Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tesla Coil

radhoo

Postări Recomandate

Cred că forțezi prea mult traful scoțând scântei de 5cm. Riști să străpungă intern bobinajul secundar.Reglează descărcătorul inițial la o distanță mai mică altfel distrugi toți condensatorii.  Ia în calcul rigiditatea dielectrică a aerului care e de circa 1kV/cm.....și încearcă schema asta : http://www.bibliotecapleyades.net/imagenes_tesla/tesla17_02.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 588
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

162

• teslina

147

• radhoo

71

• lorik199

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am incercat si aceasta schema. Scanteia de 5 cm o obtin cand alimentez driverul zvs la 42v-cc. Pentru alimentarea ZVS-ului folosesc o sursa in trepte de 9-12-24-36-42v. 

Deja a iesit fum din jumatate de condensatori (caramele chinezesti de pe mi**rom). O sa incerc sa-mi construiesc condensatorii acasa cu folie de aluminiu. In cursul acestei saptamani, o sa realizez si condensatorii si o sa incerc din nou montajul.

Editat de dj cosmin
Link spre comentariu

Am incercat si aceasta schema. Scanteia de 5 cm o obtin cand alimentez driverul zvs la 42v-cc. Pentru alimentarea ZVS-ului folosesc o sursa in trepte de 9-12-24-36-42v. 

Deja a iesit fum din jumatate de condensatori (caramele chinezesti de pe mi**rom). O sa incerc sa-mi construiesc condensatorii acasa cu folie de aluminiu. In cursul acestei saptamani, o sa realizez si condensatorii si o sa incerc din nou montajul.

E și normal să cedeze condensatoarele, la rezonanță curentul din circuitul oscilant primar are o valoare destul de mare, cred că tu le permiți prea mult să se încarce,descărcarea trebuie să fie mai rapidă, nu trebuie să acumuleze cantitatea maximală de sarcină. Dacă dorești să obții efecte spectaculoase, construiește una pur clasică sau în cel mai rău caz cu tuburi electronice , sau redu efectele montajului actual. 

Link spre comentariu

Am schimbat flybackul si am facut condensatorul si iata ce a iesit.

Acum am in plan una cu traf de neon, pt ceva si mai frumos...

Este interesant proiectul tău  :aplauze Felicitări!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

La circuitul realizat de Maesttro, sfera din capatul bobinei este realizata din folie de aluminiu infasurata pe un "ceva" ? De asemenea, sfera este conectata la capatul superior al bobinei ? Va multumesc. 

Link spre comentariu

La circuitul realizat de Maesttro, sfera din capatul bobinei este realizata din folie de aluminiu infasurata pe un "ceva" ? De asemenea, sfera este conectata la capatul superior al bobinei ? Va multumesc. 

Sfera din capul bobinei este un glob înfășurat cu folie de aluminiu, un glob în sens propriu, de plastic :) , este gol în interior, poți să pui orice formă dorești acolo, numai să știi cum se calculeaza capacitatea ei :) . Firul din capătul superior al bobinei trebuie ras cu hîrtie abrazivă și trebuie să aibă suprafață de contact cu sfera. 

Link spre comentariu

Personal am utilizat un potențiometru de 3W, dar e prea puțin , potențiometrul iese din funcțiune dar montajul lucrează oricum. Puteți utiliza rezistoare simple de vreo cîțiva W în loc de rezistorul variabil, este o chestie ce ține de practică, o să observați singur. În plus vă recomand să alimentați circuitul cu o tensiune de 12VCA .

Link spre comentariu

Multumesc. ma gandeam sa inlocuiesc potentiometrul cu ceva rezistente de putere. sarma din secundar este de 0,2 mm iar aceea din primar de 2,5 mm ? Multumesc.

Link spre comentariu

Poţi şi să-l excluzi din schemă,dar mai bine pune o rezistenţă nu mai mare de 10kOhmi. Diametrul sîrmei din secundar este 0,2mm , în primar poţi să pui ce ai , nu mai mic de 1,5mm în cel mai rău caz ar trebui să meargă şi cu 1mm

Editat de MaesTTro
Link spre comentariu
Vizitator Scriptery

daca vrei sa faci aceasta versiune, s-o upgradezi sa zic asa, va trebui sa adaugi integratul 555 si un tranzistor mosfet la alimentarea trafului (de la tv) asa o sa ai o mega frecventa, si o sa poti face ca din frecventa unei melodii sa se modeleze arcul electric, asa poti obtine o tesla speaker, foarte interesant eu am facut o astfel de tesla ce obtineam 5-15 cm arc electric, iar secundarul izoleazal cu ceva ``cosistent`` si apropiel de secundar, o sa obtii un arc electric mai mare, asta o zic din propria experienta, si vezi ca un integrat 555 (lm555, ne555, 555 etc. toate acestea fin timere) ca idee la tranzistorul mosfet ar fi ideal sa folosesti irfp260n sau ar fi destul d eok si un irf540, sa ai minim 4-5 amperi, mult succes, ai aici schema si ce iti trebuie:

post-246959-0-26378000-1435093548_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări