Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de corectoare de ton

niq_ro

Postări Recomandate

se poate va rog sa imi recomadati o schema foarte simpla cu reglare ton pe inalte medii si joase? ceva care sa montez in aer la potentiometre! va rog mult , stiu ca suna nebuneste(eu am gasit dar decat sa fac vreo prosite si sa ard ceva anume ....) si... stiu ca o sa se piarda din semnal dar eu vreau doar sa faca reglajul! VA MULTUMESC ANTICIPAT! :dans:

Link spre comentariu

Reţeaua aia de corecţie e ptr amplifurile de chitară cu lămpi. :rade: Ce amplif ai? Dacă vrei să nu foloseşti un preu suplimentar, care să bage zgomot în plus, studiază aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=205&t=65321

eu lam testat dar nu am avut potentiometre in momentul de fata cu exact ce scrie in schema ! ciudat dar regla ceva ceva(doar nu era sesizabila diferenta de tonp e bass inatle si medii) binenteles cu pierdere de vreo 40 % din semnal , asa cred(oricum era logic ptr pierderea respectiva, eram constient) ! eu vreau sa pun inaintea ampificatorului de putere tda7294 (planul este sa reglez tonalitatea dupa sau inainte de amplificatorul de microfon(nu am inca microfon) ;dar vreau ceva pasiv care sa il pun dupa preamplificator i la intrarea in preamplificator! ps: am avut o schema cu tranzistoare bc547 dar nu intra semnal nici nu iese , ciudatenia e ca tranzistoarele se deschid la 0,6 V asa cum ar trebui! ok eu spuneam mai mult dar momentan sunt grabit trebuie sa plec! deci dupa cum spuneam vreo un corector ton pasiv ptr microfon(am preampificatorul {am unul cu UA741 si inca unul profesional cu m5218al} si amplificatorul tda7294{de fapt eu am stereo,2 tda7294}) ! astept idei va multumesc !
Link spre comentariu

Oare cat de greu este sa cauti? titlul acestei discutii este chiar scheme de corectoare de ton, si sunt zeci de scheme, greu de crezut ca nu ai fi gasit ceva satisfacator daca ai fi cautat inapoi putin, dar e mai simplu sa cerem mereu mura in gura, sa ne faca altii munca deoarece noua ne este lene, sa-mi fie cu iertare dar fenomenul asta se raspandeste ca o epidemie.. :sparge:

Iata ceva care sigur te-ar fi multumit daca ai fi avut rabdare sa cauti: http://elforum.info/viewtopic.php?p=411781#p411781

Link spre comentariu

... {am unul cu UA741 si inca unul profesional cu m5218al} ...

Dacă e cel Sony din topicul celălalt, nu e deloc profesional, e doar ptr karaoke cu combina. M5218 e din familia mare a lui LM358, ptr aplicaţii uzuale.
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Domnule, esti tare! Felicitari ! :aplauze Cum le-ai facut ? Si printscreen-ul ? Eu apelez la GeoMar pt. cablaje mai sofisticate. Ce etaj final folosesti pentru acest corector ? Esti multumit de functionarea lui ?

Link spre comentariu

Le-am facut prin transfer de toner si stanat cu sanoSunt foarte multumit cum functioneaza.... este facut cu ne5532, sunet foarte curat si clarEdajul final este de 40W, le-am intins pe masa, le-am facut teste si asteapta sa fie puse intr-o carcasaMomentan mai am nevoie de toroida de 2x24v la fro 6-7A si e gata

post-26132-139829368421_thumb.jpg

post-26132-139829368429_thumb.jpg

post-26132-139829368439_thumb.jpg

post-26132-139829368448_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salutare! Vin si eu cu o schema utila pt voi si TESTATA recent. Este vorba de un volum fiziologic,necesar de obicei la volum mic...mic spre mediu dat fiind faptul ca urechea umana nu poate percepe la nivel sonor mai redus sunetele joase bine si nici pe cele inalte defel.

Schema este preluata dintr-un manual "Scheme si montaje de audiofrecventa" de ing.Emil Marian (ce am realizat de la el mereu a mers foarte bine pot spune), ed.Tehnica,Bucuresti 1992.

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Descriere (pag.130):

"La majoritatea aparatelor electroacustice de larg consum, pentru reglajul intensitatii nivelului acustic al unui program sonor muzical se foloseste un potentiometru (simplu sau dublu daca, aparatul este stereo) logaritmic. Acest lucru prezinta un inconvenient practic, si anume atunci cand nivelul acustic reglat este minim se observa o atenuare pronuntata in privinta redarii frecventelor joase. Faptul rezulta datorita caracteristicii fiziologice a aparatului auditiv uman. Un sunet de frecventa joasa (60-400Hz) si nivel mic este perceput mult mai slab decat un sunet cu acelasi nivel acustic avand insa frecventa medie inalta (800-5000Hz). Au fost imaginate montaje electronice care sa compenseze in mod automat "neliniaritatea" organului auditiv uman, deci sa ridice in mod automat nivelul sunetelor de frecventa joasa care au nivelul acustic coborit. In acest mod se creeaza o auditie placuta, realizandu-se captarea completa a informatiei sonore transmise de un aparat electroacustic.[...] Se observa o succesiune de filtre gama de tip trece-jos, conectate in cascada: R2(12K)-C1(330n)-R4(1,2K)-C2(330n) si R3(100K)-R5(12K)-C3(10n). In momentul in care cursorul potentiometrului R1(50K), destinat reglajului de volum, se afla la un nivel superior, semnalul util puternic trece nemodificat spre amplificatorul audio. Atunci cand se doreste un nivel mic al volumului (cursorul potentiometrului actionat spre masa montajului) semnalul principal se insumeaza cu semnalul corectat de cele doua filtre in cascada. Rezultatul este un semnal audio util cu un spectru bogat in privinta frecventelor audio joase, lucru care s-a urmarit initial.

Deoarece montajul este foarte simplu, el se poate utiliza cu usurinta la orice aparat electroacustic."

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări