mișa Postat Mai 4, 2010 Partajează Postat Mai 4, 2010 Acum m-am uitat mai atent peste schema. Merita sa o incerci pentru ca e simpla si va merge. Daca te uiti peste documentatia lui IR2153 are inclus acel "dead time" si "delay", chestii setate din fabrica proabil corect.Iti dai seama ce "tare" ar merge acest invertor daca-l alimentezi din reteaua trifazata de 400V dupa o redresare trifazica... Link spre comentariu
teslina Postat Mai 4, 2010 Partajează Postat Mai 4, 2010 Asta e si ideea...sa am un SSTC simplu pentru demonstratii.Misa, tu esti cu trifazicul. Bobina ta poate fi usor adaptata pentru un invertor solid state. Cu un topload potrivit poti cobora frecventa de oscilatie sub 50-60 kHz si poti folosi niste IGBT bricks de putere. Comanda ar fi simpla (IR2153 >> semipunte de FET-uri >>>traf de poarta >>>punte "H" de IGBTi de putere). Oricum, eu tind sa ma limitez din ce in ce mai mult la VTTC sub 1 kW si SSTC tip CW. Sunt destul de spectaculoase si nu fac prea mult zgomot ca sistemele cu eclator sau sistemele DRSSTC (am vecini sensibili..). Link spre comentariu
radhoo Postat Mai 4, 2010 Autor Partajează Postat Mai 4, 2010 IR2153, cam asta am incercat: am comandat doi mosfeti IRFP 460 iar ca sarcina un bec. Becul pulseaza frumos la 220. Dar daca leg un primar de Tesla Coil, mosfetii se ard. Care e explicatia? (Am discutat ceva in trecut, despre tipul de mosfeti folositi, cum ca IRFP 460 nu sunt buni) Link spre comentariu
mișa Postat Mai 5, 2010 Partajează Postat Mai 5, 2010 Becul nu ar trebui sa pulseze, ar trebui sa arda continuu. Ceva nu e in regula cu montajul, de aia se ard finalii. Link spre comentariu
radhoo Postat Mai 6, 2010 Autor Partajează Postat Mai 6, 2010 pot sa-l fac sa arda continuu din potentiometru, nu am osciloscop sa masor parametrii semnalului de comandadar acum ca spui mi se pare intr-adevar ciudat frecventa scazuta la care opereaza becul daca pot observa rata de pulsare cu ochiul liber. spune-mi daca gresesc, dar pentru o frecventa scazuta (de ordinul hertilor) comportamentul e corect, nu? Link spre comentariu
mișa Postat Mai 6, 2010 Partajează Postat Mai 6, 2010 Nu are ce sa caute o componenta de ordinul Hz in schema aia. Aceasta schema nu are sens pentru frecvente atit de joase. Tinind cont ca becul tau e alimentat prin condensatori, clar ai o frecventa inalta care e modulata cu in semnal perturbator. Daca nu ai avea acea frecventa inalta, la ce capacitate au condensatorii in serie, becul nu s-ar aprinde. Acest comportament poate avea multe cauze. (inclusiv partea de alimentare, filtraje insuficiente, intrare lasata in aer...) Fara sa masour nu-mi sau seama, cu atit mai mult cu cit eu nu am testat acest cip.Montajul trebuie pus in functiune si reglat la tensiuni mici. Doar dupa ce constati ca functioneaza impecabil, trebuie alimentat la tensiuni ridicate. Osciloscopul ar fi o scula...de scula in cazul asta. In mod normal ar trebui sa ai exact formele de unda din foaia de catalog a cipului.Succes Link spre comentariu
mișa Postat Mai 6, 2010 Partajează Postat Mai 6, 2010 Am observat aici e o oarecare teama sau nesiguranta in folosirea osciloscopului. E o mare gresala. Osciloscopul e o scula extraordinar de utila. Unui tinar de 20 de ani i-as spune ca a lucra fara osciloscop e ca si cind ar lucra fara internet. Normnal, trebuie sa te obisnuiesti cu el, sa intelegi ce citesti de pe el.... De fapt citesti MULT mai multe informatii, nu numai forma de unda. Dar forma de unda, iti da formidabil de multe informatii daca inveti sa o interpretezi si sa o privesti ca pe o poza (daca pot face o comparatie de genul: personajul zimbeste - sau e trist) Asta dupa ce inveti sa lucrezi cu el...(daca esti electronist, si te intereseaza problema, cam o luna iti ia sa "vezi" imaginea)Acum serios vorbind, eu nu cred ca cineva poate face o sursa OK in comutatie pentru Tesla Coil fara osciloscop. Poate norocul il va ajuta. (la categoria "surse in comutatie" norocul e foarte asemanator cu cel de la 6 din 49) Aici nu se merge pe noroc, trebuie verificat fiecare semnal altfel se arde totul la fiecare alimentare. Si asta intotdeauna, din pacate. Link spre comentariu
radhoo Postat Mai 6, 2010 Autor Partajează Postat Mai 6, 2010 eu ca pregatire sunt analist programator si imi dau seama cat e de important sa observ forma semnalului pentru ca in ce fac ma intalnesc adesea cu serii de numere de toate soiurile in care vizualizarea grafica , ajuta la rezolvarea problemei.sa stii ca simt ca lucrez pe intuneric cu aceste montaje in comutatie, si am in plan sa achizitionez un osciloscop in viitorul apropiat. Link spre comentariu
teslina Postat Mai 23, 2010 Partajează Postat Mai 23, 2010 Am mai avansat un pic... Am terminat secundarul si a trebuit sa fac conexiunile la capete...lucru destul de dificil pentru un fir de 0,09 mm. Norocul meu cu folia de aluminiu adeziva: Ideea pe care am folosit-o e asta (pare destul de solida): Timpul 1: Timpul 2: Timpul 3 si gata...: Am lacuit secundarul si l-am lasat sa se invarta la turatie mica (bormasina + autotransformator)...iar am imputzit camera... Trebui sa il las la uscat cateva zile. Intre timp am facut capacele terminale, din placaj de circuite decupat si cu inlaturarea stratului de cupru: Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 23, 2010 Partajează Postat Mai 23, 2010 nu intelega care-i faza cu banda adeziva..... Link spre comentariu
mișa Postat Mai 23, 2010 Partajează Postat Mai 23, 2010 Paiiii... uita-te la poze fara ta te scobesti in nas... (nu te supara, a fost o gluma ) Link spre comentariu
lorik199 Postat Mai 24, 2010 Partajează Postat Mai 24, 2010 deci am observat ca-i doar lipita sarma de suportul pvc, altceva nu(m-am prins de gluma ) Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 Salut! Nu tiu daca va mai aduceti aminte, dar prin toamna si eu vroiam sa construiesc o bobina Tesla.Ei bine, am construit-o. este gata, doar ca are o mica problema: nu prea merge. In spark gap este scanteie, si una destul de puternica. Am ajuns la un mom dat ca spatiul sa fie de 1 cm si arcul sa se intinda de la varful unui electrod la jumatatea celui de-al doilea. Cu toate astea, nu este nici o scanteie in toroidul secundarului. Si as avea cateva intrebari, daca puteti sa ma ajutati:1. Noi alimentam un transformator de la un autotransformator. Transformatorul era initial unul d masura, transforma 15 kV in 100 V si noi l-am intors invers, dar pentru asta aveam nevoie de un autotransformator reglabil cu care sa il alimentam. Interactioneaza in vreun fel autotransformatorul cu restul circuitului?2. Primul lucru la care ne-am gandit cand am vazut ca nu merge a fost ca circuitul nu este in rezonanta, cu toate ca aveam calculele pe hartie si ele aratau bine: in circuitul primar avem f=345kHz si in secundar f=340kHz. Intre timp o sa mai refac calculele sa am conving, dar sunt curios: rezonanta nu s-ar putea stabili in felul urmator? Masuram frecventa la care rezoneaza secundarul transformatorului cu condensatorii. Dupa ce am aflat frecventa mergem mai departe si aflam inductanta bobinei primare pe baza frecventei calculate anterior. Apoi dimensionam circuitul secundar sa corespunda cu aceasta. Asadar, inductanta secundarului transformatorului nu trebuie luata in calculul rezonantei? Noi am verificat rezonanta primarului cu condensatorii cand erau legati de transformator si frecventa era undeva la 340kHz, nu era foarte diferit.3. Ne-am gandit ca ar fi o problema la masurarea rezonaneti. Ca sa aflam frecventa, aplicam semnal sinusoidal circuitului dintr-un generator de semnal si apoi verificam pe osciloscop. Apoi marim frecventa generatorului pana cand avem amplitudine maxima pe osciloscop si o forma sinusoidala ideala. E ceva in neregula cu metoda asta? Exista alte metode mai speciale de masurare pt bobinele Tesla?Intre timp mai caut pe internet sa vad peste ce mai dau, dar ziua d azi nu a mers foarte bine. De azi dimineata facem teste si nimic pana la ora 18. Oricum, tot circuitul a rezistat eroic. Am marit spark gap-ul pana la un maxim de 1.5 cm si au ramas intregi si condensatorii si transformatorul, dar data viitoare nu cred ca mai recurgem la metode asa brutale.Un pic mai tarziu o sa pun si niste filmulete si poze poate aflam despre ce e vorba. Link spre comentariu
teslina Postat Mai 30, 2010 Partajează Postat Mai 30, 2010 Din ce scrii tu se pare ca ai arc de putere in spark gap. Trebuie limitat curentul debitat de traful de alimentare (este mai usor pe partea de joasa tensiune). Pentru primul meu traf tesla am folosit si eu un traf de masura pe care l-am balastat initial cu 2 incalzitoare pentru apa de 1 kW fiecare, legate in paralel si puse in serie cu primarul trafului de masura: http://www.sciencezero.org/vasil/teslinasite/PT.html Ulterior am trecut la balastul inductiv (doua drosele de 250 W in paralel), dar initial poti incerca cu rezistori de putere, ca sa vezi cum merge. In general calculele pe hartie sunt doar orientative. Incearca cu un tub de neon in vecinatatea toroidului. Daca lumineaza, inseamna ca secundarul oscileaza. Pune o sarma pe toroid, alimenteaza aparatul si vezi daca la capatul sarmei apare descarcare corona. Variaza ulterior nr de spire din primar pana atingi lungimea maxima a descarcarii de la capatul sarmei. Daca ai ajuns la ultima spira a primarului si nu se formeaza corona/ sau se formeaza foarte putin, atunci traful tau tesla nu este in rezonanta. Eventual poti incerca prima data fara toroid ca sa iti faci o idee cam cate spire de primar ti-ar trebui pentru secundar + toroid. La autotransformatorul folosit pentru traful de masura ceea ce conteaza este puterea nominala. Daca incerci sa alimentezi un traf de masura printr-un autotraf de 500 W nu o sa ai rezultate extraordinare. Nivelul de putere trebuie sa corespunda celui pe care vrei sa il obtii de la traful tesla. Secundarul trafului de masura nu intra in calculul rezonantei circuitului primar al teslei. se considera doar componentele trafului tesla: Lp * Cp = Lsec * Csec Lp = inductanta primarului trafului tesla Cp = capacitate condensator primar Lsec = inductanta secundarului Csec = C interspire + C toroid (suma dintre capacitatea interspire a secundarului si capacitatea electrodului de inalta tensiune) Succes! Link spre comentariu
Vizitator Akun Postat Mai 30, 2010 Partajează Postat Mai 30, 2010 Multumesc mult. Cred ca e vorba de balastul pe primar. Nu ne-am gandit ca am avea nevoie si nici macar nu a fost discutia de asa ceva. Am incercat si metoda cu neonul si nu avea nici macar o licarire. s-ar putea sa nu fie nici in rezonanta. Zilele astea mai facem o incercare si pun atunci rezultatele pe site. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum