teslina Postat Mai 30, 2010 Partajează Postat Mai 30, 2010 In sfarsit... ..si primul test la tensiune scazuta http://www.youtube.com/user/teslina#p/a/u/0/WxUW9Xo1acI Cred ca nu am cazut chiar pe frecventa secundarului. Trebuie sa il mai migalesc un pic. Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Mai 30, 2010 Partajează Postat Mai 30, 2010 Dar nu este o tesla coil cu spark gap? Acum ca am vazut si eu cum suna macar spark gap-ul observ ca aici nu se aude. Link spre comentariu
teslina Postat Mai 30, 2010 Partajează Postat Mai 30, 2010 Nu, nu este cu spark gap, este un tesla cu tranzistoare (tip SSTC = solid state tesla coil), comandat de un driver IR2153. Este silentios, cu exceptia zgomotului facut de descarcare. Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Mai 30, 2010 Partajează Postat Mai 30, 2010 Da, din cate am mai citit am vazut ca se pot face mai multe chestii cu cele electronice. Dar parca ingheata mai mult sangele sunetul spark gap-ului. Cel putin eu cand l-am vazut prima oara si s-a auzit si sunetul acela m-am simtit ca de revelion Link spre comentariu
teslina Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 E gata! Fara toroid: http://www.youtube.com/user/teslina#p/a/u/1/Xmy24DULYOY Cu un toroid mic arcurile devin ceva mai fierbinti: http://www.youtube.com/user/teslina#p/a/u/0/EgIg10HxZqM Deocamdata asta este, dar ma gandesc in viitor la varianta in care o semipunte de 12-16 V sa controleze o punte "H" de IGBTi fortzosi printr-un traf de poarta. Dar asta va fi un alt proiect... Link spre comentariu
bogdan666 Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 daca suna stupid va rog frumos sa nu luati in seamatot vad chestia asta cu neoane la tc nu se poate sa te curentezi prin neon ? Link spre comentariu
teslina Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Asa e.In inalta frecventa nu te curentezi, dar ramane efectul caloric la curenti mari (arsuri). Descarcarea este destul de intensa, impedanta tubului de neon imi scade curentul la o valoare suportabila. Pot face si trucul cu mana, dar la o tensiune de alimentare mai redusa. Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 inca ceva daca tot colegul de mai sus a adus vorba de curentaredaca pui degetele in spark gap icon_hang ? Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 In spark gap e moarte curata . Noi cand am masurat am avut un curent in spark gap de cativa amperi. (De fapt arata 50A dar nu cred sa fie chiar atat) Link spre comentariu
teslina Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 NU, mana nu are ce cauta in eclator (spark gap). Eclatorul primeste inalta tensiune la 50 Hz, de la traful de alimentare, orice electrocutare poate fi letala. De aceea se recomanda ca eclatorul sa fie reglat atunci cand montajul nu este alimentat de la priza. Orice improvizatie poate da nastere la accidente. Sigur, se poate construi un eclator care sa permita reglajul prin intermediul unui surub sau parghie electroizolanta, dar asta presupune totusi un risc ca lucrurile sa nu mearga bine...Curentul din primarul teslei poate atinge zeci si sute de amperi, asta depinde de impedanta de sarcina a primarului. Deci 50 A este posibil. Valoarea orientativa pentru valoarea maxima a curentului o scoti din legea de conservare a energiei:Cp * Up^2 = Lp * Ip^2Cp = valoarea condensatorului primarUp = tensiunea de incarcare a condensatorului primar in momentul aprinderii eclatoruluiLp = inductanta bobinei primareIp = valoarea maxima a curentului prin bobina primara Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 eu ma refeream la "scanteia" mare din secundarul tesla Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Asta s-a spus un pic mai sus. Curentul din toroid este de valoare mica, dar tensiunea este foarte mare. Acolo exista riscul unor arsuri mai mult sau mai putin grave. Link spre comentariu
teslina Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Poate fi atinsa in anumite conditii. Depinde de aparat si de experimentator: http://www.sciencezero.org/vasil/teslina/gunh1.JPG Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Iunie 1, 2010 Partajează Postat Iunie 1, 2010 Nu simti ceva furnicaturi cand atingi scanteia? Eu ceva mai mult decat la aprinzatorul de la aragaz nu am simtit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum