iulker Postat Decembrie 17, 2008 Partajează Postat Decembrie 17, 2008 Ajutati-ma cu o schema pentru un SE cu astea doua, banui ca pot fi inlocuite cu succes, asa ca o sa folosesc una sau alta, sa vad care suna mai bine sau mai tare ... dar vreau o schema cu AUTOBIAS, ca asa stiu una cu -70V la bias reglabil, dar as vrea sa evit asta.Sunt noi si e pacat sa zaca de pomana.Multumesc. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 Schema netestata, poate ne spun cei care cunosc, ceva despre ea. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 Lipseste un condesator in serie cu cursorul potentiometrului de volum , ghici ce se intampla cand acesta se va afla la minim cu PSFul triodei de jos din SRPP sau daca exista o componenta continua de la sursa de semnal............ Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 Avind in vedere ca reactanta capacitiva(Xc) pentru un condensator de 220nF(C1) se cifreaza la 18KΩ pentru o frecventa de 40Hz se poate intelege ca R6 din schema de mai sus trebuie sa fie de circa 100KΩ chiar mai mult .In cazul negativari fixe se poate presupune ca ar fi admisa o putere disipata la anod+g2 maxima de circa 14W in repaos asadar se poate miza pe un ia0+ig20=40mA datorita tensiuni mari de alimentare a etajului final.Daca in aceste conditii presupunem o tensiune de negativare circa 50V constatam ca in cazul unei negativari automate ar fi necesar in catod 1250Ω ,mergind mai departe se constata ca puterea disipata pe rezistenta de catod ar fi 2W(o putere relativ mica) ,desigur daca am folosi negativare automata sau AUTOBIAS putem miza pe o putere disipata la anod+g2 maxima de circa 20W in repaos ,rezulta un ia0 circa 67mA(pentru negativare automata si probabil -Ug1=40V asadar Rk=600Ω ,Pd-Rk=2,7W) ca si consecinta imediata un Ra mai mic in raport cu negativarea fixa (o fi bine ?,o fi rau ?). Intrebarea mea fiind : pentru ce este necesar AUTOBIASUL-"stufos" in aceasta situatie sau situatii similare ?! , negativarea automata fiind de fapt un AUTOBIAS , acum avind in vedere puterea mica disipata pe rezistorul de negativare dispus in catod nu vad de ce trebuie complicata o configuratie simpla ?. __Mentinerea ia0 constant in timp prin intermediul unui circuit de "autobias stufos" se justifica doar atunci cind puterea disipata pe o simpla rezistenta de negativare automata(dispusa in catod) ar fi relativ mare. __Ar mai trebui mentionat ca in cazul negativari fixe nu trebuie sa depasim 70% din Pda_maxima admisa in repaos(pentu a obtine o oarecare stabilitate ia0) ,daca nu dorim sa stam "permanent cu mina pe potentiometrul de bias". Iulker ,cine crezi ca va oferi solutia de "autobias-stufos"-garantata SE cu 6P44S si 6P36S ?(va raspunde cereri) ,astept si eu curios. __De fapt pentru o configuratie data a etajului final intr_un regim dat cel mai important ar fi sa stabilim un Ra cit de cit corect. Consider ca doresc sa materializez schema de mai sus in regimul prezentat , vin si mai intreb :- Ra ?! Link spre comentariu
zal Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 ...Intrebarea mea fiind : pentru ce este necesar AUTOBIASUL-"stufos" in aceasta situatie sau situatii similare ?!...Păi dacă s-a tot teoretizat excesiv despre asta în subiectul cu GU50, de acum înainte nu se vor mai putea construi amplifuri cu lămpi fără aşa ceva. Nu pot înţelege cum se descurcau strămoşii fără autobias. Şi ca să fiu constructiv, un amplif cu EL509 (6n45C): http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Synola-509/SYNOLA_SE509.htm Link spre comentariu
carageae Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 Daca nu se complica excesiv schema, autobiasul are avantajul imbinarii negativarii automate cu reducerea puterii disipate de rezistorul din catod. Daca insa tensiunea de negativare necesara nu e exagerat de mare nu cred ca se justifica complicarea montajului, cand avem de exemplu un montaj cu triode care vor negativare peste 50-60V, acolo se justifica un mic montaj cu operational sau tranzistoare, nu stiu insa daca nu ar trebui introdusa si o compensare a tensiunii cu temperatura, in cutia unui amplificator cu lampi e destul de cald, si nu doar vara...Pana la o putere disipata de 10W nu cred ca se justifica altceva decat o rezistenta sanatoasa in catodul lampii finale, cu sa fara condensator/-oare in paralel... Link spre comentariu
blue Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 ...Intrebarea mea fiind : pentru ce este necesar AUTOBIASUL-"stufos" in aceasta situatie sau situatii similare ?!...Păi dacă s-a tot teoretizat excesiv despre asta în subiectul cu GU50, de acum înainte nu se vor mai putea construi amplifuri cu lămpi fără aşa ceva. Nu pot înţelege cum se descurcau strămoşii fără autobias. Şi ca să fiu constructiv, un amplif cu EL509 (6n45C): http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Synola-509/SYNOLA_SE509.htm Zal, ideea de autobias trebuie nuantata, nu este valabila pt orice amplificator ci doar situatile particulare in care tensiunea de negativare este foarte mare, de altfel Valderama a sesizat imediat acest lucru si ca exemplu sa luam un SE GU 50 400v/100mA si Ug1=-50v, rezulta o tensiune de alimentare anodica de 450v plus inca 10-20v cadere pe transformator deci cam 460v ori in acest caz ai nevoie de condensatori electrolitici de 500v minimum pret dublu, solicitare electrica a izolatiei transformatorului marita , rezistorul din catod se incalzeste zdravan daca nu are minim 30w, bineinteles enrgie electrica pierduta, vreo 10 grade celsius in plus peste cele 70-80 din interiorul amplificatorului, deci ? Link spre comentariu
zal Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 Era o afirmaţie retorică, se întîmplă la fel şi la rubrica cu amplifurile ss, cum apare cîte o teorie, cum vor toţi începătorii să facă şi ei. Personal nu mă complic cu aşa ceva. Dacă s-ar defecta circuitul... ?Deşi pare mai complicată schema de jos, parcă aş avea mai multă atracţie către ea. Link spre comentariu
blue Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 Era o afirmaţie retorică, se întîmplă la fel şi la rubrica cu amplifurile ss, cum apare cîte o teorie, cum vor toţi începătorii să facă şi ei. Personal nu mă complic cu aşa ceva. Dacă s-ar defecta circuitul... ?Normal, daca nu ai incredere in ceva nu merita osteneala iar posibilitatea aparitiei unei tensiuni negative mai mici este exclusa, orice circuit autobias serios contine si sisteme de protectie (tensiune de blocare ) in plus sincronizare -Ug cu softstart-ul si ar mai fi si altele dar se pare ca nu merita discutate... Link spre comentariu
zal Postat Iulie 5, 2011 Partajează Postat Iulie 5, 2011 Soft-start? Adică cuplarea întîrziată a Ua, sau a primarului trafo, că unii s-au apucat pe aici să confunde trafo de la amplifurile ss cu cele de la amplifurile cu lămpi, chiar m-am distrat cînd am văzut astfel de proiecte.De ce aş cupla întîrziat Uneg? Se întîmplă ceva dacă Uneg apare prima, o dată cu Uf? Link spre comentariu
fgbogdan Postat Iulie 6, 2011 Partajează Postat Iulie 6, 2011 Schema netestata, poate ne spun cei care cunosc, ceva despre ea.am realizat-o, functioneaza (e si topic cu ea) , intradevar R6 -> 100K (10x valderama). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum