Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de VU-METRE

csl1131

Postări Recomandate

• Răspunsuri 610
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adicontakt

34

• GeoMar

24

• albasete

20

• xcenik

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator ianni

Exact ca si diferenta intre un grafic liniar (avanseaza cu valori fixe de fiecare data http://micro.referate.bubble.ro/achizit ... 2_0018.gif) si un grafic logaritmic (avanseaza diferit in functie de valoarea de intrare http://www.riscograma.ro/wp-content/upl ... ichter.png).

In circuitul tau de ex, scara liniara variaza 100 mV de la intrare se aprinde un led, 200 al doilea, etc

Logaritmic ar fi 50 un led, 100 al doilea, 200 al treilea, 400 al patrulea, sau invers (1V, 1.5V, 1.75V, 1.82...etc), depinde de circuit.

Ai putea sa dai un ochi in datasheet ca deaia sunt facute.

Explicatie mai simpla nu imi imaginez acum. Spor

Link spre comentariu

De fapt, vu-metrele şi power-metrele sînt indicatoare logaritmice, adaptate să indice semnale în dBelli sau puteri în waţi. Indicatoarele liniare indică tensiuni sau curenţi, fie că se foloseşte ca indicaţie bara sau punctul.

Link spre comentariu

Exact ca si diferenta intre un grafic liniar (avanseaza cu valori fixe de fiecare data http://micro.referate.bubble.ro/achizit ... 2_0018.gif) si un grafic logaritmic (avanseaza diferit in functie de valoarea de intrare http://www.riscograma.ro/wp-content/upl ... ichter.png). In circuitul tau de ex, scara liniara variaza 100 mV de la intrare se aprinde un led, 200 al doilea, etcLogaritmic ar fi 50 un led, 100 al doilea, 200 al treilea, 400 al patrulea, sau invers (1V, 1.5V, 1.75V, 1.82...etc), depinde de circuit.Ai putea sa dai un ochi in datasheet ca deaia sunt facute.Explicatie mai simpla nu imi imaginez acum. Spor

multumesc foarte mult.... nu imi trebuie mai simplu... cred ca am inteles...deci liniar = 1, 2,3,4,5logaritmic = 1, 2,4,8,16da corect... am rasfoit si foaia de catalog intre timp si m-am dumirit. liniar este in transe egale de la un nivel la altul, iar logaritmic creste exponential.... multumesc de lamurire
Link spre comentariu

deci e mai simplu sa proiectez de la 0 un alt circuit si sa inlatur integratul original [ cel de kashtan ]... am 14 segmente ptr canal.... tubul are 20 pini [ 2 filament.... anod, catozi.... ]cred ca mi-ar trebui mai mult decat un singur LM. Mi-ar ajunge.. vreo 2... legati in cascada.Din cate cred... multiplexarea acestui tub se face cam ... astfel. Segmentul stanga alterneaza cu segmentul dreapta. ambele comandate de un singur driver ce alterneaza la unison cu VFD-ul. Semnalul este preluat la fel... cand de pe stanga cand de pe dreapta. Mi-ar trebui 2 integrate LM, si un comutator. M-am gandit la CD4016. E un comutator analogic...cu 4 canale, ce se comanda electric aplicand sarcina pozitiva pe pinii de comanda. [ am studiat un articol al d-lui nicu_ro ] . Ar merge ca ala sa alterneze pe cei 2 catozi pe 2 canale.... dar simultan sa faca acelasi lucru si cu semnalul... 2 canale ale comutatorului comanda integratul... alelalte 2 preia semnalul, iar comutatorul va merge in 2 pozitii astfelPozitia 0 activeaza stanga si semnalul stanga LM -ul preia semnalul stanga si afiseaza pe catodul stanga, acesta fiind polarizat, iar pe pozitia 1 CMOS-ul activeaza segmentul dreapta, preia semnal de pe canal dreapta. Cam asa inteleg eu ca s-ar putea face. In privinta integratului...mi-ar fi necesafr un integrat care sa fie sensibil si la niveluri slabe [ cred ca ii e de folos si un operational ].Am vazut ca integratul are si un pin de clock.... cred ca acolo e toata jmecheria. Cum fac circuitul de clock. inseriez o dioda pe alimentarea de curent alternativ.... ... fac un oscilator ... de 50 - 100 hz .... mai trebuie ceva specializat?

Link spre comentariu

un cablaj mai aerisit la un vumetru stereo cu an6884 are cineva in varianta stereo in format pdf? cel al domnului niq e atat de inghesuit ca nu au loc piesele pe el lam incercat astazi si nu reusesc sa inghesui piesele pe el din pacate

Link spre comentariu

http://img216.imageshack.us/img216/9569/72623850hk8.jpg

Ma tot chinui cu un VFD Rusesc... altul. Am defrisat un magnetofon rusesc prin oborul de vechituri ca sa-i iau VU-metrul.. si cred ca l-am prajit... sau o fi fost prajit de dinainte.

E similar cu cel din fotografia de mai sus [ pe integrat nu e inscriptionat nimic ] , si difera pinii.... cu mult fata de integratul de kashtan 1. Il alimentez si sta aprins complet, si nuii functioneaza multiplexarea [ cand plimb ochii, el sta aprins continuu ]. poate sa fie vb de integrat defect... nu?

Link spre comentariu

Schema postata de mine e incompleta. Am postat ca principiu.Trebuie doar sa o termin, mai am de adaugat operationalul ce injecteaza semnal in cele 2 integrate, un oscilator, si un comutator analogic, un CMOS 4016, care sa imi faca treaba cu multiplexarea astfel:sa imi comute semnalul stanga pe intrarea stanga, si sa activeze G1, pentru a avea spot luminos pe VFD pe canalul stanga, apoi sa deconecteze G1 si sa activeze G2, si sa preia semnal dreapta, ca sa am spot pe VFD pe canal dreapta.VFD-ul are 16 segmente, din care 14 sunt comandate de driver [ al 15-lea segment e cel ce sta aprins permanent, iar al 16-lea e un semnalizator [ RECORD ] cred. E recuperat dintr-un magnetofon ROSTOV [ varianta cu VU-metru si contor banda pe VFD ] VFD-ul are in total 14 segmente, pe care trebuie sa le aprind consecutiv de la 1 la 14, VFD-ul afiseaza stereo. grupul de 14 segmente e comun si pentru stanga, si pentru dreapta, in schimb se aprind in functie de grile. Sunt 2 grile situate de-a lungul tubului paralel. Cand e negativata grila 1, se aprind cele 14 elemente ale ale grupului de segmente situate sub G1, pentru semnalul stanga. Cand e comandata G2, se aprind cele 14 elemente ale celor 14 segmente de sub G2. VFD-ul e multiplexat. In principiu imi trebuie un driver care sa fie capabil sa imi comande 14 segmente pe un canal.Schema dv.. face altceva...e pentru alt tip de display, va multumesc, e interesanta de luat in calcul.Eu intre timp... am gasit o alta schema pentru acest tip de display aici pe forum, si am redesenat cablajul. Multumesc ALEKS ptr ajutor [ ca a facut si postat in acest topic pe pagina 3, ce vreau eu sa fac ]. Iata si varianta mea de cablaj: Iata rezultatele in atasamente, si am de gand sa testez ambele variante, si cea... din atasament cu LM324, si pe cea inceputa de mine, postata intr-un atasament mai sus.Am imperfectiuni, pe botom, alimentarea filamentului e in scurt.... iar pe TOP, eu voi realiza traseele cu sarma. Nu incercati sa realizati pe cablaj dubluplacat.Tocmai am realizat PCB-ul

pcblm374tot.pdf

pcblm374.brd.pdf

pcblm374top.brd.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări