mișa Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Cel mai fain "efect cu bec" il poti obtine daca bagi un bec normal (cu incandescenta) in cuptorul cu microunde, dar nu mai mult de 2-3 secunde. Link spre comentariu
gedd Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Am si eu o intrebare(tampita)...ce satana faceti cu bobinele astea? ca pe aia originala Tesla o folosea la free energy...asta a fost scopul pt care a fost creata aceasta Tesla Coil....mi-au zis si mie niste baieti care aveau ochii colorati intr-un anumit fel(si nu era de la alcool) ...si mai e o chestie..prin "88-"89 niste baieti destepti de la Otopeni au combinat o bobina Tesla din astea cu care se joaca unii de pe aici + efectul Hutchinson...au oprit experienta cand a aparut ceatza colorata in diferite culori.....(a se vedea experimentul Philadelphia) si acum astept avalansa de critici ironii etc... Link spre comentariu
radhoo Postat August 5, 2011 Autor Partajează Postat August 5, 2011 si acum astept avalansa de critici ironii etc...nu gedd, ca nu poluam topicul, dar incearca la sectiunea Bodega Link spre comentariu
gedd Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 scuze....dar sub forma de gluma am dat o informatie pretioasa.....pt cine e interesat... Link spre comentariu
Adierea Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Da o informatie serioasa mai completa si te rog nu ne amesteca cu draci ca astea nau nici o sansa in fata unor electronisti ,daca este vorba de vriun experiment mai ciudat santem numai ochi si urechi . Link spre comentariu
Vizitator Calinsas Postat Octombrie 11, 2011 Partajează Postat Octombrie 11, 2011 Salut,Am vazut ca ai cosntruit o bobina tesla si ca functioneaza. Eu sunt student in Franta la Strasbourg in anul 2 de inginerie si am un proiect pe care l-am ales sa il fac cu bobine tesla. Deocamdata singura problema pe care o am sunt conditiile de securitate. Profesorul care se ocupa de noi m-a rugat sa iau legatura cu persoane care au realizat experimentul in conditii de securitate pentru a vedea daca putem sa facem experimentele la scoala. As vrea sa stiu daca am putea coresponda pe tema asta si sa imi acorzi putin timp sa imi raspunzi la cateva intrebari referitoare la proiect( constructie si manipulare), sau sa imi recomanzi pe cineva care consideri ca e disponibil si m-ar putea ajuta in varianta in care deranjez.iti multumesc anticipatCalin Sas Link spre comentariu
radhoo Postat Octombrie 11, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2011 dupa o pauza lunga, hai sa mai punem in miscare threadul asta cu un nou tip de oscilator pentru o bobina tesla: oscilator de relaxare cu tub tiratron: utx6_-pbHpw dupa cum am discutat deja cu teslina, nu e un tesla coil adevarat, ci doar un transformator cu miez de aer, de aici si scanteia mica obtinuta. tiratronul folosit (TGI2 400/16), chiar daca e cu hidrogen, nu poate functiona la frecvente mai mari de 450Hz. Schema de principiu: Detalii constructie: Link spre comentariu
Vizitator toadernicolae Postat Ianuarie 8, 2012 Partajează Postat Ianuarie 8, 2012 Pentru toti cei pasionati de bobina tesla.Predau electronica la un colegiu tehnic.Am citva elevi ce doresc sa construiasca acest dispozitiv.Nu mai vorbesc si de mine.Am suficiente abilitati tehnice si materile pentru a aborda o asemenea lucrare.Rog pe toti cei ce pot sa ma ajute. Sunt convins ca experienta unora dintre dumneavoastra i-mi va fi de folos.Cu multumiri toadernicolae. Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Reinvii dupa ceva timp acest topic, cand m-am apucat serios de un TC, am facut secundarul, cam mic se-i drept dar cred ca o sa fie destul 10 cm diametru, 45 cm bobinat, sarma 0,27 mm, aproximez in jur de 1600 spire Am calculat inductanta secundarului, dupa cateva formule postate de teslina, si mi-au rezultat in jur de 51.700uH, capacitatea secundarului 4pF si frecventa de rezonanta 715KHz... Rog a-mi confirma de catre cei mai cu experinta daca sunt cat de cat aproape de adevar Vreau s-o alimentez c-un traf de microunde de 900W si ca driver GU81M sau GU5B, desi inclin spre primul tub, din motive de racire mai pretentioase ce le impune ce-l de-al doilea Daca imi puteti da cateva date orientative pt primar si schema de principiu, as prefera un secundar elicoidal dar ar merge si unul plat Ca schema am gasit-o pe aceasta a lui teslina http://www.sciencezero.org/vasil/teslin ... lator.html , dar mi se par cam multe spire in primar, am vazut altele cu mai putine spire... Link spre comentariu
teslina Postat Ianuarie 23, 2012 Partajează Postat Ianuarie 23, 2012 Din calculele mele, pentru secundarul tau, valorile ar fi:L = 50902,626 microHCinterspire = 7,2176 pFF res = 262,708 kHzPentru un C primar de 2 nF (valoare curent utilizata) rezulta un Lpri = 183,6974 microH ceea ce este enorm. De exemplu, pentru un primar de 14 cm diametru (sa lasam macar 2 cm spatiu liber intre primar si secundar) cu 40 de spire , sarma cupru cu sectiunea de 1,5 mm patrati (diametru 2,69 mm cu tot cu izolatie), inductanta primarului ar atinge valoarea de doar 23,84 microH.Secundarul tau este enorm. Alege o frecventa de rezonanta de 350-500 kHz, micsoreaza numarul de spire la 700-800 si refa calculele.Cu un MOT de 900 W, un VTTC bine construit da cel putin 30 cm de streamer, mergand pana la 35 cm.Succes! Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Din calculele mele, pentru secundarul tau, valorile ar fi:L = 50902,626 microHCinterspire = 7,2176 pFF res = 262,708 kHzPentru un C primar de 2 nF (valoare curent utilizata) rezulta un Lpri = 183,6974 microH ceea ce este enorm. De exemplu, pentru un primar de 14 cm diametru (sa lasam macar 2 cm spatiu liber intre primar si secundar) cu 40 de spire , sarma cupru cu sectiunea de 1,5 mm patrati (diametru 2,69 mm cu tot cu izolatie), inductanta primarului ar atinge valoarea de doar 23,84 microH.Secundarul tau este enorm. Alege o frecventa de rezonanta de 350-500 kHz, micsoreaza numarul de spire la 700-800 si refa calculele.Cu un MOT de 900 W, un VTTC bine construit da cel putin 30 cm de streamer, mergand pana la 35 cm.Succes!Multumesc pentru calculele realizate, trebuie sa caut acum o bucata de teava care sa se potriveasca aplicatiei mele, daca nu folosesc ca suport tuburi din PVC de 15-20 mm gauriteInca un lucru, daca puteti explica mai pe intelesul meu, de ce ar trebui folosita o frecventa mai mare de rezonanta , respectiv un secundar mai mic?Sunt nou in domeniu si experienta mea e aproape 0Doar din considerentele primarului, care va iesi mai mic? Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Am mai facut rost si de 2 bucati condensatori pt limitarea puterii, 4uF la 3,2KV Exact ca cel gri din poza asta, cel dreptunghiular, o intrebare referitoare la ei, de la cine i-am primit(nu stia mai nimic despre ei), si lui ii parvenise la randu-i, aveau trecuta cu un creion polaritatea Din ce stiu eu, astia n-au polaritate, din fabrica nimic nu e marcat pe ei, artizanal sunt marcati Link spre comentariu
teslina Postat Ianuarie 24, 2012 Partajează Postat Ianuarie 24, 2012 Pai, e simplu, se vede din conditia de rezonanta:Lsec * C sec = Lpri * CpriCu cat secundarul tau va fi mai mic (deci cu o frecventa de rezonanta mai inalta), cu atat vei avea nevoie de un primar mai mic, cu mai putine spire. Totusi, as sugera sa nu folosesti mai putin de 25-30 de spire in primar pentru ca altfel, placa anodica de la GU81 se va inrosi destul de repede si iti va limita timpul de functionare.Ce-i aia condensator de limitare a puterii?Iti trebuie trei condensatoare:-unul pentru circuitul dublor, in jur de 1-2 microF la 2-4 kV. Il poti face din cele doua condensatoare ale tale de 4 microF@3,2 kV inseriate.-un condensator de filtraj, la iesirea dublorului. Cred ca poti folosi condensatorul 4 din poza, cu conditia sa aiba un voltaj de cel putin 6 kV.-un condensator pentru circutul primar al trafului tesla, cu valori de 1-2 nF la 10-12 kV. Ar fi de preferat unul ceramic, de putere (multi kVAR). Pentru inceput poti incerca condensatorul nr 5 din poza, desi este posibil sa nu tina. Vei putea face totusi testele la putere mica si sa realizezi macar acordul la rezonanta.Lorik, inca ceva. Fa calculele inainte de a realiza fizic bobina secundara si vezi daca este respectata conditia de rezonanta. Atfel, vei construi inca un secundar doar pentru a constata la sfarsit ca nu este bun. Ia ca punct de reper valorile din primar (Lp=24 microH si Cpri = 2 nF) si incearca mai multe variante de secundar, pana cand conditia de rezonanta de mai sus este indeplinita. Poti lua valoarea imediat inferioara (produsul Lsec*Csec sa fie o idee mai mic, astfel incat sa poti face acordul pe spirele primarului. In plus electrodul de descarcare pe care il folosesti la capatul secundarului adauga si el un plus de capacitate. Streamerii prezinta si ei o capacitate. Astfel, as incerca sa obtin un produs Lsec*Csec care sa fie doar 80% din valoarea Lpri*Cpri). Daca as respecta exact conditia de rezonanta teoretic, voi avea surpriza practic ca in momentul in care streamerii cresc prin aport de putere, traful tesla sa iasa din rezonanta si performanta sa fie slaba.Vezi ca traful de filament sa aiba izolatie buna, sa fie de wataj corespunzator si sa dea 12,4-12,6 V in sarcina, (deci trebuie masurata tensiunea la borne cu tubul conectat). O tensiune de filament mai mica = scanteie mai mica + scurtarea vietii tubului.O frecventa de oscilatie mai mare este de dorit, pentru ca experimental, se pare ca streamerii sunt mai lungi la frecvente de peste 350 kHz (sword-like streamers).Eu, in trafurile mele, folosesc frecvente mai joase si de aceea descarcarile pe care le obtin sunt mai ramificate. Motivul pe care il am este solicitarea mai mica a tubului si a condensatorului primar, la puteri mari si frecventa scazuta. Dar asta nu e cazul tau. Tu vrei sa obtii descarcari cat mai lungi la putere mai mica. Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Am inteles, nu intelegeam de ce trebuie un secundar mai mic, cand deobicei : the bigger, the better Totusi daca folosesc un condensator mai mare ca valoare in primar sau pun mai multe spire,gandindu-ma la cupru emailat care rezulta mai multe spire pe o portiune mai scurta, n-as putea ajunge la un raport de rezonanta? Condensatori as avea 4 bucati de 1nF la 15KV http://www.ebay.in/itm/Doorknob-capacit ... 0783878577 Am vazut intr-o schema, condensator serie cu secundarul de inalta tensiune, nu mai retin unde si scria e ca e pt limitatea puterii Condensatoarele din acea fotografie nu le detin, am postat-o aici doar pt acel condensator gri cu numarul 2 care era exact ca al meu Pt dublor o sa folosesc 2 condensatori din cuptoare cu microunde Pt filtraj o sa folosesc cei de 4uF Am facut astazi rost si de tub pvc de 140mm pt primar, oscilez intre cupru emailat si izolat cu pvc, , o varianta ar mai fi si secundarul plat Din calcule, numai cu 10nF si o inductanta a primarului de 37-38microH Mai greu cu, condensatorul, inductanta fiind mai usor de realizat Link spre comentariu
Vizitator razarvescan Postat Ianuarie 25, 2012 Partajează Postat Ianuarie 25, 2012 Salutare tuturor! Ma bag si eu in discutie, desi nu ma pricep de loc, si sper sa nu se supere cineva si sa-mi dea vre-o palma sau sa starnesc prea multe rasete , dar pentru o jucarie de-asta cu fulgere nu se poate folosi o bobina de inductie de la o dacie? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum