Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de VU-METRE

Postări Recomandate

• Răspunsuri 609
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1458 din schema lui Eliot e un operatinal dublu obisnuit din familia lui 158:AN1358, 1458, 4558, 6552, 6555, 6662, 6665; BA4558; CA158, 358, 1458, 1558, 2904; LA6358, 6458; LM158, 258, 358, 1458, 2904; LS4558; MC1458, 1558, 4558; uA1458, 1558; uPC358, 4557, 4558.TL072 e din familia lui 153, asta nu inseamna ca nu poti sa-l incerci, cum poti incerca c.i. simple ca 101, 108, 201, 301, 308, 709, 741; sau duble ca 381, 386 sau cite 2 operationale din cele 4 ale lui 124, 324, 348.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am intrat in posesia unui balon de gaz cu 2x14 elementi electrofluorescenti. Sunt 2 grile de comanda si elementii in paralel.Cum sunt un "impatimit" al montajelor ciudate ma gandesc sa execut un VU-Metru (pentru proiectul meu de Selector Digital) comandat de un CD4016 (2 canale sa interschimbe sursele audio consecutiv iar celelalte 2 canale sa interschimbe tensiunile de alimentare a grilelor) si o baza de timp cu un CD4017 sau ceva similar.Pentru partea de comanda ma gandesc la 14 operationale 741. :smt004 Se gasesc interesati de schema? Sau de proiectul in sine? Sau poate comentarii, sugestii, etc.Ca de obicei vor fi postate poze la finele lucrarii.ALEKS

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Din lipsa de timp am abandonat proiectul, pana acum. Am schitat o schema bloc pentru VU-Metrul "exotic" cu balon VFD.

Pentru AMP am sa aleg ori 2x741 (stanga, dreapta) ori un dublu operational, ori simple buffere cu FET sau cu bipolari (BC108-109). Comutatorul pentru multiplexarea grilelor din tub este un CD4016 / CD4066 (2 din canale comanda amplificatoarele canalelor stanga / dreapta si 2 din canale comanda tensiunile de polarizare a grilelor). Asta il voi comanda cu un oscilator cu CD4047.

Bun, acum problema cu care ma confrunt este conceperea unei scheme de driver si VU-Metru propriu-zis pentru tub. Are cineva vre-o idee (in afara de ideea mea exotica cu cele 14 operationale 741 -- cu siguranta ar fi aratat spectaculos) aplicabila (in principiu cu tranzistoare NPN fiindca am nevoie de comanda cu tensiune pozitiva) ? Ideea e ca sunt 14 elementi de comandat si nu gasesc nici un integrat cu 14 linii de comanda.

Posted Image

ALEKS

Link spre comentariu

nu merge folosita o schema ca asta,pt fiecare canal,iar semnalul audio(dupa ce e amplificat si redresat,gata sa atace trz) sa fie modulat pwm in asa fel,incat,cand e semnal audio pe un canal ,pe grila canalului respectiv sa apara tensiune,si ea modulata pwm, incat sa indice ce trebuie?aici

o sa incerc sa explic maine mai bine(o sa si desenez)

:rolleyes:

------

ok,nu mai postez la ore d-astea,bine ca ai apucat sa citesi macar

Link spre comentariu

Sau 4xLM324 = 14 celule de afisare + 2 op-amp pentru semnalul ce ajunge in SWITCH pentru multiplexare.

Bun, in principiu scheme sunt deja facute, de mentionat ca VU-Metrul va fi atacat cu semnal mic (150mV). Un alt inconvenient ar fi ca iesirile integratelor mentionate nu cred ca sunt capabile sa ofere front pozitiv pentru comanda (majoritatea integratelor de VU-Metru avand ca sarcina de colector LED-urile). Deci ar trebui invertoare de tipul CD4049 sau arii de tranzistoare folosite ca negatoare.

Probabil ca una din cele mai "balansate" solutii ar fi cu 4xLM324 (si as putea folosi chiar una din schemele prezentate prin prima pagina cu acest integrat) si rezolv in felul asta si amplificatoarele de semnal linie.

Am facut si o schita a schemei pe care-o voi utiliza:

Posted Image

Comentarii ? Sugestii ?

ALEKS

Link spre comentariu

Da, e un tub rusesc de la un VU-Metru de Rostov MK-112. Din pacate integratul de comanda a crapat si in consecinta voi folosi tubul cu un montaj propriu ... va fi mai palpitant de construit.

Indicativul este cel din schema, libraria am facut-o eu in EAGLE fiindca pentru astfel de tub nu prea am gasit pe net librarii EAGLE.

Mizeria asta in aer se vrea a fi primul test a 4 celule de afisare (-20..-8dB) cu tubul cu pricina:

Posted Image

Si scula in functiune:

http://www.youtube.com/watch?v=S-Y7kyIivVM

In curand varianta pe cablaj gata de a fi integrata in selectorul de surse audio.

ALEKS

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări