Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scheme de VU-METRE

Postări Recomandate

• Răspunsuri 609
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

asta am inteles si eu,ideea este ca nu stiu cum se aprind,el ar avea 18 elemente pe canal plus mai multe caractere,teoretic ar fi fiecare cu terminalul lui dar eu am decat 31 de pini,cum il fac sa il aprind sa vad cum vin elementii si atunci ma orientez catre un ci driver ptr el.filamentul il aprind,ok anodica o tatonez dar care sunt pinii si in cazul in care ii aflu cum fac sa aprind elementele,ce tensiune le aplic si cum,mai mare decat anodica?mai mica?ajutati-ma va rog e pacat de vfd-ul asta sta de 20 de ani si asteapta lucrul.va foarte multumesc.

Link spre comentariu

o intrebare referitor la VFD. am si eu un afisaj nou de VU-metru de Akai cumparat de pe okazii. dar nu am si nu gasesc circuite HA 20XXX ca nu se mai produc. si ma gandeam daca pun un LM3915 care comanda in functie de semnal niste LED-uri (VU metru clasic cu LED-uri) sa pun in loc de LED uri niste tranzistoare care sa-mi comande cu 18V VFD-ul oare merge? si astfel as rezolva si partea ca HA20XXX are 12 canale pe cand cu 2 buc. LM3915 as face cu 20 ca VFD-ul poate... :scarpin

Link spre comentariu

M-am lovit de urmatoarea problema:

Cu vreo 12 ani in urma am construit un VU metru cu UAA 180, pe un cablaj mare(la vremea aceea nu existau cablajele de test de acum);Acum o luna m-am hotarat sa il refac pe un cablaj mai compact ca sa il montez intr-un spatiu mai mic.(Alt amplif, alte boxe, etc)

Problema este ca in momentul cand l-am desfacut, am recuperat doar integratele, stiind ca schema originala o gasesc undeva prin Tehnium.Dupa o saptamana de cautari furibunde in casa si pe net, am constatat cu stupoare ca schema dupa care am lucrat atunci efectiv nu o mai gasesc.

Multe din cele de pe net au intrarea de semnal direct in pinul 17, le-am incercat si nu imi plac cum "curg" ledurile.

Pana la urma, cu ajutorul unor prieteni de pe alt forum, am primit schema asta:

http://www.soselectronic.com/a_info/resource/p/ns054.pdf

pe care eu nu am gasit-o nici intr-o saptamana de search-uri pe net(multumesc Dexter Dude).

E mult mai simpla ca cea prezentata in pag.1, cu mentiunea ca, in cazul aplicarii unui semnal mare, se poate renunta la circuitul de amplificare cu T1.

Intrarea de semnal se face direct in C1, iar alimentarile la leduri se fac conform schemei din pag.1(pe grupe de 4).

PS.

1.Schema este si in TEHNIUM 1/1986 :bataie

2.Daca se conecteaza pinul 2 la +Vcc, ledurile lumineaza mai puternic(dintr-o schema ungureasca si probat de mine)

3.Se mai gasesc UAA 180 la un singur magazin pe Maica Domnului(eu am luat 5)

Link spre comentariu

Cele doua vu metre de mai jos vreau sa le folosesc la un amplificator home made - pt monitorizare intrare semnal.Care dintre cele 2 scheme le recomandati?(vumetru sau audimeter)? vreau sa stiu care montaj le "duce" mai bine,sa ma apuc de facut cablajulMultumesc,

Am realizat si eu montajul cu cele 2 BC 108 . Problema e ca acele dau prea in dreapta adica peste rosu degeaba reglez din pot metru de 1 k tot nu coboara spre mijloc .Un sfat?Multumesc,
Link spre comentariu

Salut, [ cine se uita in topicul vu-metre analogice...la cate intrebari am pus, cred ca daca ma mai pun sa dau sfaturi... hehe... ]1. Felicitari ca ti-a reusit din primaEu pe langa montaj, am mai adaugat cate un potentiometru semireglabil la bornele fiecarui ac, cu ajutorul carora am limitat tensiunea ce le ataca. [ le reglezi la minim, apoi treptat cresti nivelul pana cand acul ajunge aproape de maxim, insa ai grija sa nu atinga acul marginea. Asta le poate deteriora iremediabil ] si deasemenea am adaugat un potentiometru stereo la intrare [ eu am realizat 2 circuite pt un montaj stereo ] pentru ca placa de sunet are deja un amplif pt casti... deci semnalul probabil ar fi fost prea puternic [ desi pe combina, pe modul aux functioneaza normal, nu e peste ] Acum ai 3 potentiometre de unde sa reglezi. Primul, reglezi nivelul de intrare semnal in amplificatoral 2-lea, cel de pe amplif reglezi amplificarea, din teste pare a fi un fel de reglaj fin. si al 3-lea, reglezi tensiunea ce ataca microampermetrele. [ ai grija, o expunere indelungata, adica pe romaneste, daca acul atinge, e posibil sa distrugi bobina ] Acum dasca tu ai facut montajul stereo, o sa trebuiasca sa te chinui ceva la calibrarea acelor, astfel ca ele sa oscileze simetric. [ cauti pe net programe, sunt destule, progr unde reglezi frecventa, volumul, forma semnalului... ii "dai" un semnal de acelasi nivel, apoi din potentiometre... reglezi si curentul, si pozitia acului] Succes.Concluziile privind montajul: Amplificatorul fnctioeaza, bine reglat misca acele dinamic si bine, Se poate calibra relativ usor simetria.Dezavantaje:La calibrare, ... ar mai trebui ceva, care sa ii "ingusteze", nu respecta volumul. Calibrandu-l la 0 dB, atunci cand scazi volumul cu -1dB, acul ajunge undeva la -5dB. Am incercat aproape tot ce se putea incerca, nu mi-a reusit o calibrare exacta, ci una dupa sunet.. "la ureche", tot ce putand face cu softul de calibrare a fost sa "aliniez acele la nivele de semnal diferite, astfel incat, sa "bata" exact la fel.

Link spre comentariu

Deasemenea, voi mai atasa o fotografie cu schema electronica a unui VU-metru, schema ce nu prea am intalnit-o pe forum. De fapt, este vorba de un dispozitiv, cu mai multe circuite. Preampificator pt reglarea vu-metrului, vu-metru pe led, amplificator pentru vu-metru pe ac, oscilator pentru ton de test, si 2 amplificatoare , unul pt casti, celalalt pt altceva...

E interesant, chiar intentionez sa imi incerc norocul sa realizez dracia :d [ doar amplificatorul de VU-metru, eventual si cel cu LED-uri... :) ]

Edit. Nu pot atasa.

drept pt care am sa dau un link.

http://www.mzentertainment.com/pics/vu_ ... matics.gif

Link spre comentariu
:) alimentarea e de 12V la mine, consum cu tot cu becuri e... 0.3A [ cam mult ], urmeaza sa folosesc o sursa complet independenta de sursa PCSemireglabilii sunt de 5k, legati direct la bornele acelor. legati cum trebuie, cu masa, intrare si iesire. "joaca-te acolo pana o sa-ti iasa, in sensul ca sa ti se miste acele bine. daca ai montaj stere-o, regleaza-l pe unul, apoi il calibrezi pe al 2-lea dupa primul
Link spre comentariu

am reusit sa atasez pozele cu vfd-ul,am gasit si eu pe net singurul drive ptr el ar fi an6870 si an 6870n,dar nu se prea mai fabrica,a incercat ceva aleks sa adapteze cu lm 324 si mmc-uri ptr multiplexare sa comande catozii,stie cineva daca a reusit?i-am trimis si un mp dar cred ca este plecat nu a mai intrat pe forum,era un vfd rusesc dar am vazut ca si rusii aveau acel kp1534 tot un drive specializat ptr vfd-uri,daca cineva ma poate ajuta cu un sfat.va multumesc.

Link spre comentariu

:) alimentarea e de 12V la mine, consum cu tot cu becuri e... 0.3A [ cam mult ], urmeaza sa folosesc o sursa complet independenta de sursa PCSemireglabilii sunt de 5k, legati direct la bornele acelor. legati cum trebuie, cu masa, intrare si iesire. "joaca-te acolo pana o sa-ti iasa, in sensul ca sa ti se miste acele bine. daca ai montaj stere-o, regleaza-l pe unul, apoi il calibrezi pe al 2-lea dupa primul

Tot nu inteleg cum ai legat semireglabilii la bornele acelor?! Nu ai un desen cu montajul final??Multumesc
Link spre comentariu

pai nu trebe desenuita-te pe schema si iti dai seama.se observa... din schema, emitorul tranzistorului vine in pinul 1 al semireglabilului, pinul 2 si 3 sunt legate la masa, pinul al 2-lea fiind "iesirea" potentiometrului.sa-ti faci o idee... am atasat o pozaIar potentiometrul efectiv l-am lipit chiar de ac, de borna acului [ pinul 3 este lipit de borna acului ]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări