Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tesla Coil

radhoo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 588
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

162

• teslina

147

• radhoo

71

• lorik199

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

la asta m-am gandit si eu, ca doar mi-a fost recomandata sa pun conzi in serie cu circuitul pentru a micora puterea. deci intrebarea o pun din nou. cu ce ar merge mai bine, cu 2 trafuri de microunde sau cu finalul de inalta de la tv ?si inca o intrebare. sarma de ce marime ar fi cel mai bine sa folosesc in secundarul teslei ?

Link spre comentariu

Depinde de ceea ce iti doresti. Ce lungime ai vrea sa aiba scanteia? Dupa care trebuie sa facem cateva calcule:Lungimea scanteii in cm / 2,54 = 1,77 * radacina patrata din (Putere traf inalta)Asta e o formula aproximativa din care poti deduce cam ce putere ar trebui sa aiba traful tau de alimentare cu inalta tensiune pentru a putea obtine scanteia pe care o doresti. Relatia de mai sus este valabila pentru un sistem tesla foarte bine construit, in regim de amator putem considera in loc de 1,77, un coeficient de 1,2-1,5.In functie de puterea utilizata poti alege grosimea secundarului:- pentru mai putin de 500 W in jur de 5-10 cm- 500-3000 W: intre 11 cm si 15 cm- peste 3 kW: peste 15 cmIn general raportul dintre diametrul secundarului si lungimea lui, pentru trafurile tesla este cuprins intre 1/3 si 1/5. Pentru un traf de mai mica putere cum ar fi al tau ar fi bun un raport de 1/4,5- 1/5. Stiind diametrul secundarului calculat anterior poti afla lungimea bobinajului.Pentru trafurile clasice cu eclator, numarul de spire pentru o scanteie maxima este cuprins intre 1000-1500 spire (e o regula empirica). Sa zicem ca alegi un numar intermediar de 1200 spire.Stiind lungimea bobinajului, numarul de spire si faptul ca izolatia emailului de pe sarma este de vreo 0,04 mm, poti calcula grosimea sarmei pe care o vei utiliza in secundar.Succes!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Radhoo,

Partea electrica pentru oscilatorul tesla cu IR2153 este aproape gata:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Mai trebuie sa fac bobinele, si asta va dura (secundar de 11 cm diametru, 23-25 cm lungime cu sarma de 0,09 mm, pentru o frecventa sub 200 kHz).

Multumesc inca o data pentru chipuri.

teslina

>

>

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Schema e copiata de pe internet (iar o sa ma ia Misa la rost :)) Uite linkul aici:

http://danyk.wz.cz/sstc4.html

Cred ca ti l-am trimis si tie mai demult....

Am mai avansat un pic, am pus bobina primara la locul ei:

Posted Image

Posted Image

...si continui sa bobinez la secundar (cam de vreo 2 saptamani). Sper sa il termin curand si jur sa nu mai folosesc sarma sub 0,2 mm :))

Posted Image

Link spre comentariu
:ras: Misa nu te ia la rost...Misa, daca e capabil, va incerca sa te ajute...Problema e alta...cu schemele astea... Am sa incerc sa explic in curind...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări