spinach Postat Decembrie 14, 2008 Partajează Postat Decembrie 14, 2008 Nu pot sa ma lamuresc cum pot calcula o bobina cu miez feros ?Din ce am citit , se calculeaza ca si cum ar fi fara miez si se imulteste valoarea ei cu un coeficient care nu stiu ce valoare ar putea avea pentru un miez facut din tole , pare otel de transformator. Link spre comentariu
cristi666 Postat Decembrie 16, 2008 Partajează Postat Decembrie 16, 2008 se ia un coeficient de.... 50 care se imparte la sectiune (care este grosimea pachetului de tole inmultita cu latura tolelor de tip E care intra in interiorul carcasei transformatorului). din care rezulta numarul de spire pe volt adika cate spire trebuie sa dai sa ai un volt indiferent de sarma folosita, sper ca ai inteles... nu stiu daca m-am exprimat destul de clar Link spre comentariu
EmyRulz Postat Decembrie 16, 2008 Partajează Postat Decembrie 16, 2008 @cristi666 aia e o formula empirica(si nu totdeauna corecta) pentru dimenstionarea transformatoarelor nu pentru bobine(prin care trece CC).Ce fel de miez are bobina, inchis si cu intrefier, sau doar o bara pe mijlocul bobinei? Link spre comentariu
spinach Postat Decembrie 17, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2008 -este o bobina cu miezul sub forma de ax , adica deschis ;-cristi666 ce mi-ai spus tu este aproximativ calcul de nr spire /volt pentru secundar transformator-conform cu literarura , o bobina cu miez se calculeaza ca si cum nu are miez (adica cu are ) dupa care se imulteste cu permeabilitate relativa material miez . Nu stiu ce valoare sa iau pentru un miez de tole fe obisnuite. Link spre comentariu
cristi666 Postat Decembrie 20, 2008 Partajează Postat Decembrie 20, 2008 Nu stiu ce valoare sa iau pentru un miez de tole fe obisnuite.ia 50 si vezi ce iese Link spre comentariu
EmyRulz Postat Decembrie 20, 2008 Partajează Postat Decembrie 20, 2008 Daca ar fi sa o luam asa, teoretic inductanta ar fi L = (miu*N^2*A)/l unde miu este permeabilitatea materialului, N nr de spire, A sectiunea solenoidului si l lungimea bobinei. Totusi nu e chiar corect sa inmultesti cu permeabilitatea pentru ca majoriatea liniilor de camp se inchid prin aer si energia magnetica stocata se face in aer nu in fier. La bobinele astea I nu prea exista o formula calumea de calcul, trebuie sa experimentezi, iei miezul respectiv, dai un nr de spire, masori inductanta si apoi bobinezi pana la final. Chair si cu formule empirice tot poti fi departe pt ca permeabilitatea variaza de la material la material(si nu e usor de masurat) si variaza si in functie de inductia magnetica prin miez. Daca vrei sa poti sa calculezi mai bine bobina si nici sa nu ai campuri magnetice f mari in jur, cel mai bine ar fi sa folosesti un miez inchis cu intrefier. Link spre comentariu
spinach Postat Decembrie 21, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2008 pai si cum sa fac ? sa fac bobina si apoi sa o masor ?; si cum sa o masor ? empiric sau nu , trebuie sa existe o metoda de calcul care sa dea rezultate cit de cit .ce valoare sa iau pentru permeabilitate tinind cont ca frecventa este intre 10-1000 hz ? ce uzual pentru ca miezuri speciale nu se gasesc pe toate drumurile . Link spre comentariu
cristi666 Postat Decembrie 21, 2008 Partajează Postat Decembrie 21, 2008 daca intrebi vei avea mai multe intrebari decat raspunsuri... asa ca TESTEAZA!!!... pana la urma asa s-a reusit progresul elctronic si electrotehnic din ziua de azi, eu folosesc ceea ce am zis mai sus. Link spre comentariu
spinach Postat Decembrie 21, 2008 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2008 Intr-o zi , un tip mi-a spus : "ba , noi nu ne-am adunat aici sa inventam roata ; noi ne-am adunat sa pefectionam roata ;daca voi toti sustine-ti ca trebuie sa inventam roata , eu am plecat!" Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum