teslina Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Senzatia de furnicatura se simte, deoarece pe langa inalta tensiune de inalta frecventa mai exista (pe langa alte armonici) si o componenta de joasa frecventa:- de 100 Hz in cazul teslelor cu eclator (practic eclatorul se aprinde la varfurile de tensiune (2 varfuri pe ciclu, la 50 Hz = 100 Hz)- de 25 Hz in cazul teslelor cu tuburi electronice alimentate cu dubloare de tensiune sau cu tensiune redresata monoalternanta- de 25 Hz la teslele cu tranzistoare alimentate cu tensiune redresata monoalternanta- frecventa joasa pana in cateva sute de Hz la sistemele DRSSTC unde exista generatoare de impulsuri cu frecventa variabila construite de regula cu NE555Nu se simte la teslele cu tuburi sau cu tranzistoare alimentate cu tensiune redresata bi-alternanta (se simte doar caldura). Totusi, la punctul de impact de pe piele a scanteii se simt ciupituri, dar din cauza transferului rapid de caldura, nu din cauza electrica. Link spre comentariu
radhoo Postat Iunie 2, 2010 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2010 fain! bravo liviu Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 fraza cu "la inalta frecventa nu te curentezi" m-a lasat mut. pe asta n-am stiut-o.dar avand in vedere ce dr. L spunea ca si curentul e prea mic se poate face si trucul cu mana la o tc cu eclator normal, adica cu spark gap daca sarma din secundar e de 0.1 ? Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 La inalta frecventa apare fenomenul "skin effect". Curentul tinde sa circule spre suprafata conductorului. Cu cat frecventa e mai mare cu atat se departeaza mai mult de centrul conductorului. Link spre comentariu
teslina Postat Iunie 2, 2010 Partajează Postat Iunie 2, 2010 Depinde de puterea teslei, de frecventa de oscilatie, de marimea toroidului, de felul de functionare (pulsat sau continuu) nu numai de diametrul firului din secundar. Pentru un traf tesla mic cu eclator, alimentat de o bobina de inductie sau un traf de linii, scanteia poate fi atinsa fara probleme. La puteri mai mari de 200 W, un traf tesla cu eclator, chiar cu fir de 0,1 mm, poate da senzatii dureroase. Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Depinde de puterea teslei, de frecventa de oscilatie, de marimea toroidului, de felul de functionare (pulsat sau continuu) nu numai de diametrul firului din secundar. Pentru un traf tesla mic cu eclator, alimentat de o bobina de inductie sau un traf de linii, scanteia poate fi atinsa fara probleme. La puteri mai mari de 200 W, un traf tesla cu eclator, chiar cu fir de 0,1 mm, poate da senzatii dureroase.Bogdan666: ("fraza cu "la inalta frecventa nu te curentezi" m-a lasat mut. pe asta n-am stiut-o.dar avand in vedere ce dr. L spunea ca si curentul e prea mic se poate face si trucul cu mana la o tc cu eclator normal, adica cu spark gap daca sarma din secundar e de 0.1 ?")Nu merita sa ramii mut...Asa stau lucrurule.Curentii de frecventa mai mare de citiva KHz nu mai curenteaza. Daca sunt sufucient de mari produc arsuri. Faptul ca nu curenteaza nu e din cauza efectului pelicular ci pur si simplu organismul nostru nu mai reactioneaza la acesti curenti. Asta nu inseamna ca un curent mare la frecventa inalta nu te poate afecta rau de tot. Pot sa se produca incalziri periculoase si in interiorul organismului, nu numai la nivelul pielii. (nu e cazul la curentii din secundarul TC indiferent de modul de constructie)TC clasica, cu eclator, intr-adevar genereaza curenti de zeci sau sute de KHz, dar acesti curenti sunt modulati in amplitudine cu 100 Hz, deci contin o componenta de joasa frecventa. Asta e motivul pentru care poti avea senzatia de curentare, chiar daca e vorba de micro A.Dupa cum se spune in multe locuri pe net, tensiunea inalta din secundar nu e periculoasa datorita faptului ca discutam de curenti foarte mici (uA). In schimb, tensiunea din primarul unei TC clasica cu eclator e foarte periculoasa din 3 motive:1. E vorba de un condensator incarcat la KV sau zeci de KV. Acesta prin descarcare (chiar si prin degetul unei persoane neatente) produce un puls de KA, ce poate fi letal.2. Transformatorul de alimentare chiar si fara condensator de obicei genereaza un curent suficient de mare incit sa curenteze groaznic sau definitiv.3. Frecventa de 50Hz sau prin redresare 100Hz e potrivita la fix pentru a afecta la maxim un organism.De asemenea, trebuie tinut cont ca streamerii produsi de secundarul TC, se comporta ca niste conductori. (am facut niste experiente in acest sens dupa ce am citit acest lucru) Este intr-adevar foarte periculos daca esti atins de un streamer care desi provine din secundar, trece prin imediata apropiere a primarului. El se va comporta ca o sirma intre primar si tine si risti o descarcare de KA prin corpul tau. In cel mai bun caz te alegi cu o curentare strasnica.Pot sa spun, din experienta, ca m-am curentat la o statie de emisie de citiva KW undeva in circuitul triodei finale (cutva KV la aprox. 10MHz, curentul nu stiu cit a fost). Practic nu am avut vreo senzatie de curentare. Pur si simplu, un arc electric a "sarit" la degetul meu si fara a scoate vreun sunet, mi-a produs o gaura de aproximativ 1-2mm diametru pina la os. Durerea a aparut putin mai tirziu. In prima faza am crezut ca nu am patit nimic. Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 ai spusTC clasica, cu eclator, intr-adevar genereaza curenti de zeci sau sute de KHzexplica-mi te rog cum ajunge de la 50 Hz din primar la mai mult. datorita eclatorului ?sau depinde de capacitatea condensatorului ? Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 3, 2010 Partajează Postat Iunie 3, 2010 Am sa explic, pentru ca poate e interesant pentru mai multa lume.Condensatorul din primar, se incarca din transformatorul de alimentare. Cind tensiunea pe el atinge o anumita valoare, eclatorul (spark gap) se strapunge, adica se produce un arc electric. Acest arc electric se comporta ca un scurt circuit, deci condensatorul incarcat ajunge in paralel cu primarul TC. Primarul este de fapt o bobina deci are o inductanta. In felul asta se creeaza un circuit oscilant LC paralel, care pleaca din starea cu condensatorul incarcat si incepe sa oscileze pe frecventa de rezonanta F=1/2pi radical din LC. Bineinteles, el oscileaza amortizat, cu amplitudine din ce in ce mai mica, pina cind la un moment dat, arcul electric din eclator se stinge si circuitul oscilant LC se intrerupe. Asta nu e o problema pentru ca urmeaza urmatoarea semialternanta a tensiunii de alimentare (50Hz) care incarca din nou condensatorul si ciclul se repeta identic.Valoarea condensatorului si valoarea inductantei din primar se aleg in asa fel incit frecventa lor de rezonanta sa fie aceeasi cu frecventa de rezonanta a circuitului oscilant din secundar. Circuitul oscilant din secundar este format din inductanta bobinei secundare si capacitatea torului. (bineinteles aici se mai adauga si alte capacitati parazite)Pentru a putea acorda aceste frecvente de rezonanta, bobina primara e reglabila, adica are posibilitatea de a lega una din borne in diverse puncte pe spirele bobinei. Este esential acordul precis al celor 2 frecvente de rezonanta pentru ca altfel bobina Tesla nu functioneaza. Link spre comentariu
mecaboy Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 cristy_badboy in 30 de bagini ai informatiile necesare pentru a construi asa ceva,tot ceea ce trebuie sa faci este sa citesti din scoarta in scoarta si sa deschizi linkurile aferente in care vei gasi diverse scheme,sunt destule.Crede-ma...este ora 21:43 si citesc aceasta sectiune de la ora 16, si tot nu am citit anumite mesaje deci...informatie exista.Eu iti urez bafta multa in eventualele realizari ;)In alta ordine de idei,eu as vrea sa construiesc un tesla coil care sa poata genera un arc electric de aproximativ 4-5 cm.Nu ma simt in stare sa realizez ceea ce ati realizat voi asa ca as vrea sa fac o abordare putin diferita folosind o bobina de inductie auto.As vrea sa va intreb daca aceasta s-ar putea alimenta de la 220V...am vazut cateva montaje si din cate am inteles,bobina de inductie ar fi alimentata la 220V,altfel nici nu prea vad cum ai putea obtine dintr-o astfel de boboina alimentata la 12 V o scanteia asa mare.Am vazut ca Misa are cunostinte si in chimie,asa ca as vrea sa il intreb daca nu cumva ozonificatoarele nu functioneaza si pe principiul Tesla ?Si nu in ultimul rand,vreau sa va feliciti pe toti cei care ati dus pana la capat asemenea proiecte de amploare...am vazut in aceasta sectiune cateva proiecte....de domeniul fantasticului datorita faptului ca sunt facute in regim de amator,ce sa zic.... Va multumesc o seara buna Link spre comentariu
mișa Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Mai demult teslina a dat un link despre alimentarea unei bobine de inductie auto de direct de la 220. Practic se ia un dimmer din comert (din ala cu care reglezi intensitatea luminoasa a unui bec si se monteaza in locul unui intrerupator normal), de inseriaza cu un condensator de 2-10uF cit mai bun, preferabil polipropilena cu tensiune cit mai mare (minim 400V) si prin asta se alimenteaza bobina direct de la 220VAC. Din butonul dimmerului reglezi scinteia optima. Trebuie ales un dimmer cit mai simplu, fara filtre de zgomot si fara bobine. Acestea au o schema de genul: http://www.giangrandi.ch/electronics/neon/odds.html (prima) cu diferenta ca in locul becului cu neon (glow lamp) e un diac. (sau un exemplu cu diac: http://www.circuitstoday.com/wp-content ... ircuit.JPG ) Eu am experimentat cu citeva tipuri de dimmere din comert si cu unele rezultatele sunt de-a dreptul spectaculose. Ozonul este produs de asa-zisele descarcari intunecoase. Pentru acestea, tensiunea ridicata necesara e obtinuta prin diverse procedee, nu neaparat prin rezonanta asa cum se procedeaza la tesla coil. Link spre comentariu
mecaboy Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Multumesc frumos pentru raspuns,deci am seanse sa obtin o astfel de scanteie.Daca procur o bobina pentru teste,voi reveni cu rezultatele. Link spre comentariu
teslina Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Uite schema asta (dupa un experiment pe care l-am facut cu ceva timp in urma): Cam asa arata sursa mea: http://www.sciencezero.org/vasil/livvasil/ictcsource.html Traful Tesla: http://www.sciencezero.org/vasil/livvasil/ictctcnew1.html ...si scanteile: http://www.sciencezero.org/vasil/livvasil/ictcarcnew6.html Fa mai intai sursa de alimentare si vezi ce iese. Cand alimentezi bobina de inductie pune pe iesirea ei un eclator de siguranta (distanta ti-o reglezi singur, in functie de tensiunea pe care o vrei). Nu lasa bobina sa functioneze in gol, fara eclatorul de siguranta, pentru ca altfel se vor produce arcuri electrice intre borna centrala si bornele de alimentare care vor distruge izolatia de ebonita de la capatul bobinei. Condensatorul inseriat cu primarul bobinei de inductie poate fi pana in 4 microF cu rezultate f. bune. La valori mai mari, bobina de inductie se va incalzi foarte repede. Cand montezi bobina in circuitul tesla nu deschide eclatorul mai mult de 5 mm ca sa nu prajesti condensatorul primar (presupunand ca il faci de 10 kV). Sigur, daca vei avea un condensator primar la tensiune mai mare vei putea deschide eclatorul mai mult. In general tensiunea condensatorului primar sa fie de cel putin 2 ori mai mare decat tensiunea de iesire de la bobina (consideram cam 1 kV/mm in eclator). Eclatorul poate fi simplu, dar din piese metalice cu suprafata mare, pentru o buna racire. Primarul teslei il faci cu cablu de cupru, desizolat, ca sa poti acorda circuitul la rezonanta. Secundarul se bobineaza monostrat, fara spire suprapuse. Pentru a preveni strapungerile capetele trebuie inchise cu capace de plastic lipite si nu se admit piese metalice (suruburi) care sa strabata peretele tubului secundarului. Pentru solidarizare poti folosi "Picatura", poxipol, hot glue, etc. Link spre comentariu
mișa Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 Daca vrei sa incepi ceva experimente cu inalta tensiune, o bobina de inductie auto e foarte buna. Pentru ca sa o poti folosi fara sa o distrugi din primele incercari fa in felul urmator: prelungeste electrodul de inalta tensiune cu o tija metalica de aprox. 12cm. Cauta un tub de plastic ceva mai subtire decit exteriorul bornei de inalta tensiune. Incalzesti acest tub si il introduci fortat peste electrodul de inalta tensiune. Lungimea tubului o alegi in asa fel incit tija montata sa iasa din tub vreo 1-2cm. Umplii tubul cu rasina epoxidica. Dupa intarire complete, nu mai e pericol sa apara arc si sa arda izolatia. In loc de rasina epoxidica poti folosi si ceara alba de luminare. La prima bobina de inductie cu care am facut experimente pe vremuri am folosit ceara. Link spre comentariu
mișa Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 In poza pusa de mine la pagina 4 (cea cu arcul electric) se vede tubul de plastic din care iese tija pe care am fixat bila. Tija este o spita de bicicleta taiata la lungimea dorita, la care i-am facut o adaptare pentru ca sa faca contact in borna bobinei de inductie si am profitat de faprul ca la un capat are filet. Link spre comentariu
mecaboy Postat August 2, 2010 Partajează Postat August 2, 2010 In http://classictesla.com/hot-streamer/greg/cararc.htm scanteia se produce intre borna centrala si una dintre cele doua de alimentare...deci in principiu nu este prea buna solutia.Daca folosesc doar acel eclator fara tesla,va fi capabil de o scanteie de 4-5 cm? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum