Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de VU-METRE

csl1131

Postări Recomandate

• Răspunsuri 610
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adicontakt

34

• GeoMar

24

• albasete

20

• xcenik

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

multumesc ala de signal o sa il fac un wu metru sumator pentru cele doua canale.celalalt pe care scrie tuning , aveti idee la ce sa il folosesc?ma gandeam la un balans avand in vedere ca are + si - la capat de scala.aveti cumva o schema de balans? :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru cei care vor sa faca VUmetre cu VFD: un fapt mai putin cunoscut e ca LM3915 poate fi legat direct la tuburi VFD (cf datasheet, pagina 18).

In schema asta, tensiunea de alimentare e trecuta 12-15V, insa ptr VFD-uri cu tensiune anodica mai mare, se poate merge pana la 25V, care este tensiunea maxima de alimentare suportata de LM3915 (sau 24V ca sa fim siguri).

Link spre comentariu

chiar nu are nimeni nici o schema pentru vu metrul de mai sus??ma intereseaza ca, cursorul vu metrului tuning sa se deplaseze si in partea stanga spre - la un semnal mai puternic al canalului audio stangacand semnalele sunt egale sa stea pe 0merci :cry:

Link spre comentariu

Ptr 6ths3ns3 :O sugestie:Daca te uiti in schema atasata de mine mai sus, partea incadrata in linie intrerupta.Acolo ai un redresor de precizie facut cu operational.Construieste doua module dinastea, cate unul pentru fiecare canal.Apoi pune indicatorul tau de tuning intre iesirile celor doua module, dar atentie trebuie sa pui si o rezistenta in serie cu indicatorul.Practic vei avea intre cele doua iesiri o diferenta de tensiune direct proportionala cu marimea care te intereseaza pe tine ("cursorul vu metrului tuning sa se deplaseze si in partea stanga spre - la un semnal mai puternic al canalului audio stangacand semnalele sunt egale sa stea pe 0")VUmetrul tau de tuning mai degraba este un miliampermetru sau ceva de genul. Deci trebuie sa convertesti tensiunea in curent, si asta o faci cu o rezistenta in serie cu vumetrul de tuning.Ca si valori, nu pot decat sa-ti recomand sa incepi cu valori mari (un semireglabil de 20K de ex) si tatonezi pana obtii ce urmaresti.Succes!

Link spre comentariu

multumesc apollo11 pentru explicatii, dar nu cred ca va functiona deoarece vu metrul alimentat cu + la + si - la minus se deplaseaza spre dreapta (+)Alimentat invers deplaseaza spre stanga (-)

Link spre comentariu

pai sa zicem ca pui + vumetrului la circuitul dreapta si - la stanga .circuitul redresor producand numai tensiuni pozitive, avem 3 cazuri:1 stanga > dreapta = ca si cum ai pune + la stanga si minus la dreapta adica + la minus , acul se misca spre stanga2 dreapta > stanga = ca si cum ai pune - la stanga si plus la dreapta adica + la + si minus la minus , acul se misca spre dreapta3 stanga = la dreapta = zero volti intre ele, acul sta pe centruE acelasi principiu ca la cuplarea sarcinilor in punte.In cel mai rau caz mai ai nevoie de un buffer de pe condensatorul de 1.0uF, si in cazul asta poti folosi un operational quadruplu ca sa rezolvi totul.

Link spre comentariu

* Sunt foarte nou pe forum si rog moderatorul sa ma atentioneze si sa ma ierte daca scriu ceva gresit .

O schema foarte buna de VV-METRU : Cu PIC 16F88 de la Microchip .

Dupa cum se vede VU-metrul are indicator de PEAK ( varf ) care "cade" dupa ce sta un timp definit .

Salut.

Tu ai realizat acest Vu-Metru?

M-am decis ca sa construiesc si eu acest Vu-Metru, sper sa si functioneze. :rade:

Pana acum am facut cablajul [redesenat de mine], cam asa arata. :nas:

[attachment=4]Imagine1234.jpg[/attachment]

[attachment=3]Imagine1235.jpg[/attachment]

[attachment=2]Imagine1236.jpg[/attachment]

[attachment=1]Imagine1237.jpg[/attachment]

[attachment=0]Imagine1238.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Continuare ...Am pus si led-urile impreuna cu pic-ul [de forma, ne-lipite] sa vedem ce "aspect" are. :rade:[attachment=3]Imagine1255.jpg[/attachment][attachment=2]Imagine1256.jpg[/attachment][attachment=1]Imagine1257.jpg[/attachment][attachment=0]Imagine1258.jpg[/attachment]Acum intervine problema, eu momentan nu am diodele BAT85, le pot inlocui [pentru teste] cu diode 1N4148 ?! :nas: Multumesc.Numai bine.

Link spre comentariu

@geomar: ai putea sa-mi programezi si mie un 16F88?cu pic cu tot :da contra-cost

Cu cea mai mare placere, dar momentan nu am alt 16F88 disponibil.Cand mai fac comanda, sau am drum pe la adelectrocom, am sa iau si pentru tine unul. :daAm terminat vu-metrul, l-am testat si pot spune ca sunt multumit de el.[attachment=0]Imagine1276.jpg[/attachment]
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări