Vizitator hazard Postat Martie 30, 2005 Partajează Postat Martie 30, 2005 Am vazut mai mult asa ceva pe aici dar nu mai gasesc.Ideea e ca am un traf simplu de 30V si as vrea sa fac un +/-15V, sa scot un fel de mediana virtuala sau ceva de geunl asta..Sau macar sa-mi ziceti unde este topicul respectiv. Link spre comentariu
Vizitator sergiu_q Postat Martie 30, 2005 Partajează Postat Martie 30, 2005 era mai simplu daca aveai un traf simplu de 15V..in cazul tau o sa trebuiasca sa folosesti si un stabilizator (utilizai doar 2 diode...un capat al trafului legat la masa iar celalalt la diodele conectate in antiparalel si astfel obtineai +pe un capat al unei diode[catod] si - pe cealalata dioda[anod]) o sa iti trimit o schita pe email sa vezi cam cum poti face toate astea (trimite-mi pe privat adresa de email ca nu o vad in profilul tau) Link spre comentariu
csl1131 Postat Martie 30, 2005 Partajează Postat Martie 30, 2005 hm...cam..greu...adica ai avea vreo 2 variante....cum spuneai ca traful ala e simplu,poti sa folosesti cum s-a scris mai sus ,2 diode cu un multiplicator de voltaj, si sa ai + - 30V, iar dupa asta sa folosesti 2 stabilixatoare de 15V, unul pe + si unul pe - .....cam..complicat....iar daca vrei sa il folosesti la un amplificator..asta cade 10000%.....daca pe preamplificator..atunci daca e un traf separat..e ok, daca e traful care alimenteaza amp-ul final,atunci pica si asta....ar mai ramane o singura varianta....sa desfaci traful ala, si sa scoti toata sarma din secundar, si sa numeri cate spire aveai,si sa o pui la loc, si sa scoti tu o mediana la jumate de spire.... alta varianta nu ai..eventual sa iei alt traf.....altceva..nu...daca aveai tensiune dubla..era mai usor..ca puteai sa o redresezi normal, si sa ii pui 2 stabilizatoare..unul pe + si unul pe -....dar asa tre sa faci si dublor de tensiune.....cam..prea complicat...si daca vrei si un curent> 0.5 A(un ex) atunci e mai bine sa il rebebinezi iar.... Link spre comentariu
cav Postat Martie 30, 2005 Partajează Postat Martie 30, 2005 se poate , cu orice tensiune , folosind masa virtualadeci la secundar ,pui o punte redres , la + puntii pui plusu unui condesator de filtraj de val mare , la minusul puntii legi minusul altui condesator de val egala cu primul iar minusul respectiv plusul ambelor condesatoare ce nu se leaga la punte devine o volti fata de plus si minus succes Link spre comentariu
habarnam Postat Martie 30, 2005 Partajează Postat Martie 30, 2005 sunt de acord cu varianta lui cav, cu o mica imbunatatire: in paralel cu condensatorii pui cate o rezistenta. Cele doua rezistente sa fie de valori egale. Chiar daca alimentezi un amplif cu el, va merge, cu conditia ca cei doi condensatori sa fie mari. Si nu iti mai trebuie condensatorul de filtrare.Informativ, pentru sceptici: Cum credeti ca sunt facute sursele half-bridge din propriile voastre calculatoare? :twisted: Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Martie 30, 2005 Partajează Postat Martie 30, 2005 ...de fapt daca consumul nu este simetric din + si - , montajul trebuie sa fie cam asa: ''bateria'''se inlocuieste cu iesirea din puntea redresoare, iar tranzistoarele trebuiesc adaptate la curentul consumat de montaj... 8) Link spre comentariu
Vizitator hazard Postat Aprilie 6, 2005 Partajează Postat Aprilie 6, 2005 dap...sorry ca n-am mai trecut de ceva timp pe aici.Am sa incerc varianta descrisa de cav cu masa virtuala sa vad ce iese.Acum, condensatori bag de 2200micro sau mai mari?Rezistentele in paralel cu c-urile de cat sa fie?Si nu dau foc la casa cu montajul asta?)):P Link spre comentariu
adi_0106 Postat Aprilie 23, 2005 Partajează Postat Aprilie 23, 2005 Eu stiam ca pentru astfel de montaje se folosesc condensatori de 4700 microF cel putin :wink: si daca tu vrei sa il folosesti pentru un amplificator ar trebui sa ii pui niste condensatoare bazate Link spre comentariu
mosfet Postat Iunie 23, 2010 Partajează Postat Iunie 23, 2010 Sa nu mai deschid un topic nou, am o problema cu o masa virtuala. Am facut o schema de genul asta stabilizata insa cu L78L05/L79L05. Pe iesire am +5,5V si -11,5V.......... Am facut masa virtuala cu doua rezistente de 6,8k in loc de 4,7k pt ca asta am avut la indemana, 2 electrolitici de 47u in fata stabilizatoarelor, 2 conzi de 100n si am alimentat dintr-un traf de 13Vca si o punte redresoare, nimic mai simplu. Stabilizatoarele sunt produse de ST, noi, sunt luate de la TME deci nu-s chinezarii sau recuperate. Vreo sugestie? Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 25, 2010 Partajează Postat Iunie 25, 2010 poate ai greşit şi-ai măsurat între +V şi -V ăia 11 volţi jumate, nu între GND şi -V... se mai întâmplă... Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 25, 2010 Partajează Postat Iunie 25, 2010 Uite-te aici de exemplu: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 358_DS.pdf Curentul consumat de un integrat, adica curentul prin masa e cam de 6mA. Atata timp cat prin divizorul ala rezistiv nu ai mult mai mult de 6mA e posibil ca masa sa iti zboare rau. Circuitele alea cu ground virtual sunt date pentru amplificatoare, unde se presupune ca ai un consum mediu egal pe cele doua ramuri. Desigur, instantaneu consumul e diferit, pentru ca ai la iesire tensiune cand pozitiva cand negativa, condensatoraele alea exact asta facand: asigura o rezerva. Daca tu incerci sa folosesti schema aia in regim static, tragand curent mai mult pe o parte decat pe cealalta, nu va merge. La fel si aia cu tranzsitoare data mai inainte. Daca vrei o masa virtuala cu adevarat, foloseste de exemplu un operational de putere, cum ar fi L165.Mai sunt si altele, depinde ce curent ai nevoie. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 ba mai poţi folosi şi celebrele 2003 sau 2030 pentru asta.le pui pe radiator, şi-ţi oferă 2-3 amperi comod, fără să se încingă prea tare...(eu am făcut pe vremea lui ceaşcă aşa ceva, cu A210K, k-ul indica că avea radiator din fabricaţie", schema mergea şi cu tca150, tba 790, etc... diferea doar curentul maxim livrabil, şi tensiunea maximă divizabilă...) Link spre comentariu
stefanstudio Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 io as zice sa desfaci tu trafu sa scoti secundaru numeri nr de spire scoase si la jumatatea nr_lui de spire mai lipesti un fir asta fiind mediana si dupa il masori si il asamblezi la loc daca nu e echilibrat mai scoti sau mai pui din ultima infasurare da daca il faci bine ar trebui sa fie echilibrat Link spre comentariu
stefanstudio Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 ca nui greu maiales daca tolele trafului sunt prinse cu suruburi Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 30, 2010 Partajează Postat Iunie 30, 2010 dacă e toroidal sau capsulat, aş vrea şi eu să văd asta!!! şi nici cu trafurile normale E+I nu mi-e ruşine... mai ales dacă au fost fierte în lac după asamblare!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum