Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator 12v pt auto


Vizitator pascaru_val

Postări Recomandate

Vizitator pascaru_val

Sunt oarecum incepator in electronica.Mi-am pus in bordul de la Opelul meu Astra G foarte multe leduri, practic nu mai exista becuri.La 2-3-4 luni mi se arde cite un led si tebuie sa il schimb.Doresc si eu o schema f simpla pt un montaj care trebuie sa ocupe un spatiu cit mai mic.Ledurile le-am pus in serie cu o rezistentza de 680 ohmi (parca)- oricum stiu sa calculez- macar atit :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo6ial

    2

  • blazeu

    1

  • Tudor Badescu

    1

Si da-le, ledurilor, mai putin curent. 18mA/led de exemplu, in bord poate ca nu se racesc prea bine, si evident traiesc putin. Cu un rezistor de 680 de ohm pompezi circa 25mA, cu motorul oprit si probabil vre-o 50mA la 2000rpm :rade: Pentru schema cu 317 sa pui grupe de cate trei leduri serie. Asa se risipieste mai putina energiie.

Link spre comentariu
Vizitator pascaru_val

Multumesc pt schema, ma asteptam la ceva cu o dioda sau 2 tzener.O sa o studiez, imi aduc aminte ca am mai facut asa ceva acum citiva ani pt stabilizare la 5V - deci tensiune; sa inteleg ca acum trebuie sa stabilizez curentul.Interesant, deci cind o turez curentul creste.. nu m-am gindit pt ca probabil d asta se ard.3 leduri nu pot pune pt ca nu incap, pot pune cel mult 2 din cele cele mai mici.Ce am mai observat este ca doar led-urile albe se ard, cele rosii, nu.

Link spre comentariu

Nu, omule, nu trei leduri per element de iluminat ci trei leduri in serie. Adica ai un led pentru iluminat un cadran, un alt led altul si un led la iluminat cadranlul la indicatorul rezervorului. Asa, doar ca exemplu. Doar nu ai doar 2 leduri in tot bordul, nu? Ai mai multe, dar le legi in serii de cate trei si apoi toate seriile astea de trei le legi in paralel. Apoi la sursa de curent constant. Daca, preintr-o ironie a sortii ai un total par de leduri, mai adaugi unul, chiar daca nu va ilumina nimic sau macar ilumineaza in torpedou.Unde ai nevoie de indicatoare, ca frana de mana sau alarma de la baia de ulei ori baterie trebuie ori cate un circuit separat de stabilizare de curent sau 1-2-3 leduri legate paralele si un rezistor mai mare. Pentru oarecsce siguranta, cam 1kohm/led ar fi ok. (Edit: corectat cateva aberatii proprii :d )

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator pascaru_val

Am revenit.Ma intereseaza cum as putea face pt plafoniera de la masina.Acolo am pus o banda din aceea de vreo 15-24 leduri "Audi style".Ideea e ca plafoniera cu led-uri se manifesta in felul urmator:cind masina e incuiata lumineaza foarte foarte vag 2-3 leduri, nu ma deranjeaza prea tare ca de circa 1 an se intimpla asta, dar mai nou nu mai lumineaza bine ledurile deci cred ca s-au dus.Inca studiez montajul cu LM 314.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nenea, da' mult mai studiezi!S-a spus de 1000 de ori pe acest forum: LED-urile se alimenteaza IN CURENT (de unde propunerea de a utiliza un generator de curent CONSTANT - prin rezistor simplu, curentul variaza cu tensiunea).Faptul ca ledurile dv. "se ard" inseamna ca sunt suprasolicitate. Corect alimentate ar trebui sa "traiasca" de la 100000 ore in sus. De unde propunerea de a mari rezistorul inseriat. Mai ales ca, cu exceptia ledurilor pentru iluminare, semnalizarile se aprind mai mult la "lamp test"-ul de la pornire.Invariabil, discutiile despre leduri imi amintesc un incident de prin anii '80: in incercarea de a moderniza un echipament "profesional", s-a propus inlocuirea vechilor becuri de semnalizare de 24 de volti cu leduri, insa fara a informa "specialistii" din productie....Nervos, maistrul vine la unul din tehnologi: "Tovarase, nu sunt bune ledurile astea: se aprind oleaca si se ard imediat!" Ei le puneau in locul becurilor, DIRECT la 24 de volti....Conducere placuta!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări