Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

desulfator

Reynolds

Postări Recomandate

• Răspunsuri 118
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• junior

20

• Reynolds

11

• FlorinPTM

9

• shakalu_76

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da . Am reusit sa repar o baterie bolnava (nefolosita mai mult timp s-a sulfatat ) cu un astfel de montaj . Montajul nu ajuta la recuperarea acumulatorilor abuzati ( placile de Pb corodate in nesimtire) .

Link spre comentariu

am realizat montaju.scoate un piuit si cam atat.tesnsiunea de pe montaj e aceeasi cu tensiunea bateriei.(10.18 V)tranzistorul e rece.in loc de dioda byv29 am folosit alta 31df4 (3 A si t=60ns).bobine nu am gasit am pus la nimereala cateva dar nu a mers deloc.(nu am cu ce sa le masor)cum ar trebui sa se comporte atunci cand functioneaza ?

Link spre comentariu

Daca piuie bobina atunci inseamna ca merge cat de cat .Cand conectezi pulser-ul la bornele acumulatorului trebuie ca sa observi scantei , desi consumul montajului este de aprox 50mA. De asemenea atentie la firele de conectare la acumulator : trebuie sa fie cat mai scurte (max 10-15 cm) si litate.Pulsurile generate sunt foarte abrupte si de amplitudine mare .Pe un fir multifilar de priza obisnuit , de lungime 15cm se pierdea circa 25% din amplitudinea pulserului. Ca sa poti masura amplitudinea pulsurilor fol circuitul asta :Ar trebui sa obtii cam in jur de 27-30V.Circuitul il montezi la bornele bateriei ( astfel iei in calcul si pierderile de pe fire).

Link spre comentariu

Bobina de 220u este cea mai importanta.Eu am bobinat impreuna 4fire de CuEm/0.38mm pe o oala de ferita si se pare ca merge foarte bine .Daca bobina are sarma subtire=> pierderi mari .LA fel , atentie la lungimea firelor de conexiune la baterie : cat mai scurte , eventual terminate cu crocodili. Am incercat un nou miez , bobina are 120uH bobinate ca mai sus .Dioda BYV27C .Am obtinut pulsuri de 50V pe un acumulator cu gel 12V/7.2A ( in stare rezonabila , tinand cont de vechimea lui ) . Acumulatorul asta il fol la laptop (30W consuma SMPS-ul care genereaza cei 19V).Initial acumulatoru a tinut 20min .Dupa circa 4 cicluri de descarare cu desulfatorul pana la 11.7V , si incarcare normala , acumulatorul a ajuns sa reziste 58min in sarcina de 30W .

Link spre comentariu

am folosit bobine dintrun TV alb negru vechi(miez ferita). Nu scrie nimic pe ele.cea mare are 3 straturi de sarma(asta a fost cea mai buna)sarma 0.6 mmmiez ferita diametru 6 mmlungime 3 cmnu cred ca am 220uH.am incercat sa inseriez doua una langa alta dar nu am avut rezultate mai bune

Link spre comentariu

Bobina de care vorbesti cred ca am si eu una la fel si are 300uH.Miezul e bun dar sarma e prea subtire si prea multa .Poti sa o desfaci si pui alta sarma de lungime 1/2 din lungimea sarmei initiale . Am facut cateva experimente :1. Bobina de 1000uH poate avea valori 700-5000uH , sarma 0.3mm.Nu are influenta in functionare. Eu am fol un toroidal recuperat de la un bec economic de 22W .Am umplut la maxim cu sarma 0.45mm => 5.2mH.Am mai scos sarma pana la 2mH (vezi imaginile ) dupa care m-am plictisit.2. Bobina de 220uH : am incercat bobinarea in paralel a 4 fire de 0.35mm (aprox 36cm de sarma x 4fire) .Am obtinut 350uH si pulsuri de numai 14V. Am indoit aceiasi sarma de la jumatate si am obtinut 8 fire de lungime aprox. 18cm .Am bobinat pe acelasi miez si am obtinut 92uH .Amplitudinea pulsurilor a devenit 47V . Bobina am terminat-o prin bobinarea cu ata de cusut pana la umplerea spatiului disponibil => scade considerabil zumzetul bobinei. Din pozele urmatoare se observa lungimea firelor de conexiune , amplitudinea pulsurilor , tipul diodei si aspectul bobinelor folosite. In timpul functionarii tote componentele raman absolut reci . Condensatorul de 220uF trebuie sa fie unu LOW-ESR , altfel se incalzeste si scade din amplitudinea pulsurilor. In locul oalei de ferita am folosit cu succes miezul unei bobine de filtrare dintr-o sursa AT 200W (nu toroidal intrucat era prea mare )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări