosi. In cazul acesta eu as vrea sa-l pot folosi pe mai multe surse diferite: pc, mp3, cd-player, tuner radio...

De ex, as realiza preampliful si corectorul de ton de aici http://www.redcircuits.com/Page53.htm , dar in loc de tl061 as folosi tl072 sau ne5532, bineinteles adaptate la varianta stereo si la pinii integratelor.

Link spre comentariu

E o schema foarte buna de corector pentru ceea ce doresti tu. Pui cite un TL071 per canal sau folosesti un TL072 pentru doua canale. Pentru a alimenta cu tensiune diferentiala vei pune intrarea neinversoare a operationalului direct la masa (pin 3 pe schema). Alimentarea OP se va face diferential cu +/-12V (asa ai cerut) pe pinii 4 si 7 pentru TL071 sau 4 si 8 pentru TL072.

Link spre comentariu

Am adaptat tl072 la schema respectiva. Nu cred ca am facut ceva rau daca am scos si C8,C6, R12, R8 si R9 din schema. Tensiunile sunt foarte bine filtrate si redresate.

Mai jos aveti o poza, daca vedeti ceva in neregula va rog sa spuneti pt ca maine ma apuc de cablaj. O sa ma folosesc putin de un cablajul al lui Niq_ro. Tot maine cred ca o sa fac si cablajul la preamplif, tot cu TL072.

http://it.tinypic.com/r/2946xqo/3

Link spre comentariu

R8,R9,C6 era normal sa fie scoase. Daca alimentezi mai multe etaje dupa barele de +/-12V era bine sa pastrezi R12/C8 (e un filtru !) si sa aplici acelasi model si pe bara de minus - tensiune va scade cu 0,5...0,8V ; in plus fiecare electrolitic dupa bara de alimentare trebuie decuplat cu un nepolarizat de 22...100nF, montate cit mai aproape de opamp. Nepolarizatul e bine de montat chiar daca nu vrei sa lasi filtrul R/C pe alimentare - e suficient in majoritatea cazurilor chiar unul singur, cit mai aproape de opam, intre + si -

Link spre comentariu

Pe partea de +/- 12v am un filtraj total de 11.000 uF si chiar inainte am conzi nepolarizati de 47nF, dar o sa pun si la alimentare la fiecare TL-u ca nu e bai.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări