Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de corectoare de ton

niq_ro

Postări Recomandate

Am si eu un corector de ton facut de @Mircea Crisan dupa aceeasi schema dar usor modificata. :101Felicitari pentru realizare.Foarte tare barca pentru nadit. Super. :101

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am terminat corectorul. a functionat perfect din prima. nu am avut condensatori de 2,2 uF nepolarizati asa ca am pus in paralel un condensator de 470n si unul de 220 n . o alta modificare , potentiometrul de 50K de la balans l-am pus de 10K , din acelasi motiv.asta am avut prin casal-am alimentat la + - 18 V

Practic ai pus 690 nF in loc de cei 2,2uf. Cred ca niste cond de 2,2uf sau chiar mai mari ti-ar aduce o imbunatatire a raspunsului in zona frecventelor joase, depinde si de impedanta urmatorului etaj de dupa preamp.
Link spre comentariu

Ideal ar fi sa puna doi de 2.2uF in paralel(cablajul permite acest lucru) sau si mai bine doi de 4.7uF. Asa cum ai spus @atupi niste condensatori de valoare mai mare ar putea imbunatati in anumite situatii raspunsul la frecvente joase.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Am cautat condensatori de 2.2uF nepolarizati pe toata strada Maica Domnului si nu am gasit nicaieri. Nu stiu de unde sa iau niste condensatori. Intr-adevar nu sunt foarte multumit de corectarea joaselor ( as vrea mai mult bas ).Inca o intrebare : ce rol are rezistenta de 100k intre iesire si masa? Pe varianta mea de cablaj nu apar , dar pe schema electrica sunt

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Am cautat condensatori de 2.2uF nepolarizati pe toata strada Maica Domnului si nu am gasit nicaieri. Nu stiu de unde sa iau niste condensatori. Intr-adevar nu sunt foarte multumit de corectarea joaselor ( as vrea mai mult bas ).Inca o intrebare : ce rol are rezistenta de 100k intre iesire si masa? Pe varianta mea de cablaj nu apar , dar pe schema electrica sunt

Cred ca gasesti la adelectrocom niste nepolarizati wima si daca nu au iti aduc pe comanda de la TME.Acea rez de 100k paralel pe iesire are rolul de a descarca condensatorul de iesire sa nu se mai auda "poc" in boxe.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Corectiile sunt soft. Unii prefera sa aiba in +/-20dB pe corectii iar schema originala are doar in jur de +/-10dB. In rest nu am decat cuvinte de lauda despre acest preamplificator. N-are pic de zgomot de fond, e placut auzului, e mai mult decat OK.Apropo imi place cablajul facut de tine. Felicitari @geomar.

Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru informatii, probabil cu mici modificari se poate "duce" spre +/-20dB pe corectii.Referitor la cablaj, iarasi multumesc pentru apreciere.Am vrut sa-l fac mai "slim", are 160/41mm, avand ca inspiratie poza postata pe pagina proiectului. Mai am de lucru la el, nu l-am verificat de greseli.Este si versiunea lui mariandmd, cea realizata de metrix4you care are ~ 130/60mm.

Link spre comentariu

Sigur ca se pot modifica si corectiile. Eu am varianta lui @Mircea Crisan. As sugera sa testezi alte operationale in locul TL072. Eu am pus LME49710 si LME49740 si crede-ma ca se aude exceptional. :da

Link spre comentariu

Salut,Eu sunt foarte multumit de cum functioneaza , chiar daca am avut ceva mici probleme. El a fuctionat din prima , dar a fost o greseala de cablaj , lipsea un condensator de 47nF la unul din canale , problema remediata destul de tarziu si problema cu basul , care la sfatul unui coleg depe forum am rezolvat-o prin inlocuirea rezistentelor de 22k cu unele de 10k.Acum sunt foarte multumit. Eu nu folosesc functia de defeat.Pe iesire am legat cate doua condensatoare de 1uF in paralel pe fiecare canalCa si versiune de cablaj , cea facuta de mine, are un mic incovenient (pe langa lipsa condensatorului), potentiometrii sunt montati destul de departe de margine si pot aparea probleme la fixarea pe panouTL-urile isi fac treaba foarte bineEu m-am gandit ca + - 18v cat aveam eu este cam mult , asa ca am folosit un 7812 si un 7912Spor la treaba , merita

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări