Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de VU-METRE

Postări Recomandate

ia priviti ce am gasit! o schema de vu-metru cu LM3914 cu Peak Hold!... interesant unde pui ca functioneaza si satisfacator! si mai este si ieftin de realizat pe deasupra! am calculat pretul componentelor pentru 10 bucati la pana in 100 de lei cu componente cumparate de la TME!!!

http://www.transkommunikation.ch/dateie ... rmationen/

are si un filmulet in directorul VU

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 609
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator ianni

ia priviti ce am gasit! o schema de vu-metru cu LM3914 cu Peak Hold!... interesant unde pui ca functioneaza si satisfacator! si mai este si ieftin de realizat pe deasupra! am calculat pretul componentelor pentru 10 bucati la pana in 100 de lei cu componente cumparate de la TME!!!http://www.transkommunikation.ch/dateie ... rmationen/are si un filmulet in directorul VU

uite aici
e mic, compact, multe functii si reactioneaza foarte bine. Ar iesi foarte bine combinat cu proiectul meu:
. M-am gandit ca ar iesi mai bine sa il fac sa nu bata direct in ochi LED-uri puternice albastre (foarte deranjant) si m-am gandit sa fac celule. Daca e intuneric se vad extraordinar, celulele omogene nici nu te gandesti ca e hartie+led.Asta va deveni un analizor de spectru pe 10 benzi insa am nevoie de ajutor sa realizez placa cu filtrele. Daca ma poate ajuta cineva sa imi dea privat (Preferabil cat mai aproape de Timisoara).Dati-va cu parerea fata de vu-metrul meu, poate mai schimb ceva pana la finalizarea panoului.
Link spre comentariu

Buna seara. Fiti amabili.Cred ca de cca o ora incerc sa scriu un mesaj complet in care sa va fac sa intelegeti ce vreau sa spun.Pe scurt. Cum pot face un preamplificator pentru un VU-metru astfel incat sa am posibilitatea de a calibra un VU-metru folsindu-ma de el. E vorba de un VU-metru rusesc [ recuperat dintr-un magnetofon kashtan ], dar modificat [ ;ipsesc operationalele originale si preia semnal direct dintr-un amplificator audio recuperat dfin boxele de calculator, semnalul e preluat direct de pe intrarea integratului original al VFD-ului, mai are opunte cu diode zenner si cativa condensatori. Vreau un preamplificator care sa preia semnal de pe iesirea PC-ului, si sa il adapteze pentru integrat astfel incat sa imi aprinda segmentele VFD-ului si la semnale de pana la -10 dB dar si pana la + 5 dB. Momentan... el functioneaza cam asa: injectez semnal de 0dB [ jack-ul in mufa unui casetofon deck, semnal sinusoidal din PC ] reglez VFD-ul rusesc din potentiometrele lui sa imi aprindasegmentele pana la 0. Daca urc volumul deck-ului astfel incat segmentele sa imi afiseze in dreptul la 3dB, pe VFD-ul rusesc mi se aprind toate segmentele, iar daca cobor volumul la -3 dB .. segmentele de pe VFD rusesc se sting.cum pot face un preamplificator, care sa preia semnalul de intrare de PC [ 0 - + 8 dB ] si sa il amplifice in asa fel incat sa am liniaritate intre limita minima/ maxima a VFD rusesc. M-am gandit la ceva simplu... 1-2 tranzistori.

Link spre comentariu

are nevoie de nivel de intrare mare integratul respectiv. Am pus pe direct pe iesirea amplificatorului, dar amplitudinea fiind mare. aveam extreme, adica imi aprindea sewgmentele doar dupa bass.mi-ar trebui un semnal ... nu stiu cat de bine sa explic de nivel mare si de amplitudine mica. E ca si cum VFD-ul rusesc ar aprinde toate segmentele de la -20 la +5 in intervalul normal al unui VU-metru de la -6 la +3.Cred ca s-ar rezolva si asa.. adaugand ceva rezistente si condensatoare... astfel incat sa diminuez frecventele joase si inalte si sa pun accent pe cele medii.

Link spre comentariu
Vizitator ianni

Nu e nevoie de un amplificator logaritmic, la ce are el nevoie ar trebui sa iti ajunga un filtru calculat (intre 100 si 300Hz - dupa caz, preferabil cat mai prost, sa aibe panta lina sa nu taie de tot basu din afisajul vu-metrului), apoi un amplificator operational normal cu un semireglabil...sa poti totusi sa iti reglezi amplificarea sa te incadrezi in scara ta de valori pentru Vu-metru, si eventual daca nu iti ajunge amplificarea asta o poti considera o preamplificare pentru un al doilea etaj care sa te faca sa ajungi la pragul superior vu-metrului.In concluzie ai nevoie de 2 AO, unu pentru filtru simplu trece-jos si unul pentru preamplificare reglabila (semireglabil sau potentiometru). Apoi mai ai nevoie de un amplificator normal, gen TDA 2030 (10-14W), cred ca va fi mai mult decat suficient pentru cat ai tu nevoie. Toate le vei alimenta la 12V. deci sursa cred ca nu va fi o problema, iar integratele consuma foarte putin.Nu pot intelege de ce vrei sa te complici cu Wu-metrul ala cand poti pune un singur integrat comanda de LED-uri (gen LM3915 sau LM 3916) si ai scapat de tot balamucul.Documenteaza-te putin asupra a ce am spus eu si ai sa vezi ca e mai simplu sa inlocuiesti comanda vu-metrului tau cu ceva mai simplu care se comanda in tensiuni mai mici... Am si ceva scheme mai complexe cu comparatoare de tensiune cu AO, poti face Vu-metrul cat vrei de lung atata vreme cat calculezi rezistentele bine :P.Spor la treaba.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator ianni

ia uita-ti ceva frumos http://vmeter.net/oare se poate face la nivel de amator?

Se poate face, orice se poate face, insa in primul rand nu iti va iesi asa mic si compact, in al doilea nu il vei putea face in cei 60 de dolari si mai trebuie si programat. Mie mi se pare foarte bun pretul de 60 de dolari. Chiar ma gandesc sa comand :d dupa ce termin proiectul meu sa vad cum iese :P
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări