Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tesla Coil

radhoo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 588
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

162

• teslina

147

• radhoo

71

• lorik199

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tensiunea condensatorului primar ar trebui sa fie de cel putin 2-3 ori mai mare decat voltajul debitat de sursa ta, pentru a tine cat mai mult. Cu un singur condensator de 5 kV se va strapunge intr-un timp destul de scurt. Teoretic, eclatorul joaca rolul unui regulator de tensiune, desi in regim RF, la bornele lui pot apare tensiuni mult mai mari decat cele debitate de sursa. Daca limitezi bine curentul de la sursa ta (cu mai multi conzi de microunde) si nu deschizi eclatorul prea tare, e posibil sa tina (nu stiu cat, depinde si de felul cum construiesti etajul primar al teslei).

Link spre comentariu

aha. deci imi trebuie un cond mare si bun. o sa caut si revin poate cu raspunsuri poate cu intrebare.

poate poate, dar oare de ce nu iti construiesti unul? e primul tau tc nu cred ca vrei sa obtii nu stiu ce rezultate.
Link spre comentariu

da. e primul si vreau sa obtin ceva rezultate. ca daca o sa fiu dezamagit o sa renunt si o sa incep un generator van der graff :limb: la construire te referi la apa cu sare ? sau alt model ?

Link spre comentariu

nu-mi plac cele cu apa cu sare, exista idei mult mai bune de atat.eu am montat la mini sgtc-ul meu 3 condensatori de 5nF in paralel. Dielectricul l-am testat la 10KV si e din 3-4 straturi de banda adeziva maro pt impachetat, precis o stii. armaturile sunt din folie de aluminiu (pt bucatarie), totul facut sul si presat cat mai bine, unul e cam cat o bricheta scunda.apoi ar mai fi pt dielectric folia de solar, pt armaturi am mai vazut la brithouse niste role de aluminiu gros, tot felul de materiale, un condensator nu e cea mai sofisticata piesa sa ridice dificultati de nerezolvat - Fenomenele din interiorul lui sunt intr-adevar ciudate, dar constructia poate fi triviala.conteaza si incalzirea dielectricului, depinde ce putere vrei sa bagi in TC-ul tau. poti sa mergi si pe varianta unui condensator scufundat in ulei, cred ca ar rezista mai bine, eu tocmai mi-am luat 5L de ulei electroizolator la pret bun de pe forum.

Link spre comentariu

O sticla de "Campari" de 750 ml-ca sa nu se considere reclama, zic ca nu-i bun continutul :rade: (sticla asta are o puritate deosebita, un dielectric excelent-folie de aluminiu alimentara pe exterior(numai suprafata cilindrica), apa sarata in interior, si o tija metalica prin dop-tija e un electrod, folia de pe ea celalalt electrod. E mai bun condensatorul asta home-made-alcoologic decat conzii ceramici rusesti,cei verzi de 470pF/30KV.

Link spre comentariu

Condensatorii cu electrolit (solutie cu sare) nu sunt chiar atat de rai. Totul depinde de alegerea sticlelor si a modului de realizare. Se pare ca cele mai bune sunt sticlele de vin (sticla buna care rezista la presiunile dezvoltate in procesul de fermentatie, in special cele cu sticla transparenta) sau cele de bere transparente sau verzi. Iata cateva exemple:

VTTC de putere, cu condensator primar facut dintr-o sticla de vin. Conform celor spuse de constructor, pierderile nu sunt asa de mari, capacitatea este in jur de 1 nF:

Condensator de tip MMC facut din sticle de bere (Miller), pe un SGTC alimentat de un traf de distributie:

http://myweb.cableone.net/grcarhunter/bottle.htm

Condensatorii de 470 pF la 30 kV din televizoare nici nu intra in discutie pentru tesla coil, eventual doar pentru filtraj sau pentru montaje gen Marx sau multiplicatoare.

Link spre comentariu

Condensatorii din sticla umpluta cu solutie salina au 2 probleme:1. Solutia salina are o rezistenta destul de mare pe care o poti considera in serie cu condensatorul2. Nu ai cum sa elimini aerul dintre exteriorul sticlei si folia de aluminiu. In acel strat de aer apar pierderi mari.Singurele avantaje ar fi tensiunea foarte mare de strapungere si faptul ca ii poate construi oricine. As putea spune ca in cazul in care folia exterioara e bine fixata eventual strinsa bine cu banda izolatoare, ne vom bucura si de stabilitatea capacitatii, stabilitate specifica dielectricului sticla.E posibil ca acesti condensatori din sticle de bere sa fie mai buni decit alte modele home made sau industriali, dar asta nu arata ca acestia sunt foarte buni ci arata ca ceilalti sunt si mai rai.

Link spre comentariu

Exista benzi (folii) de aluminiu autocolante, in role ca duck-tape-ul. Ma gandesc ca adera mai bine la sticla, se reduce stratul de aer, rigiditatea e mult mai buna. Evident nu se compara cu argintarea, etc. Are ceva problema stratul de adeziv? Ma miram ca nu am vazut sa folositi asa ceva.

In cazul acestor role, ar fi vreo problema cu infasuratul "in spirala" in jurul sticlei, pentru a acoperi toata zona cilindrica?

Edit: ma refer la asa ceva: http://www.spv.ro/BANDA-DE-ALUMINIU-AUT ... s6_p75.htm (nu am gasit poza mai mare; daca e nevoie fac poza la ce am eu)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări