Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de corectoare de ton

niq_ro

Postări Recomandate

Dat fiind faptul ca acest forum reprezinta un izvor nesecat in ale electronicii,doresc sa aduc si eu prin intermediul sau la cunostiinta niste scheme care nu se gasesc uneori chiar pe toate gardurile,mai ales ca si cautatul pe Google este privit ca o arta: treb sa stii ce sa cauti si unde.Mentionez faptul ca schemele NU sunt testate de mine personal,asa ca v-as ruga in final pe cei care le veti realiza sa lasati si un feedback pt a sti si restul catre ce sa se orienteze.Va multumesc! :da

post-40539-139829374649_thumb.jpg

post-40539-139829374651_thumb.gif

post-40539-139829374654_thumb.jpg

post-40539-139829374661_thumb.jpg

post-40539-139829374666_thumb.jpg

Link spre comentariu

Alta schema interesanta ce mi-a atras atentia ar fi urmatoarea,cu 3 puncte de corectie: joase,medii si inalte.

Sursa: http://users.swing.be/edwinpaij/controle_tonalite.htm in caz ca mai gasiti alte scheme interesante.

Détail des composants :

R1, R2, R3, R4, R5 = 10K

R6 = 27 K

R7, R8, R9 = 3K3

R10 = 100 Ohms

C1, C12 = 22 µF

C2 = 10 nF

C3, C4, C11, C13 = 10 µF

C5 = 56 nF

C6, C8, C9= 4,7 nF

C7 = 22 nF

C10 = 10 pF

P1, P2, P3 = 100 K linéaire

IC 1, IC 2 = AD825 double, AD823AN, OPA-2604 AP, OPA-2134 AP, LM833, NE5532, TL072

post-40539-139829374739_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin cu inca o suita de scheme de corectoare de ton, atat simple (pasive),cat si cu tranzistor si integrate (active), pentru toate gusturile. Timp, bani, si mai ales piese sa se gaseasca!

Va doresc mult succes!

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

RV1 (TONE A) : réglage tonalité "Aigus" (Treble)

RV2 (TONE G) : réglage tonalité "Graves" (Bass)

RV3 (VOL) : réglage volume général.

Posted Image

Une alimentation simple de +12V est requise.

Posted Image

Le correcteur de tonalité Graves Médiums Aigus (G/M/A) dont il est question ici repose sur l'emploi d'un circuit intégré AOP (Amplificateur Opérationnel) double de type LM358, qui pourra être remplacé par un TL072, un TL082 ou un NE5532. L'alimentation du montage est de type simple (non symétrique), dont la valeur doit être comprise entre +12 V et +18 V.

Posted Image

Posted Image

Correcteur de tonalité quelque peu excentrique, puisque ne comportant qu'un seul réglage jouant sur la bande des médiums.

Posted Image

si

Posted Image

Correcteur de tonalité actif permettant d'ajouter du gain (max +12 dB) ou d'apporter une atténuation (max -12 dB) à une fréquence donnée, continuement ajustable entre 22 Hz et 450 Hz, entre 215 Hz et 4,6 kHz ou entre 1 kHz et 20 kHz.

Posted Image

si

Posted Image

Acesta este un egalizator pentru 10 benzi. Foloseste un integrat operational de tipul TL074 (TL084 si LM324 se pot folosi de asemenea), este necesara o alimentare simpla de +12 V (schéma 001) sau o alimentare dubla de +/-12 V (schéma 001b).

Aici aveti atasat tabelul cu valorile condensatorilor si ale frecventelor:

Posted Image

sursa: http://www.sonelec-musique.com/electronique_realisations_correcteurs.html

Link spre comentariu

Alta suita:

Posted Image

10 Vorverstärker mit hochohmigem bootstrap-Eingang. Für Fi können die Filter 10a bis 10e eingesetzt werden (nach G.Huber, Filtern und Sieben von Tonfrequenzen, TOPP-Reihe, Bd. 95).

10a Festfilter für Musik (Filtru pentru Muzica)

10b Festfilter für Sprache (Filtru pentru "Voce")

10c Filter mit schwacher Anhebung der Bandenden

10d Filter mit starker Anhebung der Bandenden

10e Hochwertiges Musikfilter

Posted Image

Der Opamp wird als reiner Wechselspannungs-Verstärker betrieben und benötigt nur eine positive Betriebsspannung + Ub (ca. = 12 ... 15 Volt).

Als Opamp sollte man einen hochwertigeren, rauscharmen Typ, z.B. LF356 oder TL081 wählen. Beide sind pinkompatibel mit dem 741. Die Pinbelegung ist hier für das 8 polige DIL-Gehäuse gezeigt.

(Schaltung nach Thomson-CSE-Unterlagen)

Posted Image

Bauteilliste

R1=10k, R2=22k, R3=1k, R4=820Ohm,

C1=10u, C2=6,8n, C3=10u, C4=330p, C5=100n,

C6=100n, C7=3,3n,

P1,P2,P3=10k-Potis, S1=Schalter 1 x EIN

Din cate am inteles, aceasta ultima schema este un corector de ton pt joase, inalte si volum cu comanda in tensiune,mono. Are si functie de liniar/fiziologic. Mai multe aflati in descrierea ce urmeaza..

Die integrierte Schaltung TDA 4290 von Siemens ist als elektronischer Klang- und Lautstärke-Regler für die vorgenannten NF-Endverstärker geeignet. Pin 2 liefert eine interne Referenzspannung von 4,85 Volt, an die die Regler-Potis für die Lautstärke P1, für die Tiefen-Anhebung/Absenkung P2 und die Höhen-Anhebung/Absenkung P3 angeschlossen werden. Für den Einsatzpunkt der Tiefen-Anhebung/Absenkung ist die Größe von C5, für den Einsatzpunkt der Höhen-Anhebung/Absenkung ist die Größe von C2 bestimmend. Durch Schließen von S1 erhält man eine gehörrichtige Lautstärke-Regelung, die durch das Ausgangs-Netzwerk zwischen den Pins 3 und 6 bewirkt wird. Wegen des niedrigen Eingangswiderstands (ca. 4kOhm) ist C1 relativ groß zu wählen. Der Ausgang sollte nur hochohmig belastet werden.

Für Stereo-Anwendungen können zwei ICs verwendet werden, wobei die Steueranschlüsse Pins 2, 4, 5, 8, 14 parallelgeschaltet werden können. Vorzugsweise sind die enger tolerierten Typen TDA 4290-2S zu verwenden.

Hinweise: Die spezielle Stereo-Version, die das vorstehende IC doppelt enthält, ist TDA 4292 von Siemens.

Für Stereo-Anwendungen sind weiters die ICs TCA 730 (elektronischer Lautstärke- und Balance-Regler) und TCA 740 (elektronischer Klangregler) von Philips entwickelt worden.

sursa: http://www.ferromel.de/trodex.htm

p.s.:rog sa nu fiu injurat pt ca sunt in franceza si germana unele descrieri.nu cunosc germana,iar franceza, cat am mai retinut eu..sigur se va gasi careva care sa cunoasca mai bine ac.limbi straine.mc de intelegere.

237399_1.pdf

Link spre comentariu

In cele ce urmeaza am sa va mai prezint o schema interesanta cu integrate de zgomot redus.

Schema realizeaza dupa cum spune autorul o corectie de +/-18dB (eu facusem alta mai demult si avea +/-20 si era suficient) atat pt joase cat si pt inalte.

Graves=joase

Aigus=inalte

Posted Image

Aici aveti cablajul cu piesele vazute cum sunt asezate,iar in fisierul atasat aveti doar desenul cablajului gata facut pt imprimare.

Posted Image

iar sursa este aceasta http://electronique-3d.fr/Le_baxandall.html

C-Imprime.pdf

Link spre comentariu
Vizitator sergio_20082008

Buna ziua, Atasez o schema de corector de ton, mai exact, un filtru activ in T, pe care l-am realizat cu usurinta, "in aer" si mi-a functionat din prima. In revista Tehnium 3/85 se gaseste schema si are si cablaj imprimat pt cei care doresc. Schema este a domnului Craciun Marian. Rog pe cineva cu un scaner sa ma ajute, deoarece pozele atasate sunt facute cu telefonul.Caracteristici:" Consum: 5mA Ual: 25-30 V Uin: max 1.5V/33kohm Uout: max 3 V Distorsiuni: max 0.5% Raport semnal/zgomot: 70dB Eficacitate: 20Hz-26dB +24dB20Khz-24dB +24dBCu acest preamplificator autorul a dorit obtinerea unei dinamici cit mai apropiate de cea a programului sonor "pe viu" (live concert cred..).Majoritatea componentelor folosite de catre mine sunt noi (o parte din rezistori, tranzistoarele si condensatorii electrolitici).Nu l-am ascultat in varianta stereo, deoarece doresc sa realizez si preamplificatorul din tehnium 8/82 si sa le compar.Sergiu

post-32929-139829384111_thumb.jpg

post-32929-139829384119_thumb.jpg

post-32929-139829384128_thumb.jpg

post-32929-139829384137_thumb.jpg

post-32929-139829384145_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator sergio_20082008

Mai jos aveti "paienjenelul" .... :da :ras: A fost realizat de proba, functioneaza, astept ca sa construiesc si varianta cu baxandal din tehnium 8/82, si apoi o sa ma decid ce varianta o sa aleg pt auditii stereo.

post-32929-13982938418_thumb.jpg

post-32929-13982938419_thumb.jpg

Link spre comentariu

Postez si eu pcb-ul proiectului 97 al lui elliot !. Cine o sa-l realizeze practic i-l rog sa posteze aici rezultatul . ! Succes!

Eu l-am facut pe soclu alb cu fire dar nu sunt multumit.. corectiile sunt f slabe. La joase aproape deloc. Tu l-ai facut?
Link spre comentariu

Da , l-am facut dar nu pe acest cablaj. Eu sunt multumit , avand in vedere ca nu am cu ce sa fac comparatie. Alimentat stabilizat , legat la amp , fara semnal si cu volumul la maxim este mut, nu are nici un pic de fasait.Prima data cand l-am facut aveam iesirea corectorului legata la casti si l-am alimentat. ... nici un zgomot in casti... am crezut ca nu functioneaza, asta pana i-am aplicat semnal la intrare. Vis-a-vis de corectii nu pot sa-mi dau seama... , sunt cam fade (max+-10db), ies in evidenta mai mult mediile...dar eu sunt multumit.O sa-l fac si pe cel propus in topicul ,,proiect de amp profesional cu mixer incorporat,, , sa vedem diferentele..sal!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ai atatea scheme maestre,ai de unde alege.Numai eu am postat aproape o pagina de scheme.Fa aia din franceza Le Baxandall.+/-10dB ca la Rod Elliot e cam putin,iar +/-24dB e prea mult. O medie ar fi sa aiba cam +/-18dB parerea mea.Eu personal am facut o schema si avea +/-20dB si era arhisuficient.Succese si sa ne dai si noua rezultatele! :da

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

cine a facut corectorul de ton cu tca5500 vreau sa intreb cum e? eu vreau sa-l montez la intrarea unui amplif cu stk402-100s si semnalul de pe calculator. si vreau sa va intreb ce pot face cand bag veioza de exemplu in priza se aude un pocnit in statie(in boxe). ce filtru sa-i pun pe partea de 220v sa nu se mai auda asa. multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări