Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de VU-METRE

Postări Recomandate

• Răspunsuri 609
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am si eu acest montaj.Merge ok dar are o problema care nu o pot elimina ,mai exact cand incepe se termina o piesa , acele nu coboara treptat ci raman blocate cam pe la mijlocul scalei iar dupa 3 - 4 secunde (timpul de pauza intre piesele de pe cd)cad dintr-o data.Mai exact indica si o parte din timpul de pauza intre piese Montajul este legat la intrarea de semnal la un amplituner si alimentat la 14 V.am montat si un semireglabil(50K) inainte de indicator cu care pot sa reglez nivelul dar fenomenul cu blocarea tot ramane.Asa face cand dau si stop la cd player - stau acele la mijloc iar dupa 3-4 secunde cad dintr-o data.Care ar fii problema?

Link spre comentariu

Am si eu acest montaj.Merge ok dar are o problema care nu o pot elimina ,mai exact cand incepe se termina o piesa , acele nu coboara treptat ci raman blocate cam pe la mijlocul scalei iar dupa 3 - 4 secunde (timpul de pauza intre piesele de pe cd)cad dintr-o data.Mai exact indica si o parte din timpul de pauza intre piese Montajul este legat la intrarea de semnal la un amplituner si alimentat la 14 V.am montat si un semireglabil(50K) inainte de indicator cu care pot sa reglez nivelul dar fenomenul cu blocarea tot ramane.Asa face cand dau si stop la cd player - stau acele la mijloc iar dupa 3-4 secunde cad dintr-o data.Care ar fii problema?

Asa imi faceau si mie...pune si o rezistenta de 1-10k pe intrarea audio si urmeaza si sfatul lui remus69...mie unul imi merge...dar daca pui un consumator(exemplu un difuzor) in paralel cu vu meter analogic ii ia din putere...si il alimente la un 7.5-9v si imi merge perfect...
Link spre comentariu

exemplu iesire sistem...bagat in paralel castile si vu meterul...cand sonoru la casti e mic acul de la vu meter isi face tot cursul cu miscari rapide...cand castile sunt la volum mediu...acul de la vu meter isi face 75% din curs cu miscari moderate...demonstrat si in filmuletul dp youtube din postul de la pagina anterioara

Link spre comentariu

Impedanta de intrare a acestei scheme de Vumetru este cam maricica si nu influenteaza iesirea de semnal a unui circuit care alimenteaza niste casti de 32 ohmi. In cazul expus de tine, probabil castile utilizate au impedanta mult mai mica decit cea recomandata a se conecta la acea iesire, si atunci cind se mareste volumul (probabil potentiometrul e pe firul castilor sau in casti) scade rezistenta sarccinii aplicate acelei iesiri si este normal sa ii scada putin nivelul, dar nu vumetrul este cel care influenteaza.

Link spre comentariu

am inteles...da este pus pe firul castilor...(Creative Fatality) este marca castilor.Da sunt de 32 ohmi.Tehnologie: Cu fir Putere maxima de intrare: 110 mW Impedanta: 32 ohm Diametru difuzor: 40 mm Frecventa de raspuns: 20Hz - 20KHz Sensitivitate: 110 dB Microfon: Da Reglare volum pe fir: Da Tip magnet: Neodymium

Link spre comentariu

Verifica cele doua condensatoare electrolitice, mai ales ultimul (cel de linga puntea redresoare). Mai bine le inlocuiesti cu nepolarizate de 4,7...10uF.

S-a rezolvat..era pus invers al doilea condensator cel care merge la puntea de diode,greseala bine ca nu sa prajit nimic pe acolo - merge ok acumMultumesc
Link spre comentariu

Salutare domnilor! Acum ceva timp am luat de pe forum, mai exact de la userul Aleks o schema de vumetru cu tub VFD proiectat de el. Din motive personale el, nu si-a mai terminat proiectul cu toate ca facuse si cablajul. Eu am preluat de la el schema si am reusit sa concretizez proiectul lui, dar lucrurile nu sint 100% OK. Mai precis, nu reusesc sa separ cele doua canale, care functioneaza amindoua identic. El a gindit sa faca o multiplexare cu un MMC 4016 comandat de un oscilator MMC 4047. Cele doua circuite in schema sint alimentate printr-o sursa la 5V, iar in realitate la pinii lor de alimentare se gasesc 7,5V. Cred ca in acea zona s-a strecurat o eroare pe care eu nu o gasesc. In rest montajul ar functiona rezonabil. Daca cineva are idee despre ce ar fi vorba l-as ruga sa comunice pe forum.P.S. Am incercat saiau legatura si cu proiectantul montajului, Aleks, prin mail, dar fara rezultat.Doamne Ajuta!

Link spre comentariu

am reusit sa depistez pe net schema, dar acolo stabilizarea se face cu un LM7805 deci la iesirea lui trebuie sa fie 5V...

AICI!!!

vreau un link unde apar mai multe comentarii si discutii despre schema aia, eventual un cablaj sa vedem unde poate fi "greseala".. niste poze cu montajul nu ar strica

dupa schema bloc. comanda grilelor, de +9V se face cu un CMOS alimentat cu 5V.. ceva de genul asta... pe acolo e buba, tensiunea pe intrari nu trebuie sa depaseasca tensiunea de alimentare.... nu stiu nici ce curent e pe o "grila".. altfel trebuie pus un tranzistor, ceva de genul cum e prezentat in articolul Comanda afisaje 7 segmente ....

Link spre comentariu

Schema, cablajul si ceva discutii se afla pe forum la sectiunea accesorii audio- sheme vumetre, pag.3 si 4 ( viewtopic.php?f=35&t=4603&start=30 ). Am icercat sa schimb MMC-ul 4016, dar rezultatul e acelasi. Ceva se intimpla in interiorul lui, ca si cum s-ar amesteca tensiunea de alimentare de 5V, cu cea de la intrarile lui, de 9V. Grilele sint alimentate la 9V. Am incercat sa reduc si tensiune de pe grile de la 9V, la o tensiune de 5V, crezind ca in cazul asta circuitul va lucra in regim normal, dar fara efect. Si eu tot asa cred, ca Aleks a comis o eroare in zona MMC 4016. In rest, montajul chiar ar functiona... Alte erori de proiectare ar fi: nelegarea la masa a sursei de 5V cu masa generala a montajului, plus nelegarea la masa a filamentului tubului, intersectarea a 2 trasee la CI4 (LM324), mai precis pinul 6 cu pinul 5 ( dar asta e valabila doar pe cablajul proiectat de el).

Link spre comentariu

AN6884 are doi pini pe care se poate aplica semnal: pe pinul 8 se aplica semnal de mica intensitate (cu 100mVef se aprind toate cele 5 led-uri) iar pe pinul 7 sensibilitatea este mai redusa cu 26db (trebuie aplicat un semnal de 2Vef pentru a se aprinde al 5-lea led). Semnalele mai mari decit cele precizate mai sus, se aplica la intrarile respective cu ajutorul unui divizor potentiometric. Functia pinilor se vede in datasheetul integratului.

Link spre comentariu

Ma gindeam sa reduc cumva tensiunea pe intrarile lui 4016 printr-o rezistenta,iar pe iesirile lui sa pun tranzistoare pt amplificarea tensiunilor de pe grile. Initial am redus tensiunile pe intrari la 5V cu o rezistenta si am observat ca acuma canalele ar oscila alternativ, dar grilele nu cred ca se polarizeaza suficient ( canalele ramin in permanenta semiaprinse ). CE credeti...? :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări