zvonacfirst Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 31 minutes ago, aureli67 said: Avem aici un vu-metru de casetofon Akai CS-F9 Se pare ca este mono. Nu vad nicio diferența între cele doua canale. Link spre comentariu
aureli67 Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 Nu vezi , dar este stereo . Melodia care ruleaza am ales-o ca sa se vada cum misca vu-metrul , nu sa se vada stereofonia dintre canale . Si nici nu am pus ceva care sa aprinda doar 2 - 3 led-uri , asa cum pun majoritatea . Audio nu aveti , pentru ca nea youtube-ul rupe la copyright-uri tot ( am incercat sa pun altele cu audio , dar ... am dat de probleme ) . Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 Vad ca sunteti pasionat cu adevarat de VU-metre. Va donez niste UAA170, au fost cele mai vanate circuite integrate pentru VU-metre, pe vremuri. N-o sa fiti dezamagit. Spor! Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 UAA170 este cu raspuns liniar. In audio, ca sa nu fie doar niste luminite aprinse in ritmul muzicii, se foloseste o indicatie logaritmica. Recunosc ca nu inteleg de ce se fabrica integrate cu raspuns liniar pentru vu-metre. Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 UAA170 era destinat pentru aplicatii liniare, intr-adevar, dar si pentrui VU-metre, cum specifica producatorul in catalog. Se poate pune un amplificator operational logaritmic inainte de VU-metru, daca utilizatorul doreste o corelatie mai buna cu nivelul audio. Link spre comentariu
Усилитель Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 (editat) Cel mai simplu VU metru este cu BA6124, din pacate "duce" doar 5 Led uri. Am 2 buc stereo complecte, recuperate din videorecordere cu sunet stereo. Au si o smecherie : fiecare Led are o palnie dreptunghiulara mai lunga, si fiecare zona a unui Led este impartită de o masca in 6 dungi, asa la prima vedere arata tare "serios"... https://m.ictransistors.com/info/bl6124-five-digit-led-level-meter-driver-integ-40889554.html Editat Aprilie 11, 2022 de Усилитель Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 11, 2022 Partajează Postat Aprilie 11, 2022 colegul nostru nu vrea unul simplu! Link spre comentariu
aureli67 Postat Aprilie 12, 2022 Partajează Postat Aprilie 12, 2022 (editat) Multumesc de aprecieri , domnule Darius_bv , si de oferta dvs. generoasa ( vorbim pe privat mai multe , saru-mana ) . Domnule Mircea , este adevarat ca UAA170 are variatie liniara , si nu e prea bun ca vu-metru , ne trebuie unul logaritmic , dar i-am gasit o aplicatie foarte buna ( pentru mine , cel putin) : indicator de pozitie pentru un potentiometru digital . Mai jos o sa va arat ce am mesterit . Domnule Усилитель , BA6124 , ca si fratii lui AN6884 , KA2284 si atatia altii , sunt " prea mici " pentru mine , nu am ce face cu doar 5 led-uri pe canal ( sau 10 , daca inseriem 2 bucati ) , asa cum bine zice domnul Darius_bv , nu vreau ceva simplu . Cateva poze cu vu-metrele din " colectia " proprie , si nu sunt toate : Acum despre UAA170 Cateva poze cu ce am facut : Galeria cu mai multe poze : https://postimg.cc/gallery/dZVTWGz Filmulet : Asa cum am zis mai sus , am vrut sa-l fac indicator de pozitie pentru un potentiometru digital . Bineinteles ca apare problema baretelor de led-uri , din nou , dar aici merg cate 2 bucati de 8 led-uri , cam ca astea ( in culorile dorite de fiecare ) : Cu ce am facut eu teste , presupun ca am nimerit schema cu " tranzitii lente " , pentru ca daca dau la intrare de la 0V la 5V , ( ce ma intereseaza pe mine ) , in anumite momente se aprind 2 led-uri apropiate , nu doar unul , asa cum ar trebui ( o sa vedeti asta in pozele si filmul meu ) . Trebuia sa mai incerc ceva scheme , dar ... timpul nu ne lasa . LM3914 ( care e tot liniar ) , parca merge mai bine la treaba asta , numai ca asta are alte probleme : la 0V se sting toate led-urile ( la UAA170 ramane primul aprins , asa cum trebuie la un indicator ) , si in mod " dot " , cand se modifica tensiunea pe intrare , led-ul aprins se plimba , dar primul led NU se stinge total , ramane vag aprins . Am facut o gramada de scheme cu LM3914 , cu semireglabili in loc de rezistentele de polarizare , degeaba , nici una nu e in stare sa stinga primul led . Poate e de la integratele mele , nu sunt de la mama lor , presupun ca sunt chinezesti , dar am luat din mai multe surse si toate fac la fel . M-am jucat si cu LM3915 , face la fel in mod " dot " . Daca are cineva vreo schema testata in mod " dot " , care merge bine , adica raman toate led-urile stinse , si se aprinde doar unul care se plimba , va rog sa o posteze aici , in acest topic . Multumesc pentru atentia acordata . Editat Aprilie 12, 2022 de aureli67 corectura text Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 12, 2022 Partajează Postat Aprilie 12, 2022 Ei, daca vrei provocari, poftim: are 480led-uri pe canal. Pe aceasta pagina, mai jos, e si un filmulet (inca functional). Link spre comentariu
aureli67 Postat Aprilie 12, 2022 Partajează Postat Aprilie 12, 2022 Jos palaria , superb vu-metrul ( as fi vrut sa scriu boldit si cu font mai mare , dar se intelege ca asa e scris sper ) ! Meserie ! La amplificator sunt total pe dinafara , eu si lampile , 2 linii paralele ... Link spre comentariu
aureli67 Postat Aprilie 26, 2022 Partajează Postat Aprilie 26, 2022 (editat) Avem aici un modul de vu-metru din Tesla CM130 , cu UAA180 . Merge acceptabil , exceptand led-urile chioare , model vechi , un pic de variatie a intensitatii luminoase dependente de numarul de led-uri aprinse , si cea mai mare lipsa , peak hold-ul . A trebuit sa inlocuiesc un led verde si un circuit care era defect , am pus socluri la amandoua circuitele . Mai trebuie sa schimb si led-urile verzi si rosii cu unele ice blue si pink ( culorile mele preferate la un vu-metru ) . Eram cu albastre si pink , dar parca ice blue arata mai bine ( din punctul meu de vedere , bineinteles ) . Am si unul cu led-uri RGB , de acolo m-am inspirat cu culorile , o sa vi-l arat la un moment dat si pe ala ( este prin filmele mele din primul post de la vu-metre , cel cu 5 filme ) . Doar ca trebuie sa si gasesc sa cumpar led-uri dreptunghiulare mate ice blue , pentru ca spre exemplu , rotunde de 5 mm mate nu exista ( din ce am cautat eu pe la mama China ) , doar din cele sticloase , oribile pentru vu-metre . Partea de comanda este cu un circuit specializat pentru asa ceva , BA6138 . Poze : https://i.postimg.cc/C5vrz5F4/IMG-20220423-134815.jpg https://i.postimg.cc/CMvcCZgG/IMG-20220423-134819.jpg https://i.postimg.cc/QxH0fX8R/IMG-20220423-134821.jpg Filmulet : Multumesc pentru atentia acordata . Editat Aprilie 26, 2022 de aureli67 corectura imagini Link spre comentariu
icar Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Am achizitionat un kit pentru WU-metru, cu integratul LM 3915N. Functie de cum e conectat pinul 9, acesta functioneaza fie ca "bara", fie ca "punct". In modul "bara", treaba e OK, LED-urile se aprind uniform. In modul "punct" insa, se aptind si LED-urile din urma "punctului", dar mai slab, parca ar fi o cometa cu coada ei. Am cautat pe net, am vazut ceva schene si filmulete, dar nu am gasit nimic despre asta. Stie cineva, mai cu experienta, care a lucrat cu acest circuit, cum fac ca in modul "punct" sa se aprinda doar LED-ul de interes? Multumiri. Link spre comentariu
Danco Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Acum 8 ore, icar a spus: Stie cineva, mai cu experienta, care a lucrat cu acest circuit, cum fac ca in modul "punct" sa se aprinda doar LED-ul de interes? Salut, pinul 9 al integratului este definit ca "MODE", adica alegi functionarea lui LM 3915 in mod bar sau punct. Daca-l lasi in aer LED-urile vor lumina punct iar daca-l legi printr-o rezistenta la un potential pozitiv (Vcc), LED-urile vor lumina ca o bara continua. ...extras din foaia de catalog al integratului: "For bar mode,connect pin9 to pin3. VLED must be kept below 7V or dropping resistor should be used to limit IC power dissipation" spor la mesterit Link spre comentariu
icar Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Imi pare rau, nu s-a inteles ce am spus. Daca pinul 9 este legat la pinul 3, functioneaza corect. Daca pinul 9 ramâne in aer, se aprind si celelalt leduri, dar mai slab, adica modul punct nu e chiar punt, functionarea fiind defectuasa. Intrebam daca stie cineva cum pot sa fac ca doar un singur LED sa fie aprins daca pinul 9 ramâne in aer. Link spre comentariu
okean Postat Martie 27, 2023 Partajează Postat Martie 27, 2023 Poate trebuie izolate optic cu ceva opac intre ele, o poza ar fi buna... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum