Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tesla Coil

radhoo

Postări Recomandate

... Ma gandeam ca poate cunosti/folosesti un alt fel de lac, electroizolant, cu uscare rapida care sa nu puta prea tare si care sa fie disponibil in RO.

Cu Plastik 70 sau Urethan 71 (Kontakt Chemie), ai incercat?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 588
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

162

• teslina

147

• radhoo

71

• lorik199

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu, nu am folosit, nici nu stiu de unde as putea sa le iau. Am vazut ca cei din strainatate folosesc poliuretanic varnish, deci probabil ca ar fi bun. Singura chestia ar fi necesitatea uscarii rapide pentru ca nu am un spatiu de lucru adecvat.Eu solidarizez capetele bobinajului cu poxipol (care pare sa fie excelent izolator). Cu toate astea in timpul functionarii, secundarul se incalzeste si firul se dilata (raportat la lungimea lui, dilatarea cred ca poate fi cam o spira suplimentara), de aceea tinde sa devina mai lax pe tubul de plastic si exista tendinta ca spirele de la baza sa se incalece). M-am gandit la o solutie pe care o sa o incerc in zilele urmatoare...sa solidarizez bobinajul prin aplicarea unei benzi de poxipol, de-a lungul a patru generatoare, de-a lungul bobinajului (deci sa nu il acopar complet, ca sa nu folosesc multa rasina). O sa vad ce rezultate ies si le postez aici.

Link spre comentariu

O banda longitudinala e o idee buna. Poxipol e de fapt o rasina epoxidica amestecata cu niste pulberi cu compozitie necunoscuta (mai mult sau mai putin conductoare electrice - nu stiu). Alege o rasina epoxidica transparenta.

Lac poliuretanic se gaseste sub forma de spay la magazinele de electronice. (Vitacom, TME...) Caut niste linkuri si editez postul. E un foarte bun electroizolant si nu are miros puternic. Uscarea e in aprox 10 ore.

Coturi din alea pentru tor gasesti la firmele care vind tigle si burlane sau la Practiker.

http://www.vitacom.ro/SearchList/type/2 ... liuretanic

http://www.tme.eu/ro/katalog/artykuly.p ... poliuretan

Se pare ca la inalta tensiune e mai bun poliuretanul decit epoxi.

Link spre comentariu

Arat fain, dar nu sunt bune in circuitul primar dintr-un tesla coil. De evitat electrozii masivi. Racirea lor trebuie sa fie cat mai buna pentru a evita reaprinderea arcului la tensiuni mai mici decat cea de lucru. De preferat cilindri (teava) de cupru de diametru cat mai mare + flux de aer pentru racire suplimentara si stingerea arcului.

Link spre comentariu

Nici nu intentionam sa folosesc bilele la asta. In prima faza am sa incerc cu tevi de cupru dupa care am sa constuiesc eclator rotativ sincron.Am pus asta ca o informatie redundanta.

Link spre comentariu

Ei, nu chiar. Cu unele din ele poti face muzica:

...plasmaspeaker. Ma gandesc ca si tufisul lui Moise functiona pe acelasi principiu.
tufisul lui moise? :)amintiri despre viitor?ps: bine v-am regasit in noul an.
Link spre comentariu

Bine te-am gasit radhoo!Am cam rezolvat problemele cu materialele pentru un "transformator" tesla. Urmeaza transformatorul de alimentare. A mai construit cineva un transformator de citiva KW si 15-20KV? Daca da, astept comentarii si sfaturi. Daca nu, am sa fac singur proiectul si izolatiile. (poate reusesc - nici nu imi pun problema ca nu reusesc)

Link spre comentariu

Blue..... Daca ai venit si tu parca ma simt mai in largul meu..... Nu am sa inseriez mai multe transformatoare. Vreau sa construiesc un singur transformator de inalta tensiune pentru Tesla Coil a mea. Dupa cum am spus, construiesc singur sau cu ajutor.

Link spre comentariu

Salut Radhoo, un An Nou plin de realizari!

Misa, nu am folosit decat transformatoare recuperate de la alte surse (microunde, trafuri de masura, trafuri de aprindere), nu am construit niciodata unul.

Varianta alimentarii la retea pare cea mai ieftina.

Alta varianta ar fi traful de ferita alimentat de un driver de putere, care ar permite micsorarea dimensiunilor montajului:

http://www.stevehv.4hv.org/ccps1.htm

O chestie buna pentru a limita tensiunea de iesire a trafului de alimentare (pentru a usura problemele de izolatie) ar fi "DC resonant charging", respectiv foloirea unui inductor pentru dublarea tensiunii de incarcare a condensatorului din primarul trafului tesla. De ex, daca traful tau de alimentare scoate doar 10 kV, inductorul iti incarca condensatorul primar la 20 kV. Varianta asta este explicata foarte bine "live" in filmuletul urmator:

Se pare ca esti pe cont propriu. Succes!

Liviu

>

>

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări