Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tesla Coil

radhoo

Postări Recomandate

urmarind tot topicul cu placere,m-am decis sa realizez o mini tesla coilca suport secundar am un tub de carton gros de vre-un cm, de aprox 50 cm lungime si cam 8 cm diametru(nu l-am masurat inca)sarma disponibila ar fi de 0,25mm, suficient de groasa zic eusarma din primar v-a fi de 3 mmprecizez ca nu vreau sa investesc prea mult, aceste materiale le am pe langa casa si le voi folosi ca atareintrebarea e :se merita?pt ca la dispozitive mici am inteles ca trebuie frecvente mari, de cativa GHz

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 588
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

162

• teslina

147

• radhoo

71

• lorik199

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

hai sa nu-l descurajam, ca si asa bate vantul pe threadul asta.

@lorik199, pe site-ul lui teslina sunt mai mutle variante de TC:

http://www.sciencezero.org/vasil/

Trebuie sa intri pe rand pe fiecare categorie. Are explicatii bune, desene, scheme, poze si filme, cam tot ce iti trebuie.

Misa lucreaza la un SGTC de putere mare, facut practic de la 0, inclusiv sursa de putere, ai vazut detaliile pe acest thread.

Eu am construit un mini SGTC si un micro SSTC (nano, ato :rade: ) . Le poti vedea aici:

http://www.pocketmagic.net/?p=332

http://www.pocketmagic.net/?p=1045

Dupa ce te-ai decis ce vrei sa construiesti, te vom putea ajuta mai departe.

Link spre comentariu

@misa : asa retin c-am citit in acest topic(nu mai stau acum sa iau la "puricat" 25 pag)@teslina : dupa cum aveam acea informatie eronata, cum c-ar fi nevoie de frecvente foarte mari, iar cum piesele care lucreaza la frecvente mari sunt foarte scumpe, de aceea intrebam daca se merita construit secundarul pe suportul ce-l am@radhoo : multumesc de sprijin, trebuie sa-mi improvizez o "masina de bobinat" si sa-i "dau bice"

Link spre comentariu

Nu trebuie sa mi-o iei in nume de rau dar e pacat sa lucrezi degeaba sau sa patesti ceva. Chiar trebuie sa stai sa citesti bine de tot nu numai ce scrie aici, adica mult mai mult de 25 de pagini. Tinind cont ca vei lucra cu condensatori incarcati la KV, nu poti face greseli sau confuzii. Chiar e pericol de moarte, nu e doar o exagerare sau o gluma.Citind, totul pare simplu. Cind incepi lucrul, constati cit de dificil de rezolvat sunt anumite probleme. Normal ca m-am distrat cind am vazut GHz. Ma asteptam ca si tu sa te distrezi cind ti-ai dat seama. Oricum, eu iti urez succes, dar sa sti ca Teslina are dreptate. Nu are sens cuvintul "merita".

Link spre comentariu

Stiu de pericole, sunt perfect constient de ele, dar in asta sta entuziasmul, si mai ales satisfactia cand va functiona.

Sper ca maine sa reusesc sa bobinez cateva sute de spire macar.

Link spre comentariu

Ia-o incetisor, ai sa vezi ca pe masura ce inaintezi cu proiectul, treaba te prinde si pasiunea creste. Nu am avut intentia sa fiu un magar care sa iti strice entuziasmul. Tesla coil este o chestie electrica/electronica complet useless, singurul lucru care merita cu adevarat este ingeniozitatea de care dai dovada ca sa obtii rezultate frumoase cu materiale comune care iti stau la indemana. Multe probleme tehnice pot fi rezolvate prin mijloace originale si asta te indeamna sa gandesti, sa fii creativ. Asta m-a atras si pe mine in domeniul asta.Mult succes!

Link spre comentariu

am si eu o intrebare la capitolul TC sursa mea o sa fie 2 trafi de microunde inseriati. fac cat de cat arc dar dupa ce pun si conzi nu mai face arc deloc.oare de ce ? conzi sunt aceiasi cu care au functionat cuptoarele.

Link spre comentariu

Unde pui conzii? Unde apare arcul? La iesirea sursei de HV sau la terminalul teslei? Fa un desen.Daca ne referim doar la sursa ar fi mai multe motive:-trafurile de microunde nu sunt fazate corespunzator. Daca ai gresit faza, ele vor face arc (pentru ca trafurile in general nu sunt identice si poate exista o diferenta de potential intre iesirile lor de 100-200 V care sa iti dea arcurile observate), dar daca pui condensatoarele nu vei mai observa nimic. Pune primarele in paralel si secundarele in serie (foloseste miezul pentru conexiunea lor). Alimenteaza-le cu o tensiune mica, sa zicem 10 volti si masora tensiunea trafurilor inseriate. Daca este dubla fata de cea data de un singur traf, esti pe drumul cel bun, daca nu, inverseaza conexiunile din primar la unul din trafuri.-conzii pe care ii folosesti sunt dusi-ai scos diodele din circuit?-daca folosesti conzii de microunde in etajul primar al teslei nu o sa mearga. Capacitatea lor este de ordinul a 0,9-1,2 microF care este enorm pentru un traf tesla.

Link spre comentariu

deci:

-ma refer strict la sursa

-am facut asa am conectat miezurile intre ele exact cum ai zis tu si primarele in paralel si am facut un arc pe iesirea celor 2 trafuri nu iesea nimica am inversat primarul unuia si a mers. deci presupun ca trafurile sunt legate corect

-poza e doar pentru testarea sursei. dupa ce o sa termin secundarul din teslao sa intrerup firul de la spark gap ca sa introduc primarul.

-diode nu exista in circuit

-iar conzi sunt ok

Posted Image

Link spre comentariu

480 nF cat ai tu pentru un traf tesla este prea mult (eu folosesc in jur de 300 nF capacitate primara pentru un secundar cu 2665 spire cu sarma de 0,2 mm pe tub de 110 mm, la frecventa de 96 kHz). Iti dai seama ce mare trebuie sa fie secundarul tau ca sa il acordezi cu 480 nF.In plus, condensatorii de la microunde sunt cu hartie, nu rezista in primarul teslei.O aplicatie mai buna pentru condensatorii de microunde este de limitarea a curentului pe partea de inalta tensiune pentru a evita arcul de putere in eclator (care distruge conditia de oscilatie). Pentru asta pune condensatorii de microunde in serie cu iesirile de inalta tensiune de la trafuri (unul sus si unul jos pe desen, intre iesiri si eclator). La bornele eclatorului vei monta circuitul primar cu un condensator potrivit (pe care il vei calcula pentru a avea conditia de rezonanta).Presupunand ca un traf da 2200 V, doua vor da 4400. Reactanta capacitiva va fi in cazul tau 6634,8 ohmi, asta inseamna un curent maxim furnizat de sursa de 663 mA, deci o putere de aproape 3 kW. Puterea e buna, dar curentul de iesire este totusi prea mare. Iti sugerez sa folosesti mai multe condensatoare de microunde pentru limitarea curentului, cam 5-6 (cate 3 pe fiecare iesire de inalta tensiune), altfel vei avea arc de putere in eclator iar tesla nu va functiona.

Link spre comentariu

Nu, montajul corect ar fi asa:

Posted Image

Conzii de microunde ii folosesti doar pentru limitarea curentului dat de sursa. Pentru circuitul primar folosesti un alt condensator cu polietilena/polipropilena sau ceramic RF sau unul homemade pe care ti-l faci tu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări