dan_b11 Postat Iulie 9, 2017 Partajează Postat Iulie 9, 2017 (editat) Revin, cu noutati. Deoarece schemele de mai sus nu au dat rezultate si cum nici osciloscop nu am(caut unul dar bugetul nu este prea mare) am incercat schema de mai jos(este un film pe youtube in care respectivul face montajul pe o bucata de carton): Am alimentat montajul de la un incarcator de telefon sau tableta(12 V 1A) si am obtinut doar un 'murmur' al apei. Apoi am alimentat la 24 V (doua baterii de ups inseriate) si ceva ceva a generat(spun ceva doar pentru ca in euforia momentului l-a oprit si la urmatoarea alimentare am inversat putin plusul cu minusul si tranzistorul a plecat intr-o alta lume ). Acuma pana ajung la magazin sa iau de data asta vreo doua bu406 am zis sa incerc sa simulez in multisim schema si .... nimic. Nu vrea de nicio culoare sa iasa ceva semnal macar pe aproape de 1,7 MHz. Daca stiti careva de nu merge simulare sau ce sa verific/setez, va rog sa-mi dati o idee. Multumesc Editat Iulie 9, 2017 de dan_b11 Link spre comentariu
gsabac Postat Iulie 9, 2017 Partajează Postat Iulie 9, 2017 Nu merge deoarece oscilatorul Hartley are bobina conectata invers fata de baza si emitor. Adica, tensiunea de excitatie pentru baza trebuie sa fie mai mare decit cea de emitor. Pentru adaptare si stabilitate se folosesc 2 prize. @gsabac Link spre comentariu
dan_b11 Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 Recunosc ca nu imi dau seama cum ar trebui conectata bobina respectiva in schema pe care am facut-o(poate cand aveti timp imi puteti modifica schema ca sa inteleg). Am cautat pe net scheme de oscilatoare Hartley si am simulat-o pe cea gasita aici http://www.learnabout-electronics.org/Oscillators/osc22.php si in simulare merge, dar nu stiu daca ar merge in realitate avand in vedere tranzistorul de mica putere, iar adaptarea la o putere mai mare ma depaseste(din nou, poate cineva ma poate ajuta cu asta). Oricum, am schimbat tranzistorul BU406 ars si montajul este functional, adica genereaza o ceata fina poate nu chiar in cantitatea din filmul de aici https://www.youtube.com/watch?v=7XEkeVaJEFQ dar pe aproape. Am incercat sa pun doua traductoare piezo in paralel in speranta ca va genera mai multa ceata dar in schimb cu doua in paralel, ambele au doar un murmur slab. Link spre comentariu
gsabac Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 (editat) Puteti folosi schema pe care ati simulat-o, cu putine modificari pentru putere. Aceasta schema ar trebui sa mearga pe frecventa de rezonanta a cristalului, daca se regleaza din bobina (fin) si condensatorul C3(brut). Este posibil totusi ca tipul de rezonanta a cristalului sa nu se potriveasca cu schema. In functie de cristal s-ar putea sa fie necesare mai multe ajustari ca sa nimeriti frecventa. Puterea se poate regla din trimer, sau rezistenta din emitor. @gsabac Editat Iulie 17, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum