Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tesla Coil

radhoo

Postări Recomandate

Am sa fac toate aceste experimente si filme. Deocamnata am scos uleiul din transformator pentru a corecta o eroare de care mi-am dat seama numai acum. (problema cu un shunt magnetic nedorit)Masuratoarea in urma careia am zis ca are 6.7KW a fost eronata. (am folosit un aparat de masura defect - nu stiu cind s-a defectat)Am refacut masuratorile.In conditiile de alimentare de care ziceam mai sus, curentul in primar a fost de 10.5A iar in secundar curentul prin arc a fost 110mA. (de data asta masuratotile sunt corecte) Curentul in secundar l-am masurat cu un aparat analogic (Mavo 35) in serie cu arcul.Banuiala mea ca am legat invers infasurarile din primar nu s-a adeverit. Le-am legat corect din prima.Sper ca alimentind traful la 400V sa obtin 200-250mA in secundar. La 150mA ating 3A/mm2 in secundar. Traful fiind in ulei, sper ca secundarul rezista fara incalziri periculoase si la 4-4.5A/mm2.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 588
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

162

• teslina

147

• radhoo

71

• lorik199

22

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In caul in care intr-adevar banuiala mea referitoare la suntul magnetic se adevereste, am sa explic in ce a constat problema.Uleiul e destul de fluid si se scurge rapid de pe piese. Normal ca te murdaresti putin dar daca ai grija nu faci prea mare mizerie. (si la faza asta, atelierul e sfint)

Link spre comentariu

Bravo Misa! Ai rezolvat problema cu suntul magnetic?

Arcul, totusi mi se pare tot mic la 20 kV @ 3 kW. Cu fostul meu traf de masura (iesire 13,2 kV), balastat cu 2 drosele de 250 W fiecare, puse in paralel, obtineam arcuri cel putin la fel de fortoase:

http://www.youtube.com/user/teslina#p/u/36/eX5Dvc6Li1Q

Imi amintesc ca pentru a obtine forma pe care ai bobinat bobina secundara ai profilat un tub de PVC (turtit cu margini rotunjite), in timp ce miezul are sectiune patrata/dreptunghiulara. Nu cumva cuplajul secundarului cu miezul are de suferit?

Link spre comentariu

Am rezolvat problema cu suntul magnetic. Minerele de fier faceau sunt magnetic atit peste primar cit si peste secundar. Am inlocuit tot sistemul de stringere a tolelor cu unul de aluminiu. Curentul prin arc a crescut de la 110mA la 150-160mA. Se pare ca atita poate acest transformator.

Nu stiu de ce, dar in poze arcul arata mult mai anemic ca in realitate. Arcul maxim are mai mult de 15cm. Am facut si niste filme:

Link spre comentariu

Am masurat lungimea maxima a arcului care se poate obtine timp indelungat dupa ce se inrosesc electrozii: 21cm pe verticala.Am gasit o formula care cica indica rezistenta arcului electric. O sa o verific. (masor curentul prin arc si tensiunea pe arc)Rarc [?] = 28710 * L [m] / I la puterea1.14 [A] L = arc length in metersI = arc current in amperesRarc= arc resistance in ohms

Link spre comentariu

Pentru ca am fost intrebat, scriu aici dimensiunile transformatorului: 400X285X350mm (fara minere si picioruse), 74Kg si contine 22l de ulei.

Pentru a incepe lucrul la condensatori, pentru inceput am cautat o sursa legala de reactivi. Am gasit in orasul in care locuiesc firma http://www.reactivi.eu/

In urma unui telefon, am aflat ca pot cumpara reactivii pe care nu-i am, necesari metalizarii, fara nici o problema.

Link spre comentariu

Una mica pentru trafo Totusi mai este ceva care nu este in regula ,la esire trebue sa ai puterea din primar minus perderile care sant in jur de 20% Ai 015A cu 20000V rezulta 3Kw cei cam jumate si este foarte putin .Aceasta esire ai obtinuto cu primaru conectat la 380V sau la 220V ,daca este conectat la 220V atunci e ceva normal sa scada puterea ,daca primaru este facut pentru 400V .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Akun

Salut. Mi-am cumparat un traf pentru reclame luminoase pentru bobina dar am inteles ca nu ar fi bun. Traful e Rensinblock cu tensiunea de iesire de 10kV si curentul de 50 mA. As putea sa il folosesc in circuit? Nu prea am gasit detalii despre constructia lui, dar am inteles ca nu e ca unul conventional si foloseste niste condensatori pt a ridica tensiunea. Acum nu stiu sigur...

Link spre comentariu

De ce nu ar fi bun? Resinblock sunt bune. L-ai cumparat de la coroner de pe okazii? Am cumparat eu celelalte doua trafuri HV pentru un nou proiect, le-am incercat si functioneaza. Totul este sa nu aiba un modul de protectie impotriva mersului in gol sau in caz de scurcircuitare la pamant. Daca are trebuie sa il scoti. Pune-l in priza si vezi daca poti sa faci arcuri cu el. Daca nu apare scanteie atunci are modul de protectie. Ia uite cele doua frumuseti:

Posted Image

In alta ordine de idei mi-am reconstruit traful cu tuburi (o alta bobina primara cu cuplaj mai redus, capacitate primara dubla si o noua sursa cu MOT-uri identice si filtraj mai barosan):

Posted Image

94-95 cm de scanteie cu arcuri mai rare peste 1 metru. Din cauza campului RF am avut cateva probleme cu ecranarea montajului de impulsuri, dar se pare ca acum totul este ok.

UN FILMULET MIC

In film se aud cateva oftaturi...dar era greu de tinut si targetul si sa filmez in acelasi timp.

Link spre comentariu

94-95 cm de scanteie cu arcuri mai rare peste 1 metru. Din cauza campului RF am avut cateva probleme cu ecranarea montajului de impulsuri, dar se pare ca acum totul este ok.

am vazut filmul , excelent :aplauze poti sa maresti frecventa descarcarilor?cat a cost un neon-sign-transf?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări