Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa refacem scala aparatelor de radio?

feri.visky

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...

Fortat de imprejurari (firma de serigrafie cu care colaboram, a dovedit o neseriozitate greu de inteles pe "praful" prin care trecem) am testat o noua metoda de realizare a scalelor.Cum se procedeaza:-se aplica un strat subtire de vopsea pe placa de sticla dupa ce in prealabil a fost degresata.-dupa 30 de minute, timp in care consideram ca s-a uscat o asezam cu parte vopsita in sus pe masa de lucru a unui router laser-dupa aproape 70 de minute de lucru , router-ul a graveaza in stratul de vopsea, cu un pas de deplasare de 30 microni desenul dorit.-se spala in jet de apa rece pentru inlaturarea prafului degajat in timpul gravarii.-in final se aplica cu ajutorul unui spray un strat subtire de lac incolor pentru protectie.Si iata si produsul finit.@feri viskySant gata scalele,luni pleaca spre dumneavoastra.

Link spre comentariu

Superb, sunt perfecte, dl. Nicolae57! Felicitari.

Dar mi-ati dat o idee: nu s-ar putea grava(mecanic sau laser) o placa de plexiglas transparent de 2-3 mm, caracterele gravate sa iasa mate, si in plus, o astfel de scala, daca ar fi luminata pe cant, caracterele gravate ar scanteia super, pe principiul reflexiei interne totale, asa cum se procedeaza la materialele publicitare numite "prolite".

http://www.realbit.ro/imagini_produse/plexiglass_01.jpg

Link spre comentariu

Iluminarea in cant s-a folosit prin anii '70. Am un Loewe R142 cu scrisul verde iluminat cu doua becuri albe si un Grundig pentru masina cu scrisul pe scala alb iluminat cu LED rosu. Asta din urma isi schimba culoarea, ziua se vede scrisul alb si noaptea se vede rosu. Ambele sunt realizate prin metoda serigrafica (e posibil ca vopseaua sa fie reactiva, sa matuiasca suprafata plasticului pentru ca lumina sa poata trece prin suprafata plastic/vopsea). In spatele scalei se afla o suprafata negru-mat.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

@nicolae57 am nevoie de o scala de Ciocarlia in binecunoscuta tehnica NICOLAE57...

Si eu am nevoie de o scala pentru Serenada S552U .Aparatul l-am cumparat cu scala sparta (in trei parti din care una mai mica lipsa). :cry: Oftica mare e ca scala era ca noua fara stersaturi dar din cauza neatentiei vanzatorilor s-a crapat si s-a pierdut o parte.As incerca sa scanez scala exemplarului din colectia lui Viorel dar e stearsa un pic pe mijloc:http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=3420Daca se pot face comand doua bucati, pentru amandoi.Multumesc.
Link spre comentariu

@nicolae57 am nevoie de o scala de Ciocarlia in binecunoscuta tehnica NICOLAE57...

Si eu am nevoie de o scala pentru Serenada S552U .Aparatul l-am cumparat cu scala sparta (in trei parti din care una mai mica lipsa). :cry: Oftica mare e ca scala era ca noua fara stersaturi dar din cauza neatentiei vanzatorilor s-a crapat si s-a pierdut o parte.As incerca sa scanez scala exemplarului din colectia lui Viorel dar e stearsa un pic pe mijloc:http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=3420Daca se pot face comand doua bucati, pentru amandoi.Multumesc.
Eu ma stradui sa fac scala,dar am nevoie de de o fotografie sau un fisier cu scala scanata.N-am idee cum putem rezolva problema cu partile lipsa.Poate ne ajuta domnul Feri,are unul in colectie.O fotografie bine facuta cred ca rezolva si acest neajuns.
Link spre comentariu

Eu ma stradui sa fac scala,dar am nevoie de de o fotografie sau un fisier cu scala scanata.N-am idee cum putem rezolva problema cu partile lipsa.Poate ne ajuta domnul Feri,are unul in colectie.O fotografie bine facuta cred ca rezolva si acest neajuns.

Fotografie sau scanare?Daca e de scanat e OK daca se pune cu fata in jos?Multe scale sunt din doua culori si au spatele mascat cu negru sau auriu.Cea dorita de mine e monocolor (verde) si se poate scana direct spatele sticlei.Ma gandeam sa printez scanul direct pe o folie transparenta de retroproiector.Ce ziceti sa facem si noi o baza de date cu scalele aparatelor din colectii (bineinteles cele mai raspandite si usor de demontat, de la caz la caz)?Astept si parerea lui Feri.Multumesc.
Link spre comentariu

Fotografie sau scanare, pentru mine nu conteaza.Oricum se face prelucrarea in CorelDraw pentru a obtine formatul corect.Am nevoie si de dimensiunile sticlei.Cu printul pe transparent e pierdere de timp,nu iese ce trebuie.Tipul acesta de scala se realizeaza prin serigrafie.

OK am inteles.Astept raspunsul lui Feri, daca se poate. :nas: Nu e usor totusi sa demontezi si sa transporti sticla care e asa fragila...Multi dintre noi tinem aparatele prin poduri, la tara, ambalate in saci de plastic, etc.Eu care nu am asa multe inca le tin pe langa mine prin casa, la vedere.Am promis lui Mihai - YO7DIG scanul scalei de Romanta, le voi scana sper saptamana asta (dupa ce aduc un scaner acasa) impreuna cu ce mai am la indemana.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări